احمد جمال، سخنگوی وزارت خارجه عراق روز چهارشنبه همچنین گفت که سوء استفاده از اسم مکه مکرمه، بیانگر ناتوانی و عجز السبهان است. احمد جمال تاکید کرد که السبهان پس از اخراجش از عراق، بازهم نفهمیده است که وزارت خارجه این کشور متعلق به همه عراقی هاست.
ثامرالسبهان که به عنوان سفیر عربستان در عراق فعالیت می کرد، چندی پیش بدلیل مواضع مداخله جویانه مکررش در عراق به درخواست دولت عراق، از بغداد اخراج شد، روز چهارشنبه ابراهیم الجعفری، وزیر خارجه عراق را متهم کرده بود که در ابتدا در اندیشه تخریب مکه بود و سپس این اقدام را محکوم کرد.
اظهارات مداخله جویانه السبهان به موضع اخیر وزارت خارجه عراق در نشست سازمان همکاری اسلامی بر می گردد. عراق در نشست سازمان همکاری اسلامی که با هدف محکومیت آنچه عربستان حمله موشکی حوثی ها (انصارالله یمن) به مکه عنوان کرده بود، برگزار شد، به قطعنامه صادر شده این سازمان که در آن این حمله محکوم شده بود، رای مخالف داد و اظهارات ریاض را به دلیل نبود هیچ دلیل و مدرکی رد کرده و آن را ادعایی بیش ندانست.
حمله موشکی نیروهای یمنی به عمق خاک عربستان و فرودگاه جده که در پاسخ به تجاوزهای ریاض بود از سوی عربستان تلاش برای حمله به مکه تلقی شد!
مقامات آل سعود که اداره اماکن مقدس اسلامی در عربستان را در دست دارند، اما در اداره آن ناتوان نشان داده اند، درصددند به انحای مختلف، افکار عمومی را از این واقعیت منحرف کنند.
مقامات آل سعود با تبلیغ خادمی اماکن مقدس در عربستان، این موضوع را وجه المصالحه دیدگاه های سیاسی خود قرار داده و با زدن اتهامات بی اساس درصددند، توجیهی برای تداوم جنگ افروزی ها و مداخله جویی های خود در منطقه ایجاد کند.
تردیدی نیست که آل سعود از امتیاز میزبانی ازخانه کعبه ومسجدالحرام در مکه مکرمه و مسجد نبوی در مدینه منوره بهره برداری سیاسی می کند و آنرا از منابع قدرت نرم خود می داند.
با توجه به اینکه مکه و مدینه برای مسلمانان ارزش بالایی دارند، آل سعود تلاش می کند از آن برای دستیابی به اهداف سیاسی خود بهره گیرد.
عربستان سعودی با توجه به مولفههای مختلف قدرت مانند وسعت و موقعیت جغرافیایی، منابع و درآمدهای نفتی بالا و همچنین وجود شهرهای مقدس مکه و مدینه از دهههای گذشته ادعای رهبری جهان اسلام را مطرح ساخته و همچنین در پی تبدیل شدن به قدرت منطقهای بوده است.
این در شرایطی است که سعودی ها تفکر سلفی- وهابی را به عنوان ایدئولوژی سیاسی خاص خود برای اعمال نفوذ در منطقه مورد توجه و تاکید قرار داده اند. چنین تفکری نه تنها منطقه خاورمیانه و جهان را با مخاطرات ناشی از تروریست های تکفیری مواجه کرده است، بلکه اساساً این تفکر که مخالف نمادهای اسلامی است و به تخریب گسترده چنین اماکنی در سوریه و عراق پرداخته است مترصد پیگیری سیاست های تخریب تدریجی نمادهای اسلامی در عربستان است.
در چنین فضایی است که مقامات عراقی نیز به سیاست های آل سعود در سوء استفاده های از موضوع اماکن مقدس و مخاطراتی که چنین عملکردی می تواند در پی داشته باشد، واکنش نشان داده اند.