در سالهای اخیر، زنان ایرانی در زمینه های مختلف ورزشی در مسابقات بین المللی و داخلی دستاوردهای چشمگیری داشته اند. حکایت موفقیت زنان ایرانی در زمینه ورزشهای بین المللی و داخلی، این مسئله را آشکار می کند که آنها موفق شده اند مسئولیت های خود را در خانه و جامعه تحقق بخشند.
بانوان ایرانی ثابت کرده اند که در ورزش نسبت به سایر کشورها از صلاحیت کمتری برخوردار نیستند و حتی در مسابقات بین المللی نیز نتایج بهتر و توانایی های بیشتری نشان می دهند.
ملیحه نوری، دنیای داوری را دنیای غریبی می خواند و داور را همچون یک قاضی دادگاه معرفی می کند که اگر رأی اشتباه بدهد، شاید جبران ناپذیر باشد چون سرنوشت تیمها به دست داور است و این اهمیت موضوع را به خوبی نشان میدهد.
بانوی داور و والیبالیست ایرانی معتقد است: زنان در حوزه های داوری و مربیگری خوش درخشیده اند و آنها در خارج از ایران با پوشش اسلامی فعالیتهای حرفهای خود را پیگیری می کنند.
والیبال یک ورزش تیمی است. ششمین ورزش محبوب در جهان است که در آن بازیکنان در دو تیم شش نفره، در دو سوی توری قرار می گیرند و تلاش می کنند تا طبق قوانین بازی، توپ را از روی تور در زمین تیم مقابل فرود آورند.
هرتیم حداقل باید 3 ست (یا دست) از 5 پنج ست بازی را ببرد، تا بتواند پیروز مسابقه شود.
والیبال در آغاز، ورزشی سالنی بود و در محل های سرپوشیده انجام می شــد، ولی کم کم توسط خود مردم به زمین هــای روبـــاز کشـیده شد و به شکل یکی از سرگرمی های محبوب تابستانی در پارک ها و ساحل ها درآمد.
ملیحه نوری به عنوان اولین داور والیبال زن ایرانی که در مسابقات بین المللی حضور داشته است، درباره تجربه حضور خود می گوید: "در المپیک کشورهای اسلامی بزرگسالان باکو که در سال 2017 برگزار شد، به عنوان داور اول در دیدار نهایی حضور داشتم و در هر دو بخش آقایان و هم بانوان سوت زدم. داوری در مسابقات آقایان در مقایسه با مسابقات زنان تفاوتهای بسیاری دارد از جمله سرعت بازی که در مسابقات مردان بسیار بالاتر است که این مسئله برای داوران نیز یک چالش جدی و عاملی برای پیشرفت آنها به شمار میرود."
او در ادامه می افزاید: "اکنون در والیبال 9 داور زن ایرانی وجود دارد. طبق نظر IFVB (فدراسیون بین المللی والیبال) محدودیت جنسیتی برای داوران به منظور حضور در مسابقات وجود ندارد. در کشور ما نیز پس از حضور من به عنوان اولین داور زن ایرانی و با توجه به عملکردی که از خود به جای گذاشتم، محدودیتها کمتر شده که این موضوع را در استفاده از داوران زن ایرانی در مسابقات بین المللی مشاهده میکنیم. البته من تا قبل از این در ایران تجربه داوری مسابقات تدارکاتی تیم ملی آقایان را داشته ام."
ملیحه نوری از چه مسیری برای رسیدن به داور بین المللی والیبال گذشت؟
ملیحه نوری در سنین جوانی و نوجوانی در اصفهان به عنوان والیبالیست فعالیت داشته است، از سن 23 سالگی از بازی خداحافظی کرده، وارد داوری شده است.
او 25 سال است که به کار قضاوت در این رشته مشغول است.
وی درباره اینکه چگونه این مسیر را طی کرده است، می گوید: "فراز و نشیبهای زندگی گاهی تو را به سمت آنچه که میخواهی سوق میدهد. ولی لازمه آن این است که از درونت واقعا چیزی را بخواهی و به خاطر آن تلاش کنی آن وقت به آن خواهی رسید.
من ابتدا در رشته تربیت بدنی درس میخواندم اما به دلیل مشکلاتی که پیش آمد مجبور شدم انصراف بدهم و در رشته بازرگانی شاخه بیزینس جهانی مشغول به تحصیل شوم، البته قبل از آن، از دوران راهنمایی، والیبال بازی میکردم و در مقاطع استانی و کشوری و لیگ، مقامهای زیادی را به دست آوردم. با این حال فدراسیون والیبال اعلام کرد باید از بین داوری و مربیگری، یکی را انتخاب کنیم، من هم بازیگری و مربیگری را کنار گذاشتم و با ورود به دوره ارتقا کلاس ملی، داوری را انتخاب کردم؛ زیرا به داوری علاقه بیشتری داشتم و حس میکردم در این زمینه توانمندی بیشتری دارم. در سال 1387 (2008) وارد فهرست داوریها شدم و ادامه دادم تا به امروز که نتیجه گرفتم."
ملیحه نوری یکی از صدها بانوی موفق ایرانی است که با جدیت و پشتکار خود توانسته در جامعه حضور یابد.
وی درباره احساس خود از موفقیتهای بدست آمده می گوید: "وقتی از بین تمامی داورهای خانم و آقا که از اروپا و آسیا در این کلاسها شرکت کرده بودند، من را به عنوان داور مسابقات نیمه نهایی در بانکوک انتخاب کردند میتوانم بگویم که احساسی توصیف ناشدنی داشتم و به نوعی به آرزوی کوتاه مدتم رسیدم اما به هر حال، هر چه سقف آرزوهای هر کسی بلندتر باشد میتواند به جایگاهی بالاتر دست یابد. لحظهای که متوجه شدم به عنوان داور اول نیمه نهایی منصوب شدهام و داور دوم من یک مرد ایتالیایی تبار بود، بیشتر از این خوشحال شدم که میتوانم پرچم ایران را بالا ببرم، البته قبول شدن من در کلاس بینالمللی داوری در بانکوک تایلند با نتیجه very good و عنوان بهترین تکنیک داوری که آوردم، خاطره بسیار خوبی برایم بود.
نوری می گوید: "ما اکنون در جایگاهی هستیم که میتوانم با صراحت بگویم با استانداردهای جهانی چه از لحاظ تکنیکی و چه از لحاظ اطلاعات علمی، هیچ فاصله ای نداریم حتی در برخی مواقع داوران ایرانی بسیار بهتر عمل میکنند، این را بدون اغراق میگویم. البته آقایان نسبت به ما تجارب بالاتری دارند و نیز، از امکانات بیشتری برخوردارند و در بازیهای بیشتری سوت میزنند ولی با این حال، فکر میکنم تمامی بانوان ایرانی که به داوری بینالمللی راه یافتهاند پتانسیلهای زیادی دارند و می توانند برای خود و کشورشان افتخار آفرین باشند."
117
بیشتر بخوانید:
ایران بانو: عشرت بهمن نژاد، کارافرین برتر کشوری
ایران بانو: لیلا عراقیان، طراح پل طبیعت تهران