ایران پرس: به رغم همه تلاش های بین المللی و منطقه ای، بحران سیاسی و جنگ بر سر قدرت در سودان همچنان ادامه دارد.

در تازه ترین اقدام، وزارت خارجه سودان، «والکر پرتس» نماینده سازمان ملل متحد در این کشور را عنصر نامطلوب اعلام و از این کشور اخراج کرد.

«عبدالفتاح البرهان» فرمانده کل ارتش سودان در پیامی که برای سازمان ملل متحد ارسال شد، مدعی شده است: "«پرتس» فرستاده سازمان ملل به سودان، از «محمد حمدان دقلو» فرمانده نیروهای پشتیبانی سریع سودان برای شورش دعوت کرده است."

البرهان گفته است که حضور پرتس در رأس هیأت دیپلماتیک سازمان ملل متحد هیچ کمکی به اجرای مأموریت این هیأت برای حمایت از مرحله انتقالی در سودان نخواهد کرد.

جنگ در سودان ادامه دارد و تلاش ها حتی برای برقراری آتش بس به منظور کمک رسانی به غیرنظامیان تاکنون بی نتیجه مانده است.

دو طرف جنگ در سودان باور دارند که می توانند بر دیگری غالب شوند؛ از این رو، هیچ کدام، راه حل های پیشنهادی برای توقف جنگ را نمی پذیرند.

«محمد حمدان دقلو» معروف به «حمیدتی» در این زمینه تاکید کرده است: "نیروهایش زمانی از میدان جنگ عقب‌ نشینی خواهند کرد که «کودتای ارتش» پایان یابد."

حمیدتی اقدامات البرهان را کودتا دانسته و وی را به خیانت و تلاش برای بازگرداندن عوامل دولت سابق از جمله، طرفداران عمر البشیر متهم می کند.

در این شرایط کشورهای خارجی نیز مداخلات خود را در سودان افزایش داده وهر یک به نام تلاش برای برقراری صلح، در تلاش هستند به ثروت ومنابع سودان دست یابند.

از این رو، در این بحران برخی از کشورهای منطقه از البرهان و برخی از حمیدتی حمایت می کنند؛ به طوری که حتی البرهان فرستاده سازمان ملل به سودن را نیز به حمایت از حمیدتی متهم کرده است؛ اتهامی که با موضع گیری «استفان دوجاریک» سخنگوی سازمان ملل متحد رو به رو شده است.

دوجاریک به نقل از دبیر کل سازمان ملل متحد گفت: "اصل عنصر نامطلوب برای کارکنان سازمان ملل صدق نمی کند یا در مورد آنها قابل اجرا نیست و استناد به آن برخلاف تعهدات کشورها بر اساس منشور سازمان ملل است."

در واقع طرفین درگیری درسودان عملا راه را برای برقراری آتش بس واقعی و شروع مذاکرات صلح بسته اند. با این حال، مذاکرات ادامه دارد و براساس آخرین تصمیمات، قرار است آتش بس یک روزه در سودان برقرارشود.

ایالات متحده و عربستان سعودی که نقش میانجی را بر عهده گرفته اند؛ تاکید دارند که هدف توافق جدید دستیابی به کمک‌ های بشردوستانه، پایان دادن به وضعیت خشونت و کمک به اقدامات اعتماد ساز بین دو طرف است تا امکان از سرگیری مذاکرات جده فراهم شود.

طی روزهای اخیر بحران در این کشورگسترش یافته است. برخی سفارتخانه های خارجی از جمله سفارت عربستان بار دیگر مورد حمله قرار گرفته اند و طرفین درگیری، یکدیگر را به انجام این اقدام متهم می کنند.

از سوی دیگر، بحران انسانی در سودان، نیاز به کمک های غذایی و دارویی و رسیدگی به مجروحان وضعیت را در این کشور به شدت بغرنج کرده است.

سازمان «برنامه جهانی غذا» وابسته به سازمان ملل متحد، در بیانیه‌ ای اعلام کرد: "حملات، کمک‌ های غذایی اختصاص‌‌ داده شده به حدود چهارونیم  میلیون انسان آسیب‌ دیده در پی جنگ را در معرض خطر قرار می‌دهد."

همچنین سرقت مواد غذایی و غارت کمک‌ های بشردوستانه، کاملا فرایند کمک‌ رسانی را در سودان تضعیف کرده است.

جنگ و درگیری در سودان همچنین باعث آواره شدن بیش از یک میلیون و دویست هزار نفر در داخل سودان و حدود 400 هزار نفر دیگر به کشورهای همسایه شده است. همچنین طی هفت هفته گذشته خسارت شدیدی به پایتخت سودان شده است و زیر ساخت های مهمی در این شهر از بین رفته است.

در چنین شرایطی، اختلاف بر سر انجام وظایف فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سودان، بر وخامت اوضاع می افزاید.  

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117