ایران پرس: "ولادیمیر پوتین" رییس جمهور روسیه سند استراتژی جدید امنیت ملی روسیه را که توسط شورای امنیت ملی این کشور در اواخر مه 2021 تهیه شده بود، تایید کرد.

بر اساس این سند، گسترش همکاری های راهبردی با چین و هند در اولویت سیاست خارجی روسیه قرار گرفته است. سند استراتژی جدید جایگزین نسخه قبلی سند می‌شود که در 31 دسامبر 2015 توسط پوتین تصویب شد.

در این سند مسائل مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، نظامی و سایبری مرتبط با امنیت ملی روسیه مورد بحث قرار گرفته و رئوس برنامه ها و طرح های مد نظر در هر مورد با دقت تشریح شده است.

در سند جدید استراتژی امنیت ملی روسیه، حفاظت از مردم روسیه اولویت نخست خوانده شده و بر تمایل و تلاش روسیه برای افزایش اعتماد و امنیت و وضعیت قابل پیش بینی در عرصه بین المللی تاکید شده، همچنین اتخاذ تدابیر متقابل و مناسب برای تامین و پیشگیری از اقدامات خصمانه که تهدیدی برای امنیت و حق حاکمیت و تمامیت ارضی روسیه است، حائز اهمیت عنوان شده است.

در بخش دیگری از این سند، بر لزوم تامین امنیت اقتصادی روسیه با افزایش قابلیت رقابت اقتصادی و استحکام آن در برابر تاثیرات تهدیدهای داخلی و خارجی تاکید شده است.

در عرصه سیاست خارجی و ارتباط آن با امنیت ملی روسیه به نظر می رسد مسکو در راستای سیاست نگاه به شرق که پس از بحران اوکراین در سال 2014 و تشدید اقدامات خصمانه غرب علیه روسیه در پیش گرفته شده، مهمترین مساله را گسترش روابط با دو قدرت نو ظهور اقتصادی یعنی چین و هند تلقی می کند که طبق پیش بینی ها تا سال 2030 به اولین و سومین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل خواهند شد.

روسیه به همراه چین و هند از اعضای گروه بریکس به شمار می آیند. بریکس ظرفیت‎های بسیار مهمی برای توسعه پرشتاب اقتصادی و تبدیل شدن به قطب اثرگذار و تعیین کننده در اقتصاد بین‎الملل دارد.

همین مساله باعث شده تا مسکو همواره خواهان تقویت و گسترش دامنه فعالیت این گروه بوده و در این میان پوتین نقش مهمی را در تقویت بریکس ایفا می کند.

در واقع روسیه که منتقد نظم جهانی مورد حمایت غرب است تلاش می کند تا از طریق ایجاد اتحادها و گروه هایی بین المللی از بریکس تا سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اورآسیا و دیگر نهادها، نظمی چند جانبه را به جای یکجانبه گرایی مورد حمایت آمریکا حاکم گرداند.

در این راستا مسکو  گسترش روابط و همکاری ها با چین و هند را سرلوحه سیاست خارجی خود قرار داده است.

روابط روسیه و چین در سال های اخیر توسعه فراوان یافته است و دو کشور مجموعه ای از اهداف جهانی و منطقه‌ای را با رعایت ملاحظات سیاسی یکدیگر پی‌گیری می‌کنند.

درحال حاضر همکاری های روسیه و چین به ویژه در زمینه اقتصادی و انرژی در سطح بالایی قرار دارد که مهمترین نماد آن قرارداد مشارکت راهبردی، دوستی و همکاری بین دو کشور  است که سران روسیه و چین روز دوشنبه 28 ژوئن در دیداری مجازی آن را تمدید کردند.

روسیه همراه با چین درعرصه سیاست بین المللی نیز اهداف مشترک زیادی را دنبال می کنند. سران این دو کشور بر مشارکت راهبردی میان روسیه و چین و روابط حسن همجواری و تلاش برای تحکیم نظام چند قطبی جهان تاکید می کنند.

«یانگ جین  Yang Jin» از محققان آکادمی علوم اجتماعی چین می گوید: خصومت ایالات متحده با چین و روسیه تغییر نخواهد کرد حتی اگر واشنگتن اولویت هایش را تغییر دهد.

در سند استراتژی امنیت ملی روسیه در عین حال به مساله گسترش روابط با هند نیز توجه خاصی مبذول شده است.  روسیه و هند در دوره پسا جنگ سرد روابط گسترده ای با یکدیگر در ابعاد مختلف اقتصادی، نظامی و تسلیحاتی و هسته ای داشته و در عین حال به عنوان دو عضو گروه بریکس در پی گسترش همکاری ها هستند.

این مساله با توجه به ظرفیت های هند و روسیه به عنوان دو قدرت مهم اقتصادی و نظامی جهان مفهوم می یابد. در عین حال مدتهاست که روسیه به عنوان مهمترین شریک نظامی هند و  نخستین فروشنده و تدارک کننده انواع تسلیحات برای دهلی نو مطرح بوده است.

در واقع روسیه قصد دارد تا به همراه چین و هند که خواهان تغییرات در نظم کنونی مبتنی بر سیطره غرب هستند، ساختارها و روابط کنونی را با توجه به تغییرات سیاسی و اقتصادی در جهان دچار تحولات بنیادی نمایند.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

112

بیشتر بخوانید:

واکنش مسکو به تشدید رویکرد تحریمی آمریکا علیه روسیه