ایران پرس: توسعه سلاح‌های انفرادی به خصوص سلاح‌های تهاجمی برای نیرو‌های پیاده نظام چندین سال است که به صورت جدی و هدفمند در دستور کار سازمان صنایع دفاع وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح به منظور جایگزینی سلاح‌های قدیمی ماند «ژ3» قرار گرفته است.

این روند تاکنون دنبال شده و جدیدترین محصول در این زمینه سلاح انفرادی «مصاف» است.

همزمان با سیزدهمین جشنواره جوان سرباز نیروهای مسلح به میزبانی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع در17 اسفند 1399 از سلاح تهاجمی پیشرفته تمام ایرانی «مصاف» با کالیبر جدید 7.62 رونمایی کرد.

نوع اولیه این سلاح با کالیبر 5.56 میلی‌متری و برد موثر 350 متر در بهمن 1395 توسط سردار «حسین دهقان» وزیر دفاع وقت رونمایی شده بود.

به گفته امیر حاتمی: اسلحه بومی مصاف توانایی این را دارد تا به مرور جایگزین سلاح‌های انفرادی موجود در نیروهای مسلح کشورمان شود.

به گفته وی، یکی از اقدامات مهمی که انجام گرفته تهیه سلاح انفرادی برای رزم در نیروهای مسلح است. پس از اعلام نیاز نیروی زمینی ارتش، سلاح کاملا بومی مصاف طراحی و ساخته شده است. تمامی مراحل طراحی، ساخت و تولید سلاح مصاف به دست متخصصان داخلی در سازمان صنایع دفاع انجام شده است و در آینده تحویل نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران خواهد شد.

نگاهی کلی

بسیاری از کارشناسان مسائل نظامی در زمان رونمایی اولیه از سلاح مصاف آن را شبیه به سلاح «اچ کا 416» ساخت کمپانی «هکلر اند کوخ» آلمان دانستند که درست هم بود، چون در سال‌های قبل ایران چند قبضه از این سلاح را برای نیرو‌های مسلح خود خریده بود و با روش مهندسی معکوس در تلاش بود تا نمونه بومی آن را بسازد.

در ساخت مصاف از تکنولوژی سیستم فشار غیر مستقیم گاز باروت استفاده شده است، به این شکل که بخش زیادی از گاز حاصل از احتراق باروت درون فشنگ که با آن مکانیزم سلاح فعالیت می‌کند از سلاح خارج می‌شود.

این سلاح بدون خشاب وزن 3 کیلوگرمی و با خشاب وزن 3 کیلو و 200 گرمی دارد که نسبت به سایر سلاح‌های موجود در کشور بسیار سبک‌تر است و این خود یک مزیت ویژه محسوب می شود.

از طرف دیگر خشاب مصاف وزن 200 گرمی دارد که این باعث کاهش وزن سلاح شده که این یک گام بسیار مهم در زمینه افزایش کارایی سلاح محسوب می‌شود. وزن کمتر یعنی راحتی بیشتر سرباز برای حمل و استفاده از سلاح و از طرف دیگر توان حمل مهمات بیشتر بدون افزایش کلی بار همراه سرباز مورد نظر است.

مشخصات و ویژگی های نوع جدید مصاف

اسلحه مصاف از تولیدات مهم سازمان صنایع دفاعی است که وزن آن در بیشترین حالت خود 3 کیلو و 200 گرم بوده و از دو خشاب با 20 و 30 تیر می تواند 700 الی هزار و 25 گلوله در دقیقه را شلیک کند.

نوع اولیه سلاح مصاف مانند نمونه دیگر ایرانی خود یعنی خیبر از گلوله‌های با کالیبر 5/56 میلیمتر بهره می‌برد و با خشاب‌های 20 و 30 تیر تغذیه می‌شود، این موضوع باعث افزایش بقای نیروی نظامی در میدان نبرد می‌شود؛ نواخت تیر سلاح مصاف در حدود 700 الی هزار و 25 گلوله در دقیقه و برد موثر آن در حدود 350 متر است.

سرعت دهانه گلوله نیز بین 850 الی 950 متر بر ثانیه است. نوع جدید سلاح مصاف با کالیبر 51×7.62 میلی‌متری، سلاحی انفرادی است. پیش‌تر نسخه کالیبر 45 x5.56 سلاح مصاف ساخته شده و نسخه جدید و پیشرفته‌تر آن توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در اسفند 1399 رونمایی شد.

