ایران پرس: دونالد ترامپ نامزد جمهوری خواهان و جو بایدن نامزد دموکرات‌ها با توجه به نزدیک بودن زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در 3 نوامبر2020، در مبارزات انتخاباتی خود بر مساله ایران و برجام اما از دو منظر کاملا متعارض مانور می‌دهند.

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری جنجالی آمریکا در یک تجمع انتخاباتی در ایالت کارولینای شمالی بار دیگر با لحنی مفتخرانه از تحریم‌ها علیه ایران تعریف کرده ومدعی شد: «اولین تماسی که بعد از پیروزی‌ من دریافت خواهیم کرد از جانب ایران خواهد بود. آیا می‌توانیم توافق کنیم؟ این کشور دارد با تحریم‌ها و همه کارهایی که ما انجام داده‌ایم به جهنم می‌رود». وی در کنایه‌ای آشکار خطاب به بایدن گفت: «اگر جو خوب‌آلود رأی بیاورد، فوق‌العاده‌‌ترین توافق ممکن را (با ایران) به دست خواهید آورد».

این در حالی است که جو بایدن در گفتگو با شبکه تلویزیونی «ای‌بی‌سی» صراحتا به موضع ترامپ در باره ایران و نتایج آن تاخته و گفت: آمریکا بیش از هر زمان دیگر منزوی است، ایران به بمب هسته‌ای نزدیک‌تر شده. متحدان آمریکا به این کشور اعتماد ندارند و رئیس ‌جمهور آمریکا در تریبون‌های جهانی مورد تمسخر واقع می‌شود.

گزافه‌گویی ترامپ درباره موفقیت سیاست وی در قبال ایران موسوم به کارزار فشار حداکثری در حالی ابراز شده که ایران با وجود فشارهای شدید ناشی از اعمال شدیدترین تحریم‌ها در طول تاریخ از جانب آمریکا، هیچ یک از خواسته‌های غیرقانونی و نامشروع دولت ترامپ را که از زبان مایک پمپئو وزیر خارجه این کشور بیان شده، قبول نکرده است.

پمپئو در مه 2018 خواهان توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران، توقف و محدودیت برنامه موشکی و پایان بخشیدن به اقدامات منطقه‌ای ایران شد که پذیرش آن‌ها به معنای تسلیم کامل ایران در برابر آمریکا است. تهران در مقابل این فشارها ایستادگی کرده و دولت ترامپ اکنون دچار انزوای حداکثری در سطح جهان شده است. 

ناکامی ترامپ برای اجرای کارزار فشار حداکثری

ترامپ وعده داده بود با خروج از برجام و اجرای «کارزار فشار حداکثری» ایران را به حضور پای میز مذاکره برای رسیدن به «توافقی بهتر» به زعم وی مجبور خواهد کرد. در حالی که بیش از 2 سال از این وعده می‌گذرد دولت آمریکا در تحقق این هدف ناکام مانده و به همین دلیل ترامپ به خصوص در آستانه انتخابات ریاست‌ جمهوری از سوی گروه‌های مختلف در آمریکا هدف انتقادات قرار گرفته است.

تاکید بایدن رقیب دموکرات ترامپ بر ناکامی سیاست وی در قبال ایران و انزوای روز افزون آمریکا نیز نشان می‌دهد که ادعاهای ضد ایرانی ترامپ حتی در داخل آمریکا نیز خریداری ندارد و سیاستمداران آمریکایی کاملا به ناکامی و انزوای روزافزون آمریکا در سطح جهان اذعان دارند. 

به گفته کرک دورسِی، استاد علوم سیاسی دانشگاه نیوهمپشایر: ترامپ همچنان می‌خواهد تصویری از سخت‌گیری خود در مورد ایران ارائه دهد. اگر بایدن در انتخابات پیروز شود، مطمئناً ایالات متحده را به برجام یا چیزی نزدیک به آن بازمی‌گرداند. اکنون ترامپ ادعا می کند که اولین تماس پس از پیروزی ادعایی وی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از جانب ایران خواهد بود . با این حال باید از وی پرسید که طبق کدام شواهد و مستندات چنین ادعایی را مطرح می کند؟ موضع تهران مبتنی بر مقاومت حداکثری در برابر فشارهای غیرانسانی و غیرقانونی آمریکا است. حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در 12 اکتبر گفتند: به ایستادگی و مقاومت ادامه خواهیم داد تا به ‌لطف خداوند فشار حداکثری آمریکا را به روسیاهی حداکثری و مایه پشیمانی آن‌ها تبدیل کنیم.

البته توجه به این مساله نیز مهم است که از دیدگاه تهران، فرقی بین جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در زمینه دشمنی با ایران وجود ندارد و تفاوت آن‌ها فقط در زمینه تاکتیک‌ها و شیوه‌های برخورد با ایران است. کما اینکه تحریم‌های یکجانبه علیه ایران به بهانه برنامه هسته‌ای صلح آمیز تهران هم در دوره باراک اوباما رئیس جمهوری قبلی و هم در دوره دونالد ترامپ رئیس جمهوری کنونی آمریکا به اجرا درآمده‌اند. 113

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

تناقض‌گویی‌های ترامپ و انتقاد بایدن از سیاست خارجی آمریکا

آرزوی واهی «دونالد ترامپ» برای مذاکره با ایران

برتری 12 درصدی جو بایدن بر دونالد ترامپ در نظرسنجی‌ها