گزارش شورای اروپا درباره اوضاع سیاسی ترکیه به منزله چرخش اتحادیه اروپا در قبال آنکارا و مهر تایید بر بسته شدن پرونده عضویت ترکیه در این نهاد اروپایی تلقی می شود.
روابط اتحادیه اروپا و ترکیه پس از کودتای نافرجام 15 ژوئیه 2016 دستخوش تنش شد و ترکها انتقادهای شدیدی از عدم موضع گیری صریح اروپا در قبال این کودتا به عمل آوردند.
اتحادیه اروپا بارها شیوه برخورد دولت ترکیه با عوامل و حامیان کودتا را مورد انتقاد قرارداد و آن را نقض تعهداتی دانست که دولت آنکارا از زمان آغاز روند عضویت ترکیه در اروپا در پیش گرفته است.
دولت ترکیه و شخص رجب طیب اردوغان، تسلیم انتقاد اروپایی ها نشدند بلکه اردوغان بر تغییر سیاست خارجی ترکیه به سوی شرق و انصراف از عضویت در اتحادیه اروپا تاکید کرد.
گزارش شورای اروپا نشان می دهد اروپا علاوه بر نگرانی های قبلی درباره عقب گرد ترکیه در مسیر همگرایی با اروپا ، باید با نگرانی بزرگتری مانند تغییر نظام ترکیه از دموکراتیک و پارلمانی به استبدادی و ریاستی مواجه شود.
از دیدگاه شورای اروپا، اردوغان با تغییر قانون اساسی می تواند وزرا را منصوب و برکنار کند. وی می تواند از طریق دستورات ریاستی، خواست ها و قدرت خود را به مردم ترکیه تحمیل و به دلخواه خود، وضعیت اضطراری تصویب کند. ضمن اینکه با این تغییرات، نظام قضائی ترکیه در آینده آخرین بقایای استقلال خود را نیز از دست می دهد.
می توان پیش بینی کرد که دولت ترکیه در قبال این گزارش کمیسیون شورای اروپا واکنش منفی نشان دهد و شورا را به دخالت در امور داخلی ترکیه متهم کند. مذاکرات مربوط به پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا از سال 2005 آغاز شد.
اتحادیه اروپا نگرانی جدی از تغییر نظام ترکیه از دموکراتیک و پارلمانی به استبدادی و ریاستی دارد
اتحادیه اروپا و ترکیه در توافقنامه مارس 2016موافقت کردند روند عضویت و مذاکرات مربوط به آزاد سازی ویزا را تسریع کنند و در مقابل ترکیه نیز اقدامات بیشتری برای مقابله با بحران پناهجویان انجام دهد. با این حال پس از اقدمات سرکوب گرانه دولت ترکیه در برهه پس از کودتای نافرجام این کشور، اتحادیه اروپا از وعده خود در باره لغو روادید برای اتباع ترکیه عدول کرد.
در عین حال شاهد تشدید تنش ها بین ترکیه و کشورهای اروپایی بویژه آلمان هستیم. تنش اخیر در روابط آنکارا و برلین در پی دستگیری یک روزنامه نگار آلمانی ترک تبار به نام «دنیز یوسل» خبرنگار روزنامه «دی ولت» آلمان رخ داده که چندی پیش در ترکیه و در اوج بازداشت های گسترده علیه این خبرنگاران دستگیر شده و به زندان افتاد.
دنیز یوسل از طرف دولت ترکیه متهم به تبلیغات برای یک سازمان تروریستی و تحریک مردم شده است. در مقابل «زیگمار گابریل» معاون صدر اعظم و وزیر امور خارجه آلمان مناسبات بین دو کشور را با توجه به دستگیری این خبرنگار آلمانی دچار تنش بی سابقه توصیف کرده و بر این مساله تاکید کرد که مناسبات ترکیه و آلمان اکنون در برابر بزرگترین آزمون قرار دارد.114/113
بیشتر بخوانید:
رجب طيب اردوغان، اروپا را تهدید کرد
اردوغان: رای پارلمان اروپا درباره ترکیه بی ارزش است
اظهارات اردوغان؛ تهدید اروپا یا تاکید بر مبارزه با تروریسم/ تحلیل