ایران پرس: سران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در پایان اجلاس دو روزه‌ای که در بروکسل برگزار شد بدون در نظر گرفتن نقش مستقیم و غیر مستقیم خود در ایجاد بحران افغانستان و بی اعتنا به اوضاع پناهجویان افغان که در کشورهای مختلف آواره‌ شده‌اند، بر تقویت کنترل مرزهای خارجی خود تاکید کردند.

اتحادیه اروپا که طی ۲۰ سال گذشته در ماجرای افغانستان فقط دنباله روی سیاست های کاخ سفید بود اکنون نیز در برابر خروج بدون برنامه ریزی و ناگهانی نیروهای نظامی آمریکا، خروج نظامیان و نیروهای خود را مدنظر قرار داد و از همان ابتدا مرزهای خود را به روی پناهجویان بست.

به طوری که دیدبان حقوق بشر واکنش کشورهای اروپایی به پناهجویان افغان را، سنگدلانه و غیرانسانی خوانده و اعلام کرده است که در حال حاضر هر یک از کشورهای اتحادیه اروپا شعارهای خصمانه خود را با اقدامات مخرب تطبیق می‌ دهند .

این درحالی است که بخش عمده ای از آنچه امروز مردم افغانستان درگیر آن هستند و بحران های انسانی و اقتصادی و اجتماعی این کشور، حاصل اشغالگری و مداخلات کشورهای غربی و آمریکا است.

در 20 سال گذشته به رغم همه ادعاهای آمریکا و اروپا حضور نیروهای نظامی غرب در افغانستان نتیجه ای جز افزایش ناامنی، فقر، تولید و قاچاق مواد مخدر و گسترش تروریسم نداشته است و خروج شتابزده  و بدون برنامه ریزی آنها نیز موجب بروز هرج و مرج در این کشور و سلطه طالبان شده است .

با وجود این شرایط، اکنون نیز کشورهای اروپایی با اتخاذ سیاست های سختگیرانه علیه پناهجویان افغان برخلاف همه شعارها وادعاهای حقوق بشری خود در تلاشند از موج مهاجرت این پناهجویان به اروپا جلوگیری کنند.

در واقع کشورهای اروپایی که با مشارکت در سیاست های جنگ افروزانه غرب ، بحران سوریه را رقم زدند  از سال 2015  با موج پناهجویان  روبه رو شدند اکنون در تلاش هستند با بستن مرزهایشان، خود را ازاین بحران نجات دهند.

در واقع مقامات اروپا که اکنون بسیاری از آنها به دلیل عملکردهای ضعیف وسیاست های ناکارآمدشان محبوبیتشان را از دست داده اند اکنون در موضوع پناهجویان افغان درصدد هستند با اتخاذ سیاست های سختگیرانه و غیرانسانی در داخل اروپا محبوبیت کسب کنند.

چنانکه «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه گفت: اروپا نمی تواند به تنهایی عواقب وضعیت افغانستان را تحمل کند و این اتحادیه باید آینده را پیش بینی و از خود در برابر سیل مهاجران محافظت کند.« یلوا یوهانسون»، کمیسیر امور داخلی اتحادیه اروپا نیز گفت: اروپا نباید منتظر بماند تا پناهجویان به مرزهای اتحادیه برسند.

پافشاری اروپایی ها در راستای عدم پذیرش پناهجویان افغان و مخالفت صریح آنها با این مسئله، شرایط پناهجویان افغان را پیچیده تر کرده است وبحران انسانی را دامن زده است.

«دونیا میاتوویچ Dunja Mijatović» کمیسر حقوق بشر شورای اروپا در این زمینه اعلام کرد: کشورهای عضو این شورا باید به طور رسمی این تعهد را داشته باشند که در برابر شهروندانی که از وضع هولناک در افغانستان فرار کرده اند، بر اساس تعهدات خود در زمینه حقوق بشر رفتار کنند.

در حال حاضر هزاران مهاجر افغان در آلمان، قطر، امارات، آلبانی و اوگاندا در اردوگاه ها در شرایط وخیم اجتماعی و بهداشتی مستقر شده اند در حالی که نمی‌دانند که سرنوشت آنان چه خواهد شد و بسیاری نیز پشت مرزهای اروپا در انتظار اجازه ورود هستند.

با این حال بیانیه سران این اتحادیه که روز جمعه منتشر شد بیش از پیش نشان داد به رغم شعارهای صلح طلبانه و بشردوستانه آنان ،این کشورها درعمل  در برابر پناهجویانی که قربانی سیاست های آنان شدند ،تعهدی احساس نمی کنند وصرفا منافع خود را مدنظر دارند

نویسنده: آتوسا دینیاریان

112

 بیشتر بخوانید: 

وضعیت نامساعد پناهجویان افغان در آمریکا و اروپا

تشدید تنش میان دولت بریتانیا و فرانسه بر سر پذیرش پناهجویان

انتقاد دیدبان حقوق بشر از رویکرد غیرانسانی اروپا در قبال پناهجویان افغان

انتقاد دیدبان حقوق بشر از رویکرد اتحادیه اروپا در قبال پناهجویان افغان

فرار نماینده پارلمان لهستان از پلیس برای غذا دادن به پناهجویان افغان

انتقاد شدید «ولادیمیر پوتین» از طرح اسکان پناهجویان افغان در آسیای مرکزی

ادامه بحران پناهجویان؛ درخواست ایتالیا برای برگزاری نشست ویژه حل بحران

ابراز نگرانی بیش از 30 کشور جهان از وضعیت پناهجویان در آمریکا