در حال حاضر هزاران پناهجو در آن سوی رودخانه مرزی بین آمریکا و مکزیک منتظر راه یافتن به آمریکا هستند. همزمان نیز نیروهای مرزبانی آمریکا در ماه فوریه حدود یکصد هزار مهاجر را در مرز این کشور با مکزیک بازداشت کرده اند که این بالاترین آمار از سال 2006 تاکنون به شمار می رود.
این شرایط در حالی است که جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در نخستین روزهای ریاست جمهوری خود در نامه ای به «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان این کشور و «الکس پدیا» (Alex Padilla) سناتور ایالت کالیفرنیا، پایان حالت فوق العاده در مرزهای جنوبی امریکا با مکزیک را اعلام کرد.
مهاجرت همواره موضوع تنش آفرینی در دوره ترامپ بود. وی که کاهش مهاجران قانونی و غیرقانونی را شعار اصلی خود قرار داده بود، تلاش های زیادی را برای تغییر سیاست صدور روادید، اخراج مهاجران لاتین تبار و تغییر ساختار پناهندگی در آمریکا انجام داد.
وضعیت فوقالعاده در مرز آمریکا با مکزیک نیز در سال 2019 از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری وقت آمریکا اعلام شد. ترامپ علاوه بر اعمال سیاستهای سختگیرانه در قبال پذیرش مهاجران، دستور ساخت دیوار مرزی میان آمریکا و مکزیک را صادر کرد؛ دیواری که به نوعی نماد سیاست خصمانه آمریکا علیه مهاجران تبدیل شده بود.
البته سیاست های ضد مهاجرتی ترامپ سبب شد تا تغییر رویه در قبال مهاجران و لغو فرمان های مهاجرتی در دستور کار «جو بایدن» رئیس جمهوری جدید آمریکا قرار بگیرد و وی در نخستین روزهای کاری خود این قوانین مهاجرتی را لغو و همچنین ساخت دیوار مرزی با مکزیک را متوقف کرد.
با گذشت حدود چند هفته از لغو این فرمان ها، اما عملا اتفاقی در وضعیت مهاجران در مرزهای مکزیک و آمریکا رخ نداده است و فقط تعداد بسیار کمی از پناهجویان مکزیکی موفق به ورود به خاک این کشور شوند. در حالی که صدها تن دیگر از پناهجویان نیز بی صبرانه در مکزیک منتظر صدور مجوز برای ورود به خاک آمریکا هستند.
بیش از چهار هزار نفر نیز که قصد عبور از مرزهای آمریکا و مکزیک را داشته اند توسط نیروهای مرزبانی آمریکا دستگیر شده اند. بیشترین مهاجرانی که راه ایالات متحده را در پیش می گیرند از کشورهای السالوادور، گواتمالا و هندوراس هستند که از مرز مکزیک وارد ایالات غربی آمریکا می شوند. این کشورها اغلب دچار نا امنی و شرایط وخیم اقتصادی هستند که همه گیری کووید-19 بر وخامت آن افزوده است و بسیاری از مردم این کشورها به امید زندگی بهتر، راهی مرزهای آمریکا می شوند.
در میان مهاجران، کودکان بدون سرپرست نیز آمار قابل توجهی دارند. این در حالی است که امکانات گرمخانه ای و بهداشتی در مرزهای آمریکا نیز مهیا نیست.
«جالین سوالوگ» (Jalin Swagelok) سرپرست دفتر اسکان مهاجران آمریکا ضمن ابراز نگرانی از هجوم کودکان مهاجر می گوید، 90 درصد ظرفیت مراکز اسکان مهاجران تکمیل شده و مشکلات این بخش به ویژه از زمان شیوع ویروس کرونا و رعایت اقدامات احتیاطی رو به وخامت گراییده است.
در واقع موضوع مهاجران اگرچه موضوعی اجتماعی محسوب می شود ولی چگونگی اخذ سیاست های مهاجرتی از جمله موضوعاتی است که میان مقامات امریکا به ویژه دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در مورد آن اختلاف نظر اساسی وجود دارد به طوری که تصمیم بایدن در لغو سیاست های مهاجرتی ترامپ نیز با انتقاد جمهوریخواهان مواجه شده است.
« کوین مک کارتی» (Kevin McCarthy) رهبر اقلیت جمهوریخواهان مجلس نمایندگان آمریکا با اشاره به اینکه رویکرد مهاجرتی بایدن، مسئلهای به شدت نگران کننده است، می گوید، ما باید به بحران مرزی خود اذعان کنیم و با قاطعیت مهاجران مکزیکی و سایر کشورهای آمریکای مرکزی را از سفر خطرناک به مرز جنوبی آمریکا منصرف سازیم.
در واقع اگرچه بایدن به مانند ترامپ، سیاست های ضد مهاجرتی اخذ نکرده است اما در عمل به لحاظ شرایط اقتصادی و امنیتی در آمریکا و مکزیک همچنین اختلاف نظرهای سیاسی و سنگ اندازی ها،عملا تغییری در وضعیت مهاجران مستقر در مرزهای مکزیک و آمریکا رخ نداده است.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
118
بیشتر بخوانید:
اخراج حدود 9 هزار کودک مهاجر از آمریکا توسط دولت ترامپ طی 6 ماه
جدایی بیش از 900 کودک مهاجر از والدین خود در آمریکا
تداوم سیاستهای ضد مهاجرتی دولت آمریکا