ایران پرس: «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه گفت اتحادیه اروپا استقلال خود را از دست داده و از آنچه که آمریکا آن را به داخلش کشانده، متحمل خسارات هنگفتی شده است.

لاوروف اظهار داشت: آنگلوساکسون‌ها با دنبال کردن مسیری بدون ملاحظه برای حذف روسیه، به تبعیت بی قید و شرط کلیت مجموعه کشورهای غربی، ناتو و اتحادیه اروپا رسیده‌اند که امروز مسیر استقلال راهبردی  خود را از دست داده‌ است.

وزیر خارجه روسیه در ادامه با بیان این که «هیچ یک از کشورهای مستقل همسود نیز  از مداخله از سوی غرب تحت رهبری آمریکا مصون نیست»، افزود: این به وضوح در اقدامات گستاخانه ایالات متحده، ناتو و اتحادیه اروپا در آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی مشاهده می‌شود.

انتقاد وزیر خارجه روسیه از رویکرد اروپایی ها

انتقاد تند وزیر خارجه روسیه از رویکرد اروپایی ها یعنی دنباله روی از واشنگتن و از دست دادن استقلال راهبردی خود ،با توجه به تلاش گسترده آمریکا برای احیای همگرایی اروپا و آمریکا در دوره ریاست جمهوری جو بایدن معنا پیدا می کند. پس از روی کار آمدن جو بایدن ، او تلاشی همه جانبه برای احیای اتحاد فرا اتلانتیکی که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ بشدت صدمه دیده بود آغاز کرد و این تلاش ها پس از وقوع جنگ اوکراین در اواخر فوریه 2022 دو چندان شده است.

بایدن توانسته با استفاده از پدیده روسیه هراسی ،  سران اعلب کشورهای اروپایی را برای ایجاد جبهه ای متحد علیه روسیه همراه خود نماید. البته دراین میان استثناهایی مانند «ویکتور اوربان» نخست وزیر مجارستان نیز وجود دارند که با تحریم روسیه به ویژه تحریم انرژی آن مخالفت کرده و اروپایی ها را متضرر این امر می داند.

 تلاش برای تحریم انرژی روسیه

کشورهای اروپایی در چارچوب بلوک غرب به سرکردگی آمریکا کارزار تحریمی همه جانبه ای را علیه روسیه آغاز کردند . این کشورها بسته‌های تحریمی متعددی را علیه روسیه اعمال کرده‌اند که در کنار بحران اوکراین، به تورم در سراسر اروپا سرعت بخشیده و باعث اختلال در زنجیره تامین و افزایش قیمت انرژی در جهان شده است.تحریم های اروپایی در مراحل بعد به تلاش برای تحریم انرژی روسیه رسید. تحریم بخش انرژی روسیه با قطع خرید نفت از طریق دریایی ونیز کاهش خرید گاز از این کشور نیز نخستین بار توسط مقامات اروپایی و با هدایت و خواست آمریکا مطرح و اجرایی شد.این کشورها با تبعیت کورکورانه از واشنگتن بدون محاسبه درستی از تبعات و پیامدهای تحریم نفتی و گازی روسیه در بسته های تحریمی خود اقداماتی را در این عرصه صورت دادند که با واکنش متقابل مسکو مواجه شده و منجر به کاهش و در نهایت قطع نفت و گاز صادراتی به اروپا شده است.

کارشناسان اقتصادی معتقدند که آثار و پیامدهای اقتصادی ناشی از جنگ اوکراین بر کشورهای غربی طولانی مدت خواهد بود و بیش از 20 سال ادامه خواهد داشت. شرایط کنونی اروپا ،در واقع  حاصل همراهی این کشورها با سیاست های آمریکا در حمایت از اوکراین در جنگ با روسیه است. بهای این همراهی را شهروندان اروپایی با کاهش شدید رفاه و نیز تورم شدید وبحران های اقتصادی و اجتماعی می پردازند.

افزایش بهای گاز و کاهش ذخایر آن، زلزله ای برای اقتصاد کشورهای اروپایی

با توجه به کمبود منابع انرژی به ویژه گاز ، قیمت همه موارد وابسته به گاز از جمله بهای برق مصرفی نیز به شدت افزایش یافته است و بسیاری از شهروندان این کشورها دیگر قادر به پرداخت قبض های گاز و برق خود نیستند.  آنها کاهش خدمات اجتماعی، بحران انرژی، افزایش بهای سوخت و مواد غذایی و تورم بی‌ سابقه دست به گریبان بوده و چشم انداز نامطلوبی نیز در زمستان 2022 در انتظار شان است. مقامات روسیه بر این امر تاکید می کنند که با توجه به کاهش ذخایر گازی در اروپا بهای هر هزار متر مکعب گاز به 5000 یوروافزایش پیدا خواهد کرد که این مساله به مثابه زلزله ای برای اقتصاد کشورهای اروپایی خواهد بود.

همه این مسائل در واقع حاصل تبعیت و پیروی بی چون و چرای اروپایی ها از خواسته ها و اهداف ایالات متحده است. اکنون اتحادیه اروپا و کشورهای بزرگ اروپایی که درکنار واشنگتن بار هزینه های تامین تسلیحاتی اوکراین را نیز متحمل شده اند، بدون توجه به منافع دراز مدت خود بر طبل دشمنی با روسیه می کوبندبدون اینکه متوجه باشند که این مسیر در نهایت به تضعیف شدید توان اقتصادی و سیاسی و حتی نظامی اروپا منجر خواهد شد و صرفا آمریکا برنده این بازی خواهد بود.  

نویسنده: سيدرضا مير طاهر