ایران پرس- وزیرامورخارجه ترکیه گفت، آنکارا تهدیدی ضد دولت«بشار اسد» رییس جمهوری سوریه نیست.

«چاووش اوغلو» افزود، امروزهم دولت ترکیه وهم دولت سوریه معتقدند یگان های مدافع خلق (YPG) قصد تجزیه خاک سوریه را دارد وآنکارا وارد شدن به گفت وگو با دمشق را برای حل این مساله خواستار است.

چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه

 

ترکیه برای دولت سوریه تهدید نیست

واقعیت آن است که ترکیه آغاز بحران سوریه را فرصتی برای ایفای نقش برتر درمعادلات خاورمیانه دید تا دربه اصطلاح دوران بیداری اسلامی که غربی ها آن را بهارعربی درکشورهای خاورمیانه می گفتند، نقش برتر را در اجرای استراتژی دولت های غربی برای مدیریت تحولات به عهده گیرد.

داشتن نیم نگاهی به احیای نفوذ سیاسی در جغرافیای دوران عثمانی نیز همه علت رهبران ترکیه از ورود به تحولات کشورهای خاورمیانه از جمله سوریه  بود.

همسویی با امریکا در تحولات سوریه و تبدیل مناسبات گرم ترکیه با سوریه به تیره ترین مناسبات آنکارا با دولت دمشق، به جایی رسید که، خیلی زود رسانه های ترک ناگزیر شدند تصاویرخانوادگی«اردوغان» و«بشاراسد» را از آرشیو خود به بایگانی های ممنوعه منتقل کنند.

صرفنظر از اینکه استراتژی به صفر رساندن اختلاف با همسایگان در سیاسات خارجی ترکیه جای خود را به دامن زدمن به اختلافات با همین کشورها داد، تا جایی که رهبران کاخ چانکایا به کمترازکناررفتن بشاراسد از قدرت  در سوریه قانع نبودند.

دولت قانونی سوریه پر قدرت تر از گذشته

 چرخ و فلک تحولات سوریه اما بگونه ای گشت که اکنون دولت قانونی سوریه پر قدرت تر از گذشته بر مسند کار است و گروه های  تروریستی ومعارض دولت دمشق و مورد حمایت کشورهای غربی و عربی و از جمله ترکیه، برای تجدید حیات خود دست و پا می زنند.

درچنین شرایطی پرواضح است که ترکیه نمی تواند برای سوریه تهدید باشد، چراکه اساسا هیچگاه ترکیه به تنهایی تهدیدی برای سوریه نبود ورهبران آنکارا سوار بر موج تحولات داخلی در سوریه و همراه با شیطنت دولت های غربی درمعادلات این کشور اندک امیدی به احیای نفوذ نخ نما شده دوران عثمانی در جغرافیای آن دوران بودند.

واقعیت آن است که امروزه ترکیه آنقدربا تهدیدات داخلی خود ساخته مقامات دولت خود دست به گریبان هست که نتواند تهدیدی برای کشورهای همسایه نظیر سوریه باشد.

مهاجران سوری

 

دراین باره«محمدعلی هژبری» کارشناس مسائل ترکیه با اشاره به وضعیت آوارگان و مهاجرین سوری در ترکیه معتقد است، حضور بیش از سه میلیون پناهجوی سوری در ترکیه در ردیف بحران های داخلی و اجتماعی ترکیه قرار دارد.

وضعیتی که البته«اردوغان» سعی کرد با اعطای شهروندی به بخشی ازاین آوارگان ازاین مهاجران برای گرفتن رای مثبت در رفراندوم اصلاح قانون اساسی ترکیه استفاده ابزاری کند.

استفاده ابزاری از مهاجرین سوری برای کنترل شمال سوریه

دیگر اینکه، هژبری با اشاره به موضوع کنترل کردها و تلاش ترکیه برای احاطه بر شمال سوریه معتقد است، آنکارا در پی آن بود تا با استفاده ابزاری از مهاجرین سوری برای کنترل شمال  سوریه استفاده کند.

رویکردی که تاکنون نه فقط محقق نشده، بلکه ترکیه را وارد باتلاق سوریه کرده است وعملیات نظامی ترکیه، عملا رهبران ترکیه را وارد چالش جدید امنیتی کرده است.

اگربه این مجموعه بحران تولید ومسائل اقتصادی، کاهش ارزش پول ملی ترکیه و بحران صنعت توریسم و نیزناامنی های گاه و بیگاه ناشی از فعالیت گروه تروریستی داعش و برخی دیگراز گروههای اجتماعی ناراضی در ترکیه بگذریم، آن وقت می توان پی برد که، اظهارات وزیر خارجه ترکیه مبنی بر این که انکارا تهدید برای سوریه نیست، صرفا اظهارتی برای فرار به جلو و سوارشدن رهبران ترکیه برموج جدید تحولات سوریه است که البته با بیانی دیپلماتیک مطرح می شود.

نویسنده: امیرحسین اسداله منفرد

136/112

بیشتر بخوانید:

واکنش پارلمان سوریه به حمله نیروهای ترکیه به شمال سوریه

اردوغان: ارتش ترکیه پس از اتمام عملیات عفرین،از شمال سوریه خارج می شود

حمله ارتش ترکیه به ایستگاه آب شرب در «عفرین» سوریه

افزایش تلفات عملیات ارتش ترکیه در شمال سوریه/ تحلیل

چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه
مهاجران سوری