ایران پرس- تحریم‌های غیرقانونی آمریکا و شیوع گسترده ویروس کرونا موجب تهدید جان شهروندان ایرانی شده است.

«علی ربیعی» سخنگوی دولت ایران روز دوشنبه در نشست خبری ضمن با بیان این واقعیت؛ به مخالفت آمریکا با درخواست وام ایران از صندوق بین المللی پول اشاره کرد و افزود: "آمریکا هیچ حقوقی برای وتوکردن تصمیمات صندوق بین المللی پول ندارد."

ربیعی با اشاره به اینکه ایران سال‌ها حق عضویت صندوق بین‌المللی پول را پرداخت کرده‌ و تا پیش از شیوع ویروس کرونا نیز از این صندوق درخواستی نداشته است، از سایر اعضای صندوق بین‌المللی پول خواست تا مانع اقدام غیرانسانی آمریکا شوند.

در چهل و یک سالی که از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد، ایالات متحده آمریکا برای ضربه زدن به نظام جمهوری اسلامی ایران از‌‌ همان روز اول دشمنی خود را آغاز کرد و «بلوکه کردن دارایی‌ها» و «تحریم» را دو مکانیزم «فشار اقتصادی» به مردم ایران تعریف و آن را در دستور کار خود قرار داد.  

در 14 نوامبر 1979، «جیمی کارتر» رئیس جمهور وقت آمریکا در پی رسوایی جاسوسی کارکنان سفارت آمریکا در تهران، فرمان بلوکه شدن حساب های ایرانیان در ایالات متحده را صادر کرد. متعاقب این تصمیم، دولت آمریکا درسال 1980 رسما آغاز حصر اقتصادی علیه ایران را اعلام کرد.

این تحریم ها به بهانه های مختلف به ابزار تهدید و زورگویی و سرقت اموال و دارایی های ایران تبدیل شد.

زمانی‌که بمب گذاری در بیروت در سال 1984 اتفاق افتاد، آمریکا انگشت اتهام خود را به سوی ایران نشانه رفت و این اتهام سازی بهانه دیگری برای طولانی تر شدن فهرست تحریم های ایران فراهم کرد.

بعد ازحملات تروریستی 11 سپتامبر 2001 درنیویورک، قانونی در آمریکا تصویب شد که اجازه بلوکه شدن اموال و دارایی هایی اشخاص حقوقی و حقیقی حامی تروریسم را داد. پرونده سازی در موضوع هسته­ ای ایران نیز موج دیگری از تحریم­ ها را بر ضد ایران بدنبال داشت.

این سناریو با حصول توافق هسته ای (برجام) و تصویب قطعنامه 2231  شورای امنیت در 20 جولای 2015 متوقف شد، اما در حالی که دوسال از برجام نگذشته بود؛ «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا با مطرح کردن ادعاهای موهوم و در اقدامی یکجانبه در 8 ماه می 2018 خروج رسمی آمریکا از برجام را اعلام و فرمان اجرایی بازگشت تحریم های یکجانبه علیه ایران را امضا کرد.

تحریم ها و کارشکنی های آمریکا برضد ایران را می توان در یک هدف خلاصه  کرد و آن وادار کردن ایران به تسلیم شدن در برابر فشارهای آمریکاست. اکنون آمریکا حتی با پرداخت وام صندوق بین المللی پول به ایران نیز مخالفت کرده است. البته در این زمینه ها اقدامات حقوقی در مراجع ذیصلاح انجام شده و در مواردی نیز احکامی به نفع ایران صادر شده است.

هفته گذشته حقوق‌دانان وزارت خارجه و بانک مرکزی توانستند یک میلیارد و 600 میلیون دلار پول متعلق به ایران در لوکزامبورگ را که آمریکایی‌ها توقیف کرده بودند، آزاد کنند.

دولت ترامپ با استراتژی فشار حداکثری، بی‌سابقه‌ترین و شدیدترین تحریم‌ها را در تاریخ علیه مردم ایران اعمال کرده است. با وجود ادعا‌های دولت ترامپ مبنی بر اینکه غذا و دارو شامل تحریم‌ها نمی‌باشد، عملا به دلیل امکان پذیر نبودن مبادلات بانکی امکان ورود دارو به کشور وجود ندارد.

«فواد ایزدی» کارشناس مسائل بین الملل، با اشاره به اینکه آمریکا در شرایط فعلی می خواهد از شیوع ویروس کرونا نیز برای فشار بیشتر بر مردم ایران استفاده کند، می گوید: "این سناریو نشان دهنده آن است که شعار دوستی آمریکا با ملت ایران نه تنها واقعیت ندارد بلکه آمریکایی ها از هر روشی حتی بیماری به دنبال گرفتن تلفات از ایران هستند."

کارشکنی در پرداخت وام صندوق بین المللی برای مقابله با کرونا نیز اقدامی شرم آور و نشان‌دهنده دوری دولتمردان آمریکا از اخلاق و انسانیت است. در چنین وضعیتی، اتخاذ تصمیم غیرسیاسی وتاثیر نپذیرفتن از فشارهای آمریکا، یک ضرورت برای اثبات مستقل بودن نهادهایی همچون صندوق بین المللی پول است که برای کمک به اهداف اقتصادی و مسائل انسانی به وجود آمده اند.

نویسنده: جمشید امین زاده

116

بیشتر بخوانید:

علاوه بر کرونا باید بر ویروس تحریم هم غلبه کنیم

ربیعی: ادعای آمریکا مبنی بر دسترسی ایران به دارو بی پایه و اساس است