ایران پرس: انفجار شدید لبنان که رسانه ها آنرا با بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی ژاپن توسط آمریکا در زمان جنگ جهانی دوم مقایسه می کنند، صرف نظر از علل وقوع، تبعات مهمی برای کشور کوچک و مهم لبنان دارد.

سید رضی عمادی- هنوز مشخص نیست علت یا عامل انفجار شدید شب گذشته در بندر بیروت چیست یا کیست.

انفجار شب گذشته اهمال باشد یا خرابکاری، طبیعی باشد یا غیرطبیعی، داخلی باشد یا خارجی، تبعات سنگینی برای لبنان داشته و در ادامه نیز خواهد داشت. 

در بیانیه حزب الله لبنان نیز آمده است: «این فاجعه دردناک و ویرانی بی سابقه آن و پیامدهای خطرناک آن در سطوح مختلف انسانی، بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی، همبستگی و یکپارچگی تمامی لبنانی‌ها و همه گروه‌های سیاسی و اقدام مشترک برای عبور از این رنج دردناک را ضروری می‌کند.»

نخستین پیامد انفجار بیروت که ملموس و محسوس نیز بود، تلفات شدید انسانی است.

تاکنون مطابق آخرین آمارها، این انفجار حدود 100 کشته و بیش از 4 هزار زخمی داشته که ممکن است بر شمار کشته ها افزوده شود. 

علاوه بر کشته و زخمی شدن نیروی انسانی، این انفجار تبعات روحی زیادی برای شهروندان لبنانی خواهد داشت چرا که مردم لبنان هم به واسطه از دست دادن نزدیکان و هم وطنان خود و هم به واسطه تخریب بخش مهمی از بیروت دچار آسیب های روحی و روانی شدند. 

دومین و مهمترین پیامد مهم و ملموس این انفجار مهیب که به نوعی تداعی کننده یک سلاح اتمی کوچک بود، در حوزه اقتصادی است.

مهمترین مشکل کنونی لبنان که حتی چالش های امنیتی برای دولت حسان دیاب ایجاد کرد، در حوزه اقتصادی است.

به گزارش برخی رسانه های لبنانی، جریان طرفدار غرب در این کشور مبالغ کلانی افزون بر 20 میلیارد دلار را طی مدت کوتاهی از کشور خارج کرده اند، مساله ای که باعث سقوط 70 درصدی ارزش پول ملی لبنان شده است. اکنون با این انفجار بر مشکلات اقتصادی لبنانی ها و دولت دیاب افزوده می شود.

بندر بیروت قبل و بعد از انفجار

روزنامه گاردین در این خصوص نوشت: «90 درصد گندم مصرفی لبنان وارداتی است که اکثر آن از طریق ترمینالی انجام می شده که در قلب این انفجار قرار داشته است.

این در حالی است که تنها در چند ماه اخیر، مواد غذایی در لبنان 80 درصد افزایش قیمت داشته است.» روزنامه لبنانی الاخبار نیز نوشت: «کالاهایی که وارد بندر بیروت می‌ شد، بیش از 70 درصد حجم کالاهایی وارداتی به لبنان را تشکیل می‌ داد.»

"احمد دستمالچیان"، سفر پیشین ایران در لبنان نیز درباره تبعات اقتصادی این انفجار گفت: «این انفجار خسارت سنگینی را به ذخایر گندم لبنان در این منطقه وارد کرده و شاید حدود 90 درصد از ذخایر گندم موجود در این بندر از  بین رفته است و این خود می‌تواند باعث مشکلات جدی در زمینه معیشت برای مردم لبنان شود که دولت لبنان باید برای آن فکری کند.»

علاوه بر این، بازسازی نهادها، منازل، اماکن تجاری و همچنین بازسازی بندر بیروت نیز به هزینه هنگفتی نیاز دارد که در توان اقتصاد کنونی لبنان نیست. 

فیلمی هولناک از لحظه انفجار بیروت؛ «بیروتشیما»

 

سومین پیامد انفجار بیروت، در حوزه سیاسی است. 

دولت لبنان در بروز این انفجار نقشی نداشته و حتی اهمال احتمالی نیز ارتباطی با دولت ندارد، اما این انفجار سبب افزایش فشارهای سیاسی بر دولت حسان دیاب می شود. دولت دیاب طی 6 ماهی که از عمر آن می گذرد، تحت شدیدترین فشارها قرار داشته و مخالفان داخلی و خارجی برای سرنگونی آن تلاش بسیاری انجام دادند که آخرین آن، استعفای هدفمند روز دوشنبه گذشته "ناصیف حتی"، وزیر خارجه لبنان بود.

اکنون نیز مخالفان دولت با بهره گیری از آسیب روحی مردم، جنگ روانی علیه دولت دیاب را افزایش خواهند داد. 

بیشتر بخوانید:

آخرین خبرها و تصاویر از بیروت پس از انفجار؛ افزایش تعداد جان‌باختگان به ۷۳ نفر

جدیدترین تصاویر از بیروت/ پخش زنده از ایران پرس

آخرین خبرها و تصاویر از انفجار بیروت؛ اعلام عزای عمومی در لبنان

فاجعه در لبنان/ تصاویر تکان‌دهنده از انفجار بزرگ در بیروت

بندر بیروت قبل و بعد از انفجار