«مشاهد حسین سید» گفت: دولت اسلام آباد با جایگزین کردن یوآن به جای دلار آمریکا در مبادلات تجاری خود با پکن، در تراکنشهای مالی کریدور اقتصادی مشترک چین و پاکستان موسوم به "سی پک" موافقت کرد.
به گفته این سناتور پاکستانی این توافق شامل تمام پروژه های دیگر میان دو کشورنیز خواهد شد.
مشاهد حسین سید همچنین افزود: مجوزهای لازم برای آغاز تراکنش مالی به این سبک میان پکن و اسلام آباد صادر شده است.
استفاده از یوان به جای دلار در مبادلات پاکستان و چین موضوعی است که پیش از این پکن بارها از پاکستان درخواست کرده بود و حالا با چراغ سبز اسلام آباد شکل اجرایی به خود می گیرد.
روابط پاکستان و چین راهبردی است و حجم مبادلات تجاری دو کشور در سال 2018 بیش از 13 میلیارد دلار بود. علاوه بر این چین برای پیشبرد برنامه های کلان خود در منطقه و جهان از جمله طرح یک کمربند یک جاده میلیاردها دلار در پاکستان سرمایه گذاری کرده است.
بر اساس بسیاری از گزارش ها حجم سرمایه گذاری چین در کریدور اقتصادی چین - پاکستان حدود 57 میلیارد دلار برآورد می شود. این آمارها به خوبی نشان دهنده حجم بالای تبادلات مالی بین دو کشور است.
در چنین شرایطی واقعیت این است که انجام مبادلات تجاری بین چین و پاکستان با یوان چین به جای دلار موضوعی فوق العاده مهم و راهبردی است؛ اما قبل از هر چیز نکته مهم، چرایی اتخاذ چنین تصمیمی است .
به نظر می رسد مهم ترین علت اتخاذ این تصمیم استفاده آمریکا از دلار به عنوان سلاحی در جهت پیشبرد اهداف و سیاستهای کلان این کشور است که باعث آسیب پذیری طرف های مقابل شده است. در سالهای اخیر دهها کشور جهان از روسیه و ترکیه گرفته تا چین تصمیم گرفته اند در مبادلات خارجی خود با بعضی کشورها به جای دلار از ارزهای ملی استفاده کنند.
«اندری کاستین» مدیرعامل بانک VTB روسیه می گوید: "به نظر من کنار گذاشتن دلار از مبادلات بین کشورها مسئله ای اجتنابناپذیر است، چون در شرایط کنونی، آمریکا در حال استفاده از دلار به عنوان یک سلاح است، بنابراین من معتقدم اگر آمریکا به استفاده از دلار به عنوان سلاح ادامه دهد حذف دلار در مبادلات تجاری نه تنها توسط روسیه بلکه توسط دیگر کشورها اجتنابناپذیر خواهد بود و ما شاهد فاصله گرفتن از این ارز خواهیم بود."
البته برای پاکستان و چین کنار گذاشتن دلار دلیل مهم دیگری هم دارد. واشنگتن در سالهای اخیر نشان داده که مخالف نزدیک شدن کشورهای پیرامون چین به این کشور و برقراری روابط راهبردی بین آنهاست. از همین رو آمریکا در موقعیت های مختلف تلاش کرده تا از تعمیق روابط پاکستان با چین جلوگیری کند. در چنین اوضاع و احوالی تردیدی نیست که استفاده از ارزی به جز دلار می تواند روابط پکن - اسلام آباد را از گزند سیاستهای آمریکا مصون نگه دارد.
بعلاوه در چند ماه اخیر که اقتصاد پاکستان با مشکلات زیادی مواجه شد استفاده از دلار مشکلات اقتصادی و ارزی این کشور را تشدید کرد. از همین رو نیاز به استفاده از ارزی به جز دلار در پاکستان بیش از گذشته احساس می شود.
درمجموع تصمیم پاکستان و چین برای استفاده از یوان به جای دلار برخاسته از نیازهای دو کشور و برای مصون نگه داشتن اقتصاد و روابط دوطرف در مقابل سیاستهای خصمانه آمریکاست. البته تحقق این هدف کاری زمان بر است و بخصوص در پاکستان ممکن است مخالفانی داشته باشد اما اجرایی شدن این موضوع قطعا برای تقویت مبادلات بین دو کشور مناسب و در راستای منافع ملتهای چین و پاکستان خواهد بود.
نویسنده: محمود بلنداختر
116
بیشتر بخوانید:
حذف دلار آمریکا از مبادلات تجاری میان چین و پاکستان