در حالی که هنوز مساله خط فرضی دیورند میان افغانستان و پاکستان حل نشده است "محمود خان اچکزی " رئیس حزب پشتونخواه ملی عوامی پاکستان خواستار اعطای تابعیت پاکستان برای مهاجرین افغانستان شد.

وی تاکید کرد صدها هزار پشتون و مهاجرین در پاکستان مقیم اند و دولت اسلام آباد تصمیم دارد آنان را بیرون کند ولی ما اجازه نخواهیم داد این کار صورت بگیرد.

به گفته محمود خان اچکزی نیمی از پاکستانی ها از جمله اعضای پارلمان و وزرای دولت دو تابعیتی هستند. چرا مهاجرین افغانستان نتوانند تابعیت پاکستان داشته باشند.

وی همچنین خاطرنشان کرد، برای مهاجرین افغانستان از مرز گرفته تا اتک و میانوالی یک استان بنام "افغانیه" تشکیل شود.

با توجه به جایگاه سیاسی و اجتماعی بالای محمود خان اچکزی در میان پشتونها که از اعضای پارلمان پاکستان نیز است اظهارات وی در مورد اعطای تابعیت به مهاجرین افغانستان مهم و قابل توجه تلقی می شود.

" بسم الله خان کاکر" دبیر کل حزب "مردم" در ایالت بلوچستان که پشتون است اظهارات اچکزی را سیاسی و در راستای تحقق اهداف دولت پاکستان برای تبدیل خط فرضی دیوراند به عنوان مرز بین المللی این  کشور وافغانستان ارزیابی کرده است.

این اظهارات در شرایطی که فرماندهان ارتش و سازمان اطلاعات آن، آی اس آی تغییر یافته اند معنا دار است و نشان می دهد که محمود خان اچکزی با فرصت شناسی درصدد است با حمایت از ارتباط  پشتونهای دو سوی مرز افغانستان و پاکستان به گونه ای خط فرضی دیوراند را به رسمیت بشناسد تا  موقعیت خود را در میان نهادهای سیاسی و امینتی پاکستان بهبود بخشد و در همان حال خود را از اتهامات گذشته مبنی بر ملی گرایی پشتون و تلاش برای تشکیل پشتونستان بزرگ به گونه ای تبرئه کند.

اظهارات محمودخان اچکزی مبنی بر تشکیل استان افغانیه نیز از دوجهت قابل توجه است اول اینکه این استان در خاک پاکستان وزیر پرچم این کشور تشکیل شود و دوم آنکه به نظر می رسد رئیس حزب پشتونخواه ملی عوامی پاکستان درصدد افزایش جمعیت پشتونهای پاکستان در برابر جمعیت پنجابی ها  است.

آنان حدود 44 درصد و پشتونها حدود 42 درصد جمعیت  پاکستان را تشکیل می دهند و امور مختلف نظامی و سیاسی و اداری پاکستان همواره در اختیاز پنجابی ها است بنابراین  رهبران پشتون پاکستان در تلاش هستند با افزایش جمعیت پشتونها با داشتن حق شهروندی، موقعیت خود را در این کشور تقویت کنند.

حضور مهاجرین پشتون افغان این فرصت را برای احزاب پشتون همچون حزب پشتونخواه ملی عوامی در پاکستان فراهم کرده است تا با درخواست برای اعطای تابعیت به آنان، اهداف خود را محقق کنند.

در این حال این احتمال که رئیس حزب پشتونخواه ملی عوامی پاکستان حساب شده  و به گونه ای در هماهنگی با محافل امنیتی این کشور سخن گفته باشد دور از ذهن نیست زیرا  سازمانهای اطلاعاتی پاکستان از برخی از مهاجرین افغانستان به عنوان جاسوس ، عوامل نفوذی و همچنین ماموران خود استفاده می کنند.

از اینرو دادن حق شهروندی به مهاجرین پشتون افغانستان نه تنها آنان را برای همکاری بیشتر با نهادهای مختلف پاکستان امیدوار می کند بلکه می تواند نوعی تامین امنیت برای آنان نیز باشد.

علاوه براین، برخی محافل در پاکستان درخواست برای اعطای تابعیت برای مهاجرین پشتون افغان را که به نوعی شناسایی خط فرضی دیوراند تلقی شده است تلاش در جهت ایجاد اختلاف میان رهبران احزاب پشتون در این خصوص نیز می دانند.

البته پشتونهای افغان فاقد رهبری حزبی و قومی هستند زیرا با ظهور طالبان در افغانستان به عنوان گروه پشتون، عملا هیچ فرد و یا گروهی منتسب به پشتونهای افغان نتوانست فعالیت کند و یا  بر تحولات افغانستان تاثیر گذار باشد.

بنابراین اعلام حمایت "محمود خان اچکزی" رئیس حزب پشتونخواه ملی عوامی پاکستان از مهاجرین پشتون افغانستان و اینکه اجازه نخواهد داد  آنان از پاکستان اخراج شود تلاش وی در جهت مطرح کردن خود به عنوان رهبری پشتونهای افغان نیز تلقی می شود.