تحلیل:

ایران پرس: با تداوم اعتراضات دانشجویان آمریکایی علیه اقدامات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی در نوار غزه و نیز حمایت از مردم فلسطین، پلیس آمریکا اقدامات سرکوب گرانه علیه آنها را گسترش داده است.

در همین زمینه، روزنامه «نیویورک تایمز» تعداد دانشجویان بازداشتی آمریکا را بیش از هزار نفر عنوان کرده است.

درگیری ها بین معترضان طرفدار فلسطین و مدیران دانشگاه کلمبیا در نیویورک که هسته اولیه اعتراضات دانشجویی بوده، رو به افزایش است. پس از تسخیر ساختمان همیلتون در اوایل روز سه شنبه توسط دانشجویان، مدیریت دانشگاه دسترسی به محوطه دانشگاه را محدود کرد. دانشجویان حامی فلسطین، نام سالن همیلتون دانشگاه کلمبیا را به یاد «هندز رجب» که چند ماه پیش در کنار اعضای خانواده‌اش توسط ارتش اسرائیل کشته شد، به «هندز هال» تغییر دادند.

مقامات دانشگاهی اعلام کردند که دانشجویان شرکت کننده در این اقدام با اخراج مواجه خواهند شد. «بن چانگ» سخنگوی دانشگاه کلمبیا در بیانیه‌ای گفت: "دانشجویان حاضر در ساختمان با اخراج مواجه می‌شوند."

در مرحله بعد مأموران پلیس نیویورک شامگاه سه‌شنبه برای بازداشت و متفرق کردن معترضان طرفدار فلسطین وارد محوطه دانشگاه کلمبیا شدند. رئیس این دانشگاه خواستار حضور ماموران در دانشگاه شده بود. این در حالی است که هیات آموزش دانشگاه کلمبیا اعلام کرد: "ورود پلیس مسلح به حریم دانشگاه ما، دانشجویان و همه افراد داخل آن را در معرض خطر قرار می دهد‌؛ مسئولان دانشگاه را مسئول لغزش های فاجعه باری می دانیم که ما را به این وضعیت رساند."

همچنین پلیس آمریکا برای سرکوب دانشجویانی که در دانشگاه فلوریدا جنوبی در شهر تامپا تحصن کرده‌اند، از گاز اشک‌آور استفاده کرد. تصاویر ویدیویی نشان می‌دهد که پلیس بامداد چهارشنبه به سوی معترضان گاز اشک‌آور شلیک و دو نفر را نیز بازداشت کرد.

نکته مهم اینکه همزمان با تشدید برخوردها و سرکوب دانشجویان آمریکایی در سطح حاکمیتی ایالات متحده نیز درخواست ها برای مقابله با جنبش دانشجویی حامی فلسطینی ها افزایش یافته است.

از جمله ۲۱ نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا روز دوشنبه در نامه‌ای به هیات امنای دانشگاه کلمبیای نیویورک نوشتند: "زمان آن است که دانشگاه قاطعانه عمل کند، کمپ‌های معترضان را منحل کرده و امنیت و ایمنی همه دانشجویان خود را تضمین کند."

«چاک شومر» رهبر اکثریت دموکرات سنا نیز تظاهرکنندگان دانشگاه کلمبیا را که هنگام تصرف سالن همیلتون، بنر انتفاضه را باز کردند، محکوم کرد و شدیدترین انتقاد خود نسبت به معترضان طرفدار فلسطینی ها را ابراز داشت.

در مقابل؛ «جمال بومن» عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کرد: "نظامی کردن حریم دانشگاه و بازداشت صدها دانشجو به طور مستقیم با نقش آموزش تناقض دارد. باید نهادهای آموزشی عرصه ای برای محافظت از مهارت های اندیشه نقاد باشند. از مدیریت دانشگاه کلمبیا می خواهم این تنش خطرناک را تا پیش از آنکه به ضرر و زیان بیشتر منتهی شود، متوقف کند."

