«شیرمحمد عباس استانکزی» معاون سیاسی دفتر طالبان که در صدر هیاتی به مسکو پایتخت روسیه سفر کرد،با طرح این ادعا که دولت افغانستان مانع برقراری صلح است، پایان جنگ در این کشور را به خروج کامل همه نظامیان خارجی از افغانستان مشروط دانست.
استانکزی در تشریح مدل مورد نظر طالبان برای برقراری صلح در افغانستان گفت، دولت کنونی این کشور باید کناربرود و دولت جدیدی در افغانستان بر سر کار آید.
وی خاطرنشان کرد طالبان از کشورهای منطقه مانند چین، روسیه، ایران و پاکستان خواسته است که از روند صلح افغانستان حمایت کنند.
سخنان معاون دفتر سیاسی طالبان درباره آنکه تا زمان حضور نیروهای آمریکایی و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در افغانستان، جنگ در این کشور خاتمه پیدا نمی کند تاکیدی بر موضع گذشته این گروه درباره شرایط برقراری صلح در افغانستان است.
اظهارات استانکزی آب پاکی طالبان بر درخواست دولت افغانستان برای برقراری آتش بس موقت در روند مذاکرات صلح تا زمان انعقاد توافقنامه نهایی برای آتش بس و صلح دائمی بشمار می رود که می تواند چشم انداز این گفتگوها را دستکم تا زمان اجرایی شدن تعهدات آمریکا در توافق صلح با طالبان به خصوص خروج کامل نظامی از افغانستان در ابهام نگه دارد.
دولت افغانستان ادامه خشونت های طالبان در افغانستان و پیوند دادن موضوع اجرای تعهدات آمریکا در توافق صلح با طالبان به مذاکرات صلح بین الافغانی و پیشرفت در آنرا در تضاد با اصل اراده برای پایان دادن به جنگ و خشونت در افغانستان می داند و بر این باور است که با چنین رفتاری فرصت به وجود آمده برای استقرار صلح در این کشور از دست خواهد رفت.
در مقابل طالبان که با عهدی آمریکا در اجرای تعهدات خود در توافقنامه دو جانبه صلح مواجه شده است، مذاکرات صلح بین الافغانی را گروگان عملی شدن این تعهدات و موضوع خروج همه نیروهای خارجی از افغانستان قرار داده است.
آنچه مجددا در سخنان معاون دفتر سیاسی طالبان درسفر به روسیه بر آن تاکید شده است، کنار رفتن دولت فعلی افغانستان و تشکیل دولت موقت در این کشور است که دیدگاه ها در داخل افغانستان در این باره متفاوت است.
مخالفان و رقیبان محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان از طرح تشکیل دولت موقت استقبال می کنند اما طیف وسیعی در این کشور اجرای این طرح را در تضاد با روح دموکراسی وموجب نقض قانون اساسی می دانند.
به خصوص آنکه از قرائت های طالبان از مدل حکومت آینده افغانستان این گونه برداشت می شود که هدف این گروه از استقرار دولت موقت در این کشور زمینه سازی برای برپایی امارت اسلامی است که این مسئله جمهوریت و نقش مردم در عرصه حکومت را زیر پا می گذارد.
طالبان هیچگاه در طرح درخواست برای کنار رفتن دولت کنونی افغانستان و تشکیل دولت موقت،اشاره ای به برگزاری انتخابات مجدد و سهم پذیری از قدرت بر مبنای مراجعه به ارای مردمی را مطرح نکرده است که همین مسئله نگرانی ها در این کشور درباره تن دادن به خواسته های این گروه در فرایند مذاکرات صلح در قطر را افزایش داده است.
محمدرضا عسگری