ایران پرس: حماسه نهم دی 1388 از مهم‌ترین روزهای تاریخ ساز است که به دست ملت ایران در تاریخ تحولات انقلاب اسلامی ثبت شده است.

در این روز یکی از حماسه های به یاد ماندنی در تاریخ انقلاب اسلامی رقم خورد، روزی که ملت ایران با حضوری آگاهانه و مقتدرانه به بیعتی دوباره با آرمان‌های امام و رهبری رفتند تا درنتیجه آن، تمام تلاش های دشمنان برای ضربه به نظام و انقلاب نقش بر آب شود. حماسه ای که به فرموده مقام معظم رهبری نمایش بصیرت و هوشیاری مردم مؤمن و غیرتمند ایران بود و محاسبات دشمن را به هم ریخت.

این حماسه چه بود و چرا تاریخ ساز شد؟

سال 1388 یکی از پرچالش ترین لحظات تاریخ انقلاب اسلامی ایران محسوب می شود؛ رقابت های جدی و شفاف نامزدها و مشارکت فراگیر مردم در جریان انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری، نشان دهنده افزایش اعتماد مردم به نظام سیاسی و در نتیجه، میزان بالای مشروعیت جمهوری اسلامی بود؛ اما طرح ادعای تقلب گسترده از سوی برخی نامزدها و پذیرش اولیه آن از جانب بخشی از هواداران آنها، این پدیده چشم گیر را به حاشیه راند؛ به ویژه هنگامی که با خروج از ساز و کارهای قانونی پیش بینی شده برای پی گیری تخلفات احتمالی، اعتراضات به عرصه خیابان های تهران کشیده شد و زمینه مناسبی برای مانور تبلیغاتی رسانه های بیگانه فراهم ساخت.

با گذشت ماه ها از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران و اعتراضات خیابانی، مدعیان تقلب همچنان حضور خیابانی طرفداران را به سود خود و برای فشار بر دولت، مغتنم می شمردند. از این رو، سران معترض به نتیجه انتخابات، نه تنها هیچ واکنشی نسبت به اقدامات برخی هواداران خود- که اهانت به ارزش ها و نمادهای دینی و سیاسی مورد احترام ایرانیان را دربرداشت- نشان نمی دادند؛ بلکه در بسیاری از موارد به توجیه آن می پرداختند. اوج این اهانت ها در روز عاشورای 1388 روی داد که طی آن به آیین عزاداری سالار شهیدان جسارت شد و عزاداران حسینی مورد ضرب و شتم معترضان خیابانی قرار گرفتند.

بی حرمتی به عاشورا، حادثه ای معمولی نبود که بتوان از کنار آن به سادگی گذشت. نگه نداشتن حرمت عاشورا موجب خروش ملت مومن در سراسر کشور شد. نتیجه این خروش، حماسه 9 دی بود؛ حماسه ای که فقط 3 روز پس از جسارت به عاشورا و عزاداری امام حسین (ع) امام سوم شیعیان،  سراسر ایران را فرا گرفت؛ در این روز مردم ایران در حمایت از آرمان‌های انقلاب، در برابر فتنه‌گران قرار گرفتند.

مردم با بصیرت و انقلابی ایران در حرکتی خود جوش با پخش اعلامیه هایی مبنی بر راهپیمایی در روز 9 دی جهت اعلام برائت از فتنه گران و حمایت از رهبری و آرمان های انقلاب و اسلام دست به تظاهراتی با شکوه و به یادماندنی زدند.

در این روز بود که قریب به اتفاق تحلیلگران سیاسی و سران کشورهای غربی و فتنه گران شوکه شدند. راهپیمایی سراسری ملت ایران برای محکومیت حرمت‌شکنی در عاشورای حسینی روز 9 دی 1388 انجام شد ولی در برخی استان ها مردم یک روز زودتر نیز راهپیمایی کردند؛ جمعیت راهپیمایی بزرگ عاشورائیان در این دو روز بیش از 40 میلیون نفر تخمین زده شده است.

بازتاب حماسه 9 دی در رسانه های خارجی

رسانه های خارجی هر کدام بنا به سیاست و به عبارتی از ظن خود، حماسه 9 دی را گزارش و سعی کردند اهمیت و حضور گسترده مردم را کم رنگ نشان دهند.

خبرگزاری رویترز با وجود اینکه به حضور میلیونی مردم ایران در راهپیمایی حماسه 9 دی اشاره نکرد، ولی در گزارش خود درباره تجمع عاشورایی در ایران اسلامی نوشت:  "راه پیمایان سوگند وفاداری با نظام جمهوری اسلامی یاد کردند."

رویترز در ادامه آورد: "تظاهرکنندگان در تظاهرات خود علیه رهبر مخالفان شعار دادند."

