ایران پرس- دولت اسپانیا در جدیدترین واکنش به تحرکات جدایی طلبان کاتالونیا تهدید کرد، در صورت استفاده دولت منطقه‌ای کاتالونیا از بودجه فدرال برای تدارک همه پرسی استقلال، بودجه این منطقه را قطع می‌کند.

جدایی طلبان کاتالونیا با وجود مخالفت سرسختانه دولت مادرید با برگزاری همه پرسی استقلال تصمیم به برگزای همه پرسی در اول اکتبر گرفته اند. آنها در سال گذشته با به چالش کشیدن دادگاه قانون اساسی اسپانیا، با تصویب قعطنامه ای فرایند رسیدن به حکومت کاتالونیای مستقل را تصویب کردند. بر اساس این قطعنامه جدایی طلبان کاتالونیا در اول اکتبر همه پرسی استقلال را برگزار می کنند.

جدایی طلبان کاتالونیا برای خنثی کردن اقدامات دولت راخوی در بی اعتبار اعلام کردن همه پرسی طرح جدیدی را نیز مطرح کرد ه اند. بر اساس این طرح  اگر رای «آری» پیروز شود، استقلال بدون در نظر گرفتن درصد مشارکت‌ کنندگان ظرف دو روز انجام می‌شود. ماریانا راخوی نخست‌وزیر اسپانیا، طرح‌های احزاب حاکم منطقه کاتالونیا برای استقلال از اسپانیا ۴۸ ساعت پس از رای مثبت مردم در رفراندوم اول اکتبر را «جنون استبدادی» خواند.

  مخالفتهای دولت «ماریانو راخوی» با برگزاری همه پرسی تاثیری در عزم جدایی طلبان حاکم بر دولت محلی کاتالونیا نداشته است. در یک سال گذشته دو رویداد موجب قوی تر شدن اراده جدایی طلبان کاتالونیا برای جدایی از اسپانیا شده است. یکی همه پرسی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا است. «کارلوس پویگدمونت» رئیس دولت منطقه کاتالونیا پس از همه پرسی 13  ژوئن2016 برگزیت اعلام کرد که تصمیم بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا موجب تقویت موضع کاتالونیا برای استقلال و جدایی از اسپانیا شده است.

تغییر موضع دولت اسپانیا در قبال استقلال طلبان اسکاتلند

موضوع دیگری که موجب تقویت موضع جدایی طلبان کاتالونیا شده است تغییر موضع دولت اسپانیا در قبال استقلال طلبان اسکاتلند است.  تا پیش از همه پرسی برگزیت، موضع اسپانیا در اقبال استقلال طلبی اسکاتلند، مخالفت با استقلال این منطقه خودمختار تحت حاکمیت بریتانیا بود. اما پس از همه پرسی برگزیت اسپانیا اعلام کرد که با استقلال اسکاتلند مخالفتی ندارد. این موضع دولت اسپانیا ادله دولت مادرید در مخالفت با استقلال کاتالونیا را ضعیف کرده است. 

  به همین دلیل دولت مادرید در صدد در تگنا قرار دادن مالی جدایی طلبان حاکم بر دولت محلی این منطقه است . تهدید به قطع دسترسی به صندوق کمکهای مالی در صورت استفاده از این صندوق برای هزینه های همه پرسی درهمین راستا است. اینیگو مندز دویگو، یک سخنگوی دولت اسپانیا گفت: نباید حتی یک یورو ازصندوق اعتبارات صرف برگزاری یک همه پرسی غیرقانونی  برای معدودی از مردم شود. 

این صندوق در سال 2012 از سوی دولت مرکزی اسپانیا ایجاد شد تا به یکسری مناطق که به دلیل بحران مالی اسپانیا نمی‌توانستند از بازارهای مالی پول بگیرند به آنها پول قرض داده شود. کاتالونیا از زمان تشکیل این صندوق تاکنون 67 میلیارد یورو از آن پول دریافت کرده است و انتظار می‌رود امسال نیز 3 میلیارد و شش میلیون یورو از آن پول بگیرد.

  دولت مرکزی اسپانیا همچنین در مسیر برگزار نشدن یک همه پرسی فراگیر و منسجم شهرداران منطقه کاتالونیا که در فرآیند برگزاری همه پرسی مشارکت کنند را تهدید به اعمال جریمه های سنگین تا 600 هزار یورو کرده است. هر چه به موعد برگزاری همه پرسی جدایی کاتالونیا از اسپانیا نزدیک می شویم دولت ملی گرای کاتالونیا و دولت مرکزی اسپانیا تلاششان خنثی کردن اقدامات طرف مقابل است. در واقع یک جنگ حقوقی، مالی و در نهایت سیاسی میان استقلال طلبان کاتالونیا و دولت اسپانیا در جریان است. 118/111

بیشتر بخوانید:

رد برگزاری همه‌پرسی درباره استقلال کاتالونیا در پارلمان اسپانیا

حمایت از همه پرسی استقلال کاتالونیا در اسپانیا

خواسته های متعارض در باره استقلال کاتالونیا/تحلیل