ایران پرس: دفتر بودجه کنگره آمریکا از افزایش قابل توجه مدرن سازی زرادخانه هسته ای آمریکا در سال جاری میلادی خبر داده است.

این دومین بار است که این نهاد پیش بینی‌های خود را برای هزینه‌های نوسازی نیروهای سه گانه هسته ای آمریکا افزایش می‌دهد.

براساس گزارش دفتر بودجه کنگره آمریکا که روز دوشنبه منتشر شد، برآورد هزینه جایگزینی و به روزرسانی بمب افکن‌های استراتژیک، زیردریایی‌های مجهز به موشک های هسته ای و موشک‌های قاره پیمای زمین پایه مجددا افزایش یافته و از 315 میلیارد دلار در سال 2015 به 494 میلیارد دلار در سال 2019 و درسال جاری به 634 میلیارد دلار رسیده که نشان از افزایش 28 درصدی دارد.

هزینه‌های پیش بینی شده برای فرماندهی، کنترل، ارتباطات و سامانه‌های هشدار سریع نیز بسیار افزایش یافته و اگر هزینه‌های کامل بمب افکن‌های «بی 52» و «بی 21» نیز در نظر گرفته شود، کل هزینه 711 میلیارد دلار خواهد بود.

تلاش آمریکا در زمینه توسعه و مدرن سازی زرادخانه هسته ای خود

بدین ترتیب مشخص می شود که آمریکا مسیر پرشتابی را در زمینه توسعه و مدرن سازی زرادخانه هسته ای خود در پیش گرفته است. شالوده این امر از دوره ریاست جمهوری «باراک اوباما» رئیس جمهور اسبق آمریکا نهاد شد.

در اوت 2015 گزارش دفتر بودجه کنگره آمریکا حاکی از آن بود که بهسازی و نوسازی زیر ساخت ها، سامانه های هسته ای و نیروهای هسته ای سه گانه زمینی، دریایی و هوایی آمریکا در یک بازه زمانی 25 ساله بیش از 293 میلیارد دلار هزینه در بر خواهد داشت. اما اکنون انتشار ارقام  جدید بودجه هسته ای توسط دفتر بودجه کنگره نشان می دهد که عملی شدن مدرن سازی هسته ای آمریکا اگر به همین منوال پیش رود، هزینه های آن بسیار بیشتر از ارقام پیش بینی شده و حتی فراتر از یک تریلیون دلار خواهد بود.  

آمریکا به عنوان یکی از بزرگ‌ترین دارندگان سلاح‌های هسته‌ای در جهان شناخته می‌شود. با وجود اقدامات بین المللی برای کاهش زرادخانه های هسته ای بویژه پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای (ان پی تی) که در راستای کاهش و در نهایت انهدام تسلیحات هسته ای تصویب و به اجرا در آمده است، آمریکا کماکان بدنبال مدرن سازی تسلیحات هسته ای خود بوده و تصمیم گرفته تا زرادخانه‌ هسته‌ای خود را برای مدت نامحدودی حفظ کند.

البته این گسترش فقط در زمینه تسلیحات هسته ای استراتژیک نیست، بلکه واشنگتن در زمینه بهسازی تسلیحات تاکتیکی هسته ای نیز هزینه های گزافی صورت می دهد.

در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا با انتشار دکترین هسته ای جدید آمریکا موسوم به بازبینی وضعیت هسته ای آمریکا(ان پی آر) که در فوریه 2018 منتشر شد این روند با شدت بیشتری دنبال شده است.

ضمن اینکه خروج آمریکا از پیمان نیروهای هسته ای میان برد (آی ان اف) در سال 2019 موجب شده تا پنتاگون بدون هیچ گونه محدودیتی توسعه موشکهای کوتاه برد و میان برد بالستیک و موشکهای کروز زمین پایه مجهز به کلاهک های اتمی را دنبال نماید. اکنون در دوره ریاست جمهوری جو بایدن نیز شواهد نشان می دهد که این روند با همان شدت قبل ادامه خواهد یافت.

این در حالی است که آمریکا اکنون درگیر بحران و رکود اقتصادی ناشی از همه گیری ویروس کرونا بوده و در عین حال گزارش های متعدد نیز نشانگر وضعیت وخیم زیرساخت ها این کشور و نیاز شدید به بازسازی آنها است.

با این حال واشنگتن همواره در راستای میلیتاریسم افسار گسیخته و منافع مجتمع های نظامی-صنعتی که دارای لابی های قدرتمندی در کنگره آمریکا هستند، بر افزایش شدید بودجه زرادخانه هسته ای آمریکا به رغم اینکه وخامت وضعیت بهداشتی، شبکه های حمل ونقل، تاسیسات آب و برق و راههای ارتباطاتی تاکید می کند.

«دانیل السبرگ» کارشناس اقتصادی و تسلیحاتی با اشاره به نقش و نفوذ لابی های مجتمع های نظامی - صنعتی در  آمریکا می گوید: "منافع مالی این گروهها در از میان برداشتن پیمان های منع گسترش جنگ افزارهای متعارف و هسته ای است. در حالی که طرح های دولت «جو بایدن» برای مقابله با آثار منفی اقتصادی همه گیری کرونا و بازسازی اقتصادی و اجتماعی امریکا نیازمند هزینه ای حدود شش تریلیون دلار است، منابع مالی کمیاب هم چنان صرف توسعه زرادخانه هسته ای آمریکا می شودکه حاصلی جز افزایش ناامنی و تسریع مسابقه تسلیحاتی در جهان به همراه ندارد."

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

تاکید دولت ترامپ بر گسترش زرادخانه هسته ای در بحبوحه همه گیری کرونا/ تحلیل