«آدامز» در کنفرانس حزب گفت: جمهوری خواهی هرگز قوی تر از امروز نبوده است اما رهبری به این معنا است که بدانید چه زمانی، وقت تغییر است. اکنون زمان تغییر است . خانم «مری لو مک دونالد» معاون آدامز از گزینه های اصلی رهبری شین فین است. در صورتی که مک دونالد رهبر شین فین شود، اولین بار دو زن هم در ایرلند شمالی و هم در ایرلند جنوبی رهبری این حزب چپ گرا را در اختیار خواهند داشت. به نظر می رسد کناره گیری آدامز از رهبری شین فین به معنای پذیرش لزوم تغییر نسل رهبران استقلال طلب ایرلند شمالی از سوی آدامز است. شاید وی به این جمع بندی رسیده که با توجه به تحولات بنیادین در اوضاع سیاسی بریتانیا به طور عام و ایرلند شمالی به طور خاص، باید رهبرانی روی کار بیایند که ضمن شناخت اوضاع کنونی، از انرژی لازم برای پیشبرد اهداف شین فین نیز برخوردار باشند.
آدامز در دوره مبارزه با حاکمیت بریتانیا بر ایرلند شمالی از خود چهره ای صلح طلب به نمایش گذاشت و بارها با مقامات لندن به مذاکره پرداخت. آدامز در سه دهه خشونت میان شبه نظامیان کاتولیک وابسته به ارتش جمهوری خواه ایرلند و شبه نظامیان پروتستان در ایرلند شمالی موسوم به «هنگ دفاعی اولستر» نقش محوری داشت.
کاتولیک ها خواستار وحدت دو ایرلند بودند، در حالی که پروتستان ها می خواستند ایرلند شمالی بخشی از بریتانیا بماند. در سال 1998 توافق «جمعه نیک» میان کاتولیک ها و پروتستان ها حاصل شد و خشونت ها پایان یافت و جمهوری خواهان ایرلند شمالی مبارزه مسحانه را کنار گذاشتند و ورود به عرصه مبارزه سیاسی را پذیرفتند. آدامز و مارتین مک گینس از سران شین فین توانستند آن را از یک حزب حاشیه ای در ایرلند شمالی به حزبی ملی گرا و در جمهوری ایرلند نیز آن را به سومین حزب تبدیل کنند.
در همه پرسی جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا در ژوئن 2016 میلادی 56 درصد مردم ایرلند شمالی مخالف جدایی از اتحادیه اروپا بودند و به همین دلیل پس از اعلام رای مثبت به برگزیت ، تحرکاتی از سران شین فین برای جدایی از بریتانیا و الحاق به جمهوری ایرلند صورت گرفت.
به گفته کارشناسان، خروج ایرلند شمالی از اتحادیه اروپا به عنوان بخشی از بریتانیا موجب انزوای سیاسی و اقتصادی ایرلند شمالی خواهد شد. همچنین پس از اعلام نتایج برگزیت، مک گینس معاون وقت وزیر اول ایرلند شمالی، درخواست شین فین را برای برگزاری همه پرسی با هدف خروج ایرلند شمالی از بریتانیا و پیوستن به جمهوری ایرلند اعلام کرد که البته مورد موافقت «اندا کنی» نخست وزیر وقت جمهوری ایرلند قرار نگرفت.
به گفته «فاطمه فریور» کارشناس اروپا، عضویت بریتانیا در اتحادیه اروپا، منافع بسیاری برای ایرلند شمالی داشته است. توافق «جمعه نیک» تا حد زیادی به خشونتها در ایرلند شمالی پایان داد ولی حملات پراکنده همچنان ادامه دارد و ناآرامی های فرقهای هر از چند گاهی رخ می دهد. در حال حاضر منازعه سیاسی میان جمهوری خواهان و سلطنت طلبان طرفدار بریتانیا ادامه دارد و سبب پیچیده تر شدن مسائل ایرلند شمالی شده است. 111/114
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
رهبر حزب «شین فین» ایرلند شمالی: برای کناره گیری اعلام آمادگی کرد
پولیتیکو: ایرلند شمالی، ابزاری برای چانه زنی سیاسی بریتانیا در مذاکرات برگزیت
تلاش مجدد برای تشکیل دولت محلی ایرلند شمالی/تحلیل