بورل در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه این ادعا را مطرح کرده است. بورل گفت: متاسفانه با توجه به شرایط سیاسی در آمریکا و با توجه به اینکه بسیاری از مسائل همچنان قطعی نشده است، ما در نوعی بنبست ماندهایم.
بورل پیشتر در کنفرانسی خبری گفت که مذاکرات بر سر توافق هستهای ایران به جای نزدیکشدن نظرات، در حال فاصلهگرفتن آرا است.او تاکید کرد: موضعها نزدیکتر نشده، بلکه فاصله گرفتهاند.بورل عنوان کرد که این «بسیار مایه نگرانی» است؛ چراکه توافق ممکن است بهکل به خطر بیافتد.
آمریکا و ایران در هفتههای اخیر در حال بررسی پاسخهای یکدیگر نسبت به متن پیشنهادی اتحادیه اروپا برای احیای توافق هستهای بودهاند که به گفته بورل، آخرین متن پیشنویس و آخرین پیشنهاد برای رسیدن به توافقی درباره احیای توافق هستهای برجام است.
ادعای جدید بورل درباره به بن بست رسیدن مذاکرات لغو تحریم ها در حالی مطرح می شود که ایران موضع خود مبتنی بر لزوم قبول خواسته های منطقی و قانونی خود از جانب آمریکا برای اجرای دوباره تعهدات برجامی را به صراحت مطرح کرده و این غربی ها به ویژه آمریکا هستند که به جای اتخاذ موضعی سازنده برای به نتیجه رسیدن این مذاکرات و بازگشت به اجرای برجام مدام دراین زمینه کارشکنی می کنند.
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه ایران اراده کافی و حسن نیت لازم برای رسیدن به گام نهایی توافق خوب، قوی و پایدار را بارها از خود نشان داده، گفت: تنها مانع پیش روی توافق در شرایط حاضر، عدم واقع بینی و نداشتن اراده لازم از سوی آمریکا است.
در عین حال غربی ها اعم از تروئیکای اروپایی و آمریکا به جای اینکه گام های مثبتی به منظور حصول به نتیجه مورد رضایت طرفین بردارند ، اقدامات غیر سازنده و تخریبی با هدف تشدید فشارها علیه ایران را در دستور کار خود قرار داده اند.
جدید ترین اقدام در این زمینه صدور بیانیه آژانس بین المللی انرژی اتمی است. در جلسه روز چهارشنبه آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۵۶ کشور که ۲۳ طرف آن عضو شورای حکام آژانس بودند بیانیهای علیه ایران صادر کرده و تهران را به عدم همکاری با نهاد دیدهبان هستهای سازمان ملل متهم کردند.
این بیانیه توسط آمریکا و تروئیکای اروپایی پیشنهاد شده و ایران را به عدم همکاری در موضوعات پادمانی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متهم میکند. با وجود قرائت این بیانیه ضدایرانی جلسه روز چهارشنبه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران بدون صدور قطعنامه پایان یافت.
میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در نشست شورای حکام آژانس اتمی گفت: «دیپلماسی مگافون» (دیپلماسی با بوق و کرنا) علیه ایران اثرگذار نیست.
این اقدام مخرب غربی ها با واکنش تهران مواجه شد. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در گفتوگوی تلفنی با همتای عمانی صدور بیانیه غیرسازنده در نشست شورای حکام آژانس انرژی اتمی را بی ثمر خواند و گفت: رمز رسیدن به نقطه مطلوب توافق، تمرکز آمریکا بر واقع بینی و نشان دادن اراده لازم است.
دولت بایدن به رغم ادعاهای اولیه در باره بازگشت سریع آمریکا به برجام اما در عمل بسیار کند و آهسته در این زمینه عمل کرده و در عین حال با طفره رفتن از قبول خواسته های ایران به رغم ادعاهای مکرر در باره لزوم بازگشت به برجام ، ظاهرا قصد ندارد اقدامی موثر در این زمینه صورت دهد.
به نظر می رسد برخی عوامل مانند فشارهای رژیم صهیونیستی، اختلافات با کنگره و مشکلات داخلی در آمریکا دلیل بیمیلی دولت بایدن برای بازگشت به برجام در ماههای گذشته بوده است.
تهران بارها تاکید کرده که آمریکا باید در این برهه حساس تصمیمات مهم و اساسی را اتخاذ کرده ودر واقع اکنون توپ در زمین آمریکا برای اجرایی شدن دوباره توافق هسته ای برجام است.
ایران تاکید دارد که لازمه رسیدن به توافق، پایدار بودن رفع تحریمها به نحوی تضمین شده است و اینکه موضوعی نباید به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی بماند و به دنبال توافقی است که در آن انتفاع اقتصادی مردم تامین، تجارت خارجی ایران رفع و محدودیتهای غیرقانونی فروش نفت برداشته شود.
«ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان دراین باره تاکید کرد: لغو تحریمها و انتفاع اقتصادی ملت ایران از اهداف اساسی ماست و ایران دراین خصوص تلاش میکند و این از اولویتهای اساسی تیم مذاکرهکننده ایران است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
بورل: مذاکرات احیای برجام در بنبست است
ناخشنودی بورل از روند مذاکرات؛ تاکید ایران بر لزوم رفع ابهامات
جوزف بورل دیگر به توافق خوشبین نیست