حمله اسرائیل به غزه، بزرگترین موج اعتراض‌های دانشجویی را از زمان اعتراضات ضد نژادپرستی در سال ۲۰۲۰ در آمریکا به راه انداخته است. علاوه‌بر دانشجویان برای اولین‌بار تعداد قابل‌توجهی از اساتید و مدیران دانشگاه‌ها هم با معترضین همراهی می‌کنند.

اعتراضات دانشجویی در آمریکا در حمایت از فلسطین را می‌توان پدیدۀ جدیدی در نظام سیاسی و اجتماعی در این کشور دانست. دانشجویان طرفدار فلسطینی ها، از جمله دانشجویان یهودی مخالف اقدامات اسرائیل در غزه، می‌گویند که به دلیل انتقاد از اسرائیل و حمایت از حقوق بشر، آنها را ناعادلانه به عنوان یهودی‌ستیز معرفی می‌کنند.

دستگاه حاکمیتی آمریکا سخت‌ترین برخوردها را با کسانی که به ادعای آن یهودستیز بوده و به حمایت از فلسطینی ها بپردازند صورت می دهد وبه همین جهت می توان گفت که  معترضان آیندۀ خود را فدای آرمان‌هایشان می‌کنند.

اعتراضات دانشجویی درآمریکا از اهمیت زیادی برخوردار است:

اعتراضات گسترده و بی سابقه در دانشگاه‌های آمریکا در حمایت از فلسطینی ها و مخالفت با اقدامات جنایتکارانه اسرائیل بار دیگر مساله تغییر اساسی و ماهوی نگرش نسل جوان آمریکا به مساله فلسطین را برجسته کرده است.

اکنون این پرسش بیش از پیش مطرح شده که چرا نسل جوان یا به عبارت دقیق‌تر «نسل زد» برخلاف پدران خود حامی فلسطین بوده و هیچگونه همدلی با رژیم صهیونیستی ندارند؟

مقامات و نهادهای نزدیک به لابی‌های صهیونیستی در آمریکا همگام با مقامات تل آویو تلاش کرده اند تا تظاهرات و اعتراضات دانشجویی را ناشی از فریب و انحراف نسل جدید آمریکا تلقی کرده و خواهان برخورد نیروهای امنیتی با حامیان مقاومت شوند. امپراطوری رسانه‌ای به طور کامل در خدمت سانسور جنایات رژیم صهیونیستی و مظلوم نشان‌دادن اسرائیل است.

با این حال برای اولین‌بار است که موضوعی سیاسی تبدیل به جنبشی دانشجویی با این گستردگی می‌شود و این یعنی نخبگان جامعۀ آمریکا با وجود سانسور گسترده رسانه‌ای پیام مهمی را ارسال می کنند.

این سؤال که «چرا به اسرائیل این‌همه کمک مالی کنیم؟» در افکار عمومی آمریکا با تغییر نسل در آمریکا بسیار گسترده شده است و زمینۀ پذیرش اجتماعی بالایی دارد و اعتراضات دانشجویی این گزاره را به‌شدت پررنگ‌تر کرده است.

در این راستا، گروه «آپارتاید دایوست» دانشگاه کلمبیا - ائتلافی از گروه‌های دانشجویی - درخواست هایی از جمله بازگشت پول های داده شده به چندین سازنده سلاح و شرکت‌های فناوری که با اسرائیل تجارت می‌کنند ارائه داده است. این گروه اعلام کرده است که این شرکت ها «از آپارتاید، نسل‌کشی، و اشغال نظامی فلسطین توسط اسرائیل» سود می برند.

مساله دوم اینکه صدای بخش تاثیر گذار جامعه آمریکا یعنی دانشجویان به دنیا رسیده است و مخالفت شدید داخلی در آمریکا در زمینه حمایت بیشتر از اسرائیل آشکار شده است و این امر باعث تقویت ارادۀ گروههای مقاومت فلسطینی و تقویت جبهه مقاومت می‌شود.

بی‌تردید ادامه‌یافتن اعتراضات دانشجویی در آمریکا نقش مؤثری در کاهش و یا مشروط شدن حمایت  دولت بایدن از رژیم صهیونیستی و نیز تغییر تدریجی نگرش به مساله فلسطین در آمریکا خواهد داشت. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

گسترش موج اعتراض دانشجویان آمریکایی ضد اسرائیل