شبکه تلویزیونی العربیه هم که طی روزهای پس از برگزاری انتخابات از کوچک ترین تجمع ها به صورت گسترده استقبال کرده بود و با گزارش های مکرر به پخش اخبار داخلی ایران مبادرت می کرد، با مشاهده حضور چند میلیونی ملت ایران در 9 دی ابتدا سکوت اختیار کرد، اما سرانجام به حضور گسترده مردم ایران در راهپیمایی اعتراف و سعی کرد این راهپیمایی را تجمعی دولتی قلمداد کند.

شبکه آمریکایی «ای بی اس» با فرافکنی خبری تلاش کرد تا این حضور گسترده مردمی را تظاهرات هواداران دولت بخواند و در این خصوص در گزارشی اعلام کرد: "بنا به گزارش های دریافتی، این راهپیمایی با سازماندهی گسترده حکومت و نیز با تعطیل کردن برخی ادارات و جمع آوری کارمندان دولت و دیگر اقشار از شهرهای کوچک و روستاهای حومه تهران ترتیب داده شد."

روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در یکی از سر مقاله های خود در تحلیل حماسه 9 دی با اشاره به تلاش های غرب و رسانه های غربی برای سواستفاده از تحولات داخلی ایران نوشت: "اصلاً تصور اینکه جمهوری اسلامی از درون منفجر شود، تصور اشتباهی است و باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا از آن برای سرپوش گذاشتن بر شکست خود در محقق ساختن وعده هایی که در خصوص تعامل با ایران از طریق هرگونه پیشنهاد استراتژیک و جدی مطرح کرده بود، بهره گرفته است."

خبرگزاری آلمان نیز با بیان اینکه «هواداران رئیس جمهوری ایران تظاهرات کردند.» تلاش کرد تا این حماسه ملی و انزجار مردم ایران را به یک دعوای سیاسی داخلی تقلیل دهد.

پیامدهای حماسه 9 دی در تاریخ انقلاب اسلامی 

حضور گسترده مردم در حماسه 9 دی ثمرات و پیامدهای متعددی در تاریخ انقلاب اسلامی بر جای گذاشته است به ویژه اینکه در این روز همه اقشار ملت و نسل‌های مختلف انقلاب و جریان‌های سیاسی مدافع نظام از همه طیف‌ها و سلیقه‌ها به میدان آمدند تا به فتنه گران و اربابان خارجی آنها اعلام کنند در دفاع از اعتقادات دینی، انقلابی و حاکمیت دینی، متحد هستند.

از دیگر پیامدهای این روز، شکست دوباره توطئه های دشمنان است؛ در واقع حماسه 9 دی نشان داد توطئه‌های نظام استکباری هر قدر هم پیچیده باشد، نمی تواند ذره‌ای در اراده، استقامت و پایداری ملت مسلمان ایران خلل ایجاد کند.

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در این باره گفته اند: "این را قاطعاً عرض میکنم که دشمن با همه‌ی برنامه‌ریزی‌هایش، مردم ما را نشناخته، ملّت ایران را نشناخته؛ اشتباه میکنند. دیدید در سال 88 خطا کردند و آن فتنه را راه انداختند و کار را به جاهایی رساندند که به خیال خودشان جاهای بسیار باریک و حسّاس و دقیقی بود، [امّا] ناگهان حرکت عمومی نهم دی همه را مبهوت کرد. این حرکت نهم دیِ سال 88 از جنس همان حرکت نوزدهم دی شماها در سال ۵۶ است." 1395/10/19

نتیجه گیری

تاریخ 44 ساله انقلاب اسلامی مملو از نقاط عطفی است که در اذهان ملت ایران اسلامی نقش بسته است. در این سال ها دشمنان و فتنه گران همواره در تلاش بوده‌اند که مسیر انقلاب و رشد و شکوفایی ایران را سد کنند؛ فتنه بعد از انتخابات ریاست جمهوری در سال 1388 از نمونه های بارز نقشه‌ها و ترفندهای معاندان و مغرضان نظام بود که با بصیرت ملت و رهبری و با حماسه 9 دی ناکام ماند.

تأیید صحت و سلامت انتخابات دهمین‌دوره ریاست جمهوری و دفاع از حقوق اکثریت رای دهندگان و همچنین تجدید میثاق مردم با آرمان‌های انقلاب اسلامی نیز از جمله دستاوردها و نتایج بسیار مهم حماسه 9 دی است.

از دیگر دستاوردهای مهم این روز حماسی می توان به پشتوانه‌سازی محکم و استوار برای نظام در عرصه بین الملل اشاره کرد. با توجه به اهمیت این حماسه در تاریخ انقلاب اسلامی، هر سال برنامه های مختلف برای تبیین و گرامیداشت آن در سراسر کشور برگزار می شود.

امسال نیز این مراسم در تمام مراکز استان‌ها و شهرستان‌های ایران در روزهای هشتم و نهم دی ماه 1401 با شعار محوری تحت عنوان «حماسه 9 دی؛ میثاق مردم با رهبری؛ مقابله با جنگ ترکیبی دشمن» برگزار می شود.

نویسنده: حسن عقیقی

117