«ولودیمیر زلنسکی» با لحنی گلایه آمیز اضافه کرد: درک نمی کنیم که چرا اوکراین تاکنون به ناتو ملحق نشده است. اگر اعضای ناتو نمیخواهند که اوکراین به این ائتلاف بپیوندد درباره آن صادق باشند. سیاست درهای باز خوب است اما ما نیازمند پاسخهای شفاف هستیم نه آنکه سالها و سالها با پاسخهای سربسته مواجه باشیم.
انتقاد آشکار رئیس جمهوری اوکراین از رویکرد غرب درباره عضویت اوکراین در ناتو با توجه به وعده های مکرر مقامات ارشد این سازمان نظامی و نیز سران آمریکا در این زمینه بدون اینکه چشم اندازی برای تحقق آن وجود داشته باشد، معنا می یابد.
سران کشورهای عضو ناتو در اجلاس بخارست در سال 2008 در راستای سیاست گسترش ناتو به شرق تصمیم خود برای عضویت اوکراین و گرجستان - دو کشور در حوزه خارج نزدیک روسیه - را اعلام کردند. از آن زمان به بعد این موضوع به ویژه عضویت اوکراین در ناتو، به یکی از مسائل مورد اختلاف و تنش زای بین روسیه و ناتو تبدیل شده است.
هرچند اوکراین در زمان ریاست جمهوری ویکتور یوشچنکو رئیس جمهور غربگرای این کشور به شدت موضوع عضویت در ناتو را دنبال می کرد، اما با روی کار آمدن ویکتور یانوکویچ رئیس جمهوری روس گرای اوکراین، این مساله به حالت تعلیق در آمد .
با این حال پس از تحولات سال 2014 و برکناری یانوکویچ و روی کار آمدن دوباره یک دولت غربگرا در اوکراین، مساله عضویت این کشور در ناتو در دستور کار قرار گرفت.
از دیدگاه سران اوکراین، تحقق این امر به معنای گامی مهم در راستای همگرایی اوکراین در بلوک غرب و نیز ایجاد تضمین امنیت کلیدی در مقابل تهدیدات خارجی به ویژه از جانب روسیه است.
سران غربگرای اوکراین عمدا این مساله مهم را نادیده گرفته اند که بر اساس اسناد بالا دستی امنیتی و نظامی روسیه، عضویت کشورهای حوزه خارج نزدیک از جمله اوکراین در ناتو و استقرار نیروها و تاسیسات نظامی این سازمان نظامی در جوار مرزهای غربی روسیه، خط قرمز امنیت ملی روسیه محسوب می شود. مسکو در سال 2008 در جنگ با گرجستان نشان داد که برای حفظ این خط قرمز، حتی حاضر به جنگ است.
در باره اوکراین نیز اکنون شرایط مشابهی وجود دارد. مسکو در ماه های اخیر بارها در قالب پیشنهادهای امنیتی خود به ناتو و آمریکا، خواهان کنار گذاشتن مساله عضویت اوکراین در ناتو شده است؛ درخواستی که با مخالفت های مکرر واشنگتن و دبیر کل ناتو مواجه شده است.
مشوق و حامی اصلی عضویت اوکراین در ناتو آمریکا است. با این حال، در داخل این ائتلاف نظامی، اجماع نظری در این زمینه وجود ندارد. در حالی که آمریکا در راستای اهداف کلان خود در زمینه مهار روسیه و محدود سازی هر چه بیشتر آن خواهان توسعه هر چه بیشتر ناتو به سوی شرق و عضویت همسایگان روسیه یعنی اوکراین و گرجستان در این پیمان است، اما اعضای اصلی اروپایی ناتو به ویژه آلمان و فرانسه دیدگاه مثبتی در این زمینه ندارند.
«اولاف شولتز»، صدراعظم آلمان پس از دیدار اخیر خود با «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه گفت: عضویت اوکراین در ناتو در حال حاضر در دستور کار این ائتلاف نظامی نیست.
البته شولتز در کنفرانس امنیتی مونیخ مدعی شد روسیه موضوع عضویت احتمالی اوکراین در ناتو را به توجیهی برای جنگ تبدیل کرده که یک پارادوکس است، چرا که عضویت اوکراین در دستور کار ناتو نیست.
اکنون اوکراین بر سر اصرار برای عضویت در ناتو و تداوم همگرایی نظامی با این سازمان نظامی با استقرار نیروها و برگزاری رزمایش های مشترک، در آستانه جنگ با روسیه قرار گرفته است.
به عبارت دیگر کی یف در راستای حفظ امنیت ملی خود بر موضوعی پافشاری می کند که خود باعث به خطر افتادن امنیت آن با مطرح شدن جنگ احتمالی با روسیه شده است. درحالی که به اذعان رئیس جمهوری اوکراین اساسا صداقت غربی ها درباره عضویت این کشور در ناتو زیر سئوال است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
آلمان، فرانسه و اتریش از شهروندانش خود خواستند خاک اوکراین را ترک کنند
وقوع چند انفجار در شرق اوکراین
اتفاقات اوکراین نظم بینالمللی را عوض میکند
تشدید وخامت اوضاع در شرق اوکراین و چشم انداز درگیری های گسترده
بایدن: پوتین تصمیمش را برای حمله به اوکراین گرفته است
اوکراین: احتمال پایینی برای وقوع درگیری با روسیه وجود دارد
بحران اوکراین؛ محور سخنرانی گوترش در کنفرانس امنیتی مونیخ
بلینکن: روسیه آماده حمله فاجعهبار به اوکراین است
ریابکوف: روسیه هیچ قصدی برای حمله به اوکراین ندارد