خیابان اصلی نزدیک کاخ پادشاه عربستان در ریاض شاهد تظاهرات صدها تن از شهروندان سعودی بود که به افزایش مالیات و روند لغو یارانه اعتراض داشتند. عربستان سعودی که بزرگ ترین صادر کننده نفت در جهان به شمار می رود اصلاحاتی را اجرا کرده که شامل کاهش یارانه های انرژی و دریافت مالیات بر ارزش افزوده است. گفته شده هدف از این اصلاحات جبران کاهش درآمد ناشی از کاهش قیمت نفت است که کسری بودجه 52 میلیارد دلاری عربستان را در سال 2018 به همراه داشته است.
اما کارشناسان، جنگ افروزی پرهزینه ریاض در یمن و مداخلات سرکوبگرانه در بحرین به نفع رژیم آل خلیفه و نیز مداخله جویی های فتنه گرایانه در منطقه از جمله در عراق و سوریه و لبنان در حمایت از گروهای تروریستی تکفیری و خریدهای میلیاردی سلاح از غرب را عامل اصلی کسری بودجه عربستان می دانند. ضمن آنکه کاهش قیمت نفت که تا چندی پیش ادامه داشت بدلیل سیاستهای توطئه آمیز آل سعود برای ضربه زدن و تحت فشار قرار دادن جبهه مقاومت صورت گرفت اما ادامه این سیاست عملاً نتایج معکوسی برای عربستان داشته است که اقتصادش کاملاً به نفت وابسته است.
موج جدید اعتراضات و نارضایتی ها به رژیم آل سعود در حالی است که جهانیان از سال 2011 شاهد تشدید اعتراضات مردمی علیه رژیم عربستان بوده است اما مقامات عربستانی با تشدید سرکوب درصدد خاموش ساختن قیام مردم عربستان برآمدند. سازمان دیده بان حقوق بشر اعلام کرد عربستان سعودی سرکوب معترضان ، نویسندگان و فعالان سیاسی مخالف و مسالمت جو را در سال 2017 افزایش داد.
مقامات عربستان از سال 2014، تقریبا تمام معترضان را در «دادگاه جنایی» محاکمه کرده است و برای بسیاری از آنان احکام اعدام و حبس های طولانی صادر کرده است. این در حالی است که آل سعود در سایه حمایت های غرب درصدد است در سال جدید میلادی (2018 ) ابعاد گسترده تری به سرکوبگری هایش دهد. در این چارچوب در جریان دور جدید سرکوبگری های آل سعود از واحد جدید دیگری نیز جهت تشدید سرکوب مخالفان استفاده شده است که این واحد مخوف تحت فرماندهی مستقیم محمد بن سلمان ولیعهد عربستان است .
این واحد بیش از ۵ هزار نیرو از سطوح مختلف نظامی و امنیتی دارد. با این همه، تداوم اعتراض مردم و نهادهای مدافع حقوق بشری به سرکوبگری ها و سیاست های استبدادی آل سعود نشانگر تداوم شکست سیاست های این رژیم در متوقف کردن قیام مردم این کشور برای استقرار نظامی مردمسالار در عربستان است. کشوری که در آن شهروندانش از تاسیس تشکل های صنفی و احزاب و هرگونه انتخابات محرومند .
نکته قابل تامل آنکه رژیم آل سعود که حامی گروههای تروریستی در منطقه است و رژیم بدوی در عرصه بین المللی محسوب می شود از حمایتهای گسترده غرب برخوردار است. از اینرو اعتراضات مردمی در عربستان کمترین انعکاس را در رسانه های غربی داشته است و دولتهای غربی نیز طوری برخورد می کنند که گویی هیچ اتفاقی رخ نداده است. چنین برخوردهایی رژیم آل سعود را در سرکوب بیشتر مردم عربستان گستاخ تر کرده است. ضمن آنکه سیاستهای دوگانه دولتها و رسانه های غربی در قبال اعتراضات مردمی در مناطق مختلف جهان ، سیاستهای فریبکارانه و مزورانه آنان را درعرصه بین المللی نمایان تر ساخته است. در این چارچوب مداخلات دولتهای غربی در تحولات برخی از کشورها و بزرگنمایی برخی اعتراضات و سوق دادن آن به سوی اغتشاش از جانب مقامات و مطبوعات غربی که تحت عناوین عوام فریبانه حمایت از به اصطلاح دمکراسی صورت می گیرد از سر دلسوزی نیست. چنین اقداماتی در چارچوب اهداف مغرضانه و فتنه جویانه غرب جهت برهم زدن ثبات و امنیت کشورها به منظور مهیا کردن شرایط برای مداخلات بیشتر برای پیشبرد اهداف سیطره جویانه شان در منطقه صورت می گیرد. 111/114
نویسنده: بیژن نجفی
بیشتر بخوانید:
محمد بن سلمان، مظهر دیکتاتوری نوین در عربستان/ تحلیل
محمد بن سلمان؛ دیکتاتوری جدید در ردای اصلاحات/ تحلیل
محمد بن سلمان در تنگنای موج تازه اعتراض ها و فراخوان ها / تحلیل