«خالد شیخ محمد» و دیگر متهمان که به مدت 15 سال در زندان گوانتانامو نگهداری می شدند برای اولین بار از اوایل سال 2019 تاکنون در دادگاه حاضر می شوند. روند رسیدگی به پرونده متهمان در 17 ماه گذشته به دلیل همه گیری کرونا متوقف شده بود.
متهمان در دوره های قبلی محاکمه بیشتر شواهد ارائه شده از سوی دولت آمریکا را رد کرده و گفتند: "چنین شواهدی با شکنجه متهمان در بازداشتگاه های سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) بدست آمده است."
وکلای این پرونده می گویند پنج نفر از متهمان همگی دچار ضعف بدنی هستند و از تاثیرات ناشی از شکنجه شدید سیا بین سالهای 2002 تا 2006 رنج می برند.
نقض آشکار حقوق بشر در آمریکا به بهانه مبارزه با تروریسم
دولت آمریکا برغم ادعای پرچمداری حقوق بشر، اقدامات زیادی را با نقض آشکار حقوق بشر در چارچوب مبارزه با تروریسم صورت داده است که یکی از مهمترین موارد آن اعمال شکنجه های وحشیانه از جمله غرق مصنوعی علیه متهمان تروریستی بوده است.
آمریکا پس از واقعه 11 سپتامبر 2001 سیستمی به وجود آورد تا بتواند در سراسر جهان در چارچوب طرح مبارزه با تروریسم، اعضای احتمالی القاعده را دستگیر و بازجویی کند. دراین راستا، افراد مظنون به همکاری با القاعده ربوده شده و بدون حکم دادگاه در مکانهای سری خارج از آمریکا زندانی و با روشهایی بیرحمانه بازجویی میشدند.
تقارن آغاز محاکمه متهم اصلی طرح ریزی حملات 11 سپتامبر و همدستان او، در آستانه بیستمین سالگرد این حملات صورت می گیرد. حادثه 11 سپتامبر 2001 نقطه عطفی در سیاست خارجی آمریکا محسوب می شود.
«جورج دبلیو بوش» رئیس جمهوری وقت آمریکا پس از حملات 11 سپتامبر به بهانه مبارزه جهانی با تروریسم، رویکردی تهاجمی در پیش گرفته و اقدام به حمله به افغانستان و عراق نمود.
اشغال عراق و تبعات آن در نهایت منجر به شکل گیری گروه های تروریستی مانند داعش شد که جنایات زیادی در عراق و سوریه آفریدند. در این باصطلاح جنگ جهانی علیه تروریسم، بیش از یک میلیون انسان در عراق، افغانستان، سوریه، لیبی و یمن جان باختند.
در عین حال حملات 11 سپتامبر و ادعای تشدید تهدیدات تروریستی علیه آمریکا، تبدیل به دستاویزی برای دولت های بعدی آمریکا برای تشدید فشارها و ایجاد انواع محدودیت ها برای مسلمانان شد.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا بیشترین اقدامات را در این زمینه صورت داده و به بهانه مبارزه با تروریسم لبه تیز حملات و اقدامات خود را متوجه مسلمانان کرد.
صدور فرمان اجرایی ترامپ در زمینه ممنوعیت ورود اتباع شش کشور اسلامی به آمریکا و تروریست خواندن مسلمانان از سوی ترامپ در این زمینه قابل ذکر است. در حالی که ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی خود صراحتا بر نقش دولت «باراک اوباما» در شکل گیری گروه تروریستی داعش تاکید کرده بود.
«ایوان ایپولیتوف» کارشناس سیاسی معتقد است: "هدف آمریکا در سال های اخیر همواره استفاده ابزاری از تروریسم و افراط گرایی بوده است."
مساله مهمی که درباره حادثه 11 سپتامبر از سوی واشنگتن کاملا نادیده گرفته شده، اقدامات عربستان سعودی در تغذیه ایدئولوژیک و نیز تامین مالی و لجستیکی عاملان حادثه 11 سپتامبر است.
ریاض بیشترین سهم را در اشاعه ایدئولوژی افراط گرایانه وهابیت داشته است. ضمن اینکه در گزارش کنگره آمریکا درباره حادثه 11 سپتامبر که در ژوئیه 2016 منتشرشد صراحتا اعلام شد که 15 نفر از 19 هواپیماربا که حملات 11 سپتامبر دست داشته اند از اتباع عربستان سعودی بوده اند.
این مساله باعث تصویب قانون «جاستا» JASTA در کنگره آمریکا شد که به خانواده ها و بستگان قربانیان حادثه 11 سپتامبر اجازه شکایت از دولت و مقامات سعودی به دلیل کمک به عاملان حادثه 11 سپتامبر را می دهد، با این حال هم دولت اوباما و هم دولت ترامپ به بهانه تاثیر منفی اجرای این قانون بر روابط دوجانبه ریاض و واشنگتن، عملا مانع از اجرای آن شدند و اکنون «جو بایدن» رئیس جمهور کنونی آمریکا با توجه به فشارهای خانواده های قربانیان حادثه 11 سپتامبر از صدور فرمان اجرایی برای بررسی اسناد مرتبط با این حادثه جهت خروج از وضعیت محرمانه خبر داده است.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
تشدید فشارها و دستور بایدن برای انتشار اسناد حادثه 11 سپتامبر