اسلحه مصاف از ویژگی هایی همچون سبک بودن، وجود ریل‌های مختلف برای نصب انواع تجهیزات، عمر بالای لوله، قنداق تسلکوپی و قابلیت استفاده در ماموریت‌های کماندویی توسط نیروهای ویژه برخوردار است.این سلاح دارای سه وضعیت ضامن، تک تیر و رگبار است و بر روی آن، ریل پیکاتینی استاندارد تعبیه شده است که امکان نصب تجهیزات جانبی مانند دوربین، رد دات Red Dot(نشان گذار نقطه قرمز بر روی هدف)، نارنجک انداز، دوپایه و ... را فراهم می‌کند.

این نسخه جدید از سلاح مصاف امکان شلیک کلیه فشنگ‌های کالیبر 51×7.62 شامل فشنگ ثاقب، رسام و ... را دارد.برد موثر مصاف با دوربین دید در روز 800 متر و با دوربین حرارتی 600 متر است سرعت شلیک گلوله در این اسلحه 900 متر بر ثانیه برآورد شده است.

سلاح مصاف توسط هوا خنک می‌شود. سیستم تسلیح این سلاح از نوع پیستون کوتاه است که از طریق فشار غیر مستقیم گاز باروت مسلح و به وسیله خشاب تغذیه می‌شود. این سیستم تسلیح باعث می‌شود که قابلیت اطمینان سلاح و عمر قطعات حساس آن افزایش یابد.

ویژگی بارز مصاف نوع لوله آن است؛ لوله این سلاح بر اساس طراحی «چکش کاری» hammer forged ساخته شده و از توان مقاومت و عمر بسیار بالاتری نسبت به لوله‌های عادی برخوردار هستند، عمر بالاتر یعنی باقی ماندن بیشتر در میدان نبرد و همچنین هزینه کمتر برای تعمیر سلاح؛ گلوله‌ها در لوله مصاف از ۶ خان راستگرد برای شلیک استفاده می‌کنند.

از دیگر ویژگی‌های این سلاح مکانیزم گلنگدن دو طرفه ambidextrous است که امکان استفاده آسان از سلاح را هم به کاربران چپ دست و هم راست دست فراهم می‌کند.

دستگیره مسلح کننده در این سلاح دو پدال در طرفین دارد که تسلیح سلاح را ساده نموده و تسلیح با یک انگشت از طرفین را نیز امکان پذیر می‌کند. وجود دافع در مکانیزم تسلیح نقش مهمی در کاهش لگد این سلاح دارد که قابلیت عملیاتی آن را افزایش می‌دهد.

همچنین قنداق تسلکوپی با توان تغییر اندازه با توجه به اندازه بدن کاربر و همچنین نصب یک دو پایه در جلوی سلاح از جمله دیگر نکات مثبت موجود در طراحی این سلاح به شمار می‌آید.

قنداق تلسکوپی به کار رفته در این سلاح، قابلیت تنظیم در شش وضعیت را دارد.  این سلاح دارای ضامن تیر آخر است که با خالی شدن خشاب، آلات متحرکه را در وضعیت عقب نگه داشته و موجب تسریع مسلح سازی مجدد سلاح می‌شود.

پیکربندی این سلاح به گونه‌ای است که در کوتاه‌ترین زمان و بدون نیاز به ابزار خاص قابل تبدیل به نسخه تک تیرانداز و یا کارابین می‌باشد. به طور کلی در طراحی این سلاح سعی بر آن شده که بالاترین میزان ارگونومی را داشته باشد.

نوع جدید سلاح ایرانی مصاف قابلیت رقابت با سلاح‌های روز دنیا را داراست. قرار است با توجه به آزمایش‌هایی که نیروها بر روی سلاح مصاف انجام داده اند؛ به مرور جایگزین سلاح‌های انفرادی موجود در نیروهای مسلح شود.

پس از تولید نمونه های اولیه، سلاح مصاف را در اختیار تیپ ویژه 65 هوابرد (نوهد) قرار گرفت تا آزمون های بسیار سختی را پشت سر بگذارد، چرا که در این تیپ، نخبه‌ترین نیرو‌ها حضور دارند و وجود سلاح مصاف در دستان پرسنل تیپ 65 به خاطر نوع ماموریت باعث می‌شود تا نقاط ضعف و قوت این سلاح جهت ارتقای بهتر در آینده مشخص شود. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117