این موضوع شرایط بحرانی را برای کشورهایی چون ایتالیا تشدید کرده به طوری که نخست وزیر این کشور تاکید کرد که ایتالیا در بحران کرونا تنها مانده است.
«جوزپه کونته» نخست وزیر ایتالیا با قدردانی از موضع گیری «اورزولا فون درلاین» رییس کمیسیون اروپا که به علت کوتاهی پارلمان و اتحادیه اروپا در حمایت از ایتالیا در بحران کرونا عذرخواهی کرده بود، گفت: "هیچ جای بحثی وجود ندارد. ایتالیا تنها مانده است. فون درلاین نیز به همین علت به نمایندگی از اتحادیه اروپا در پارلمان اروپا از ایتالیا عذرخواهی کرد."
کنار کشیدن اروپا در زمان نیاز ایتالیا به دریافت کمک باعث تغییر افکار عمومی علیه اتحادیه اروپا شده است. مقامات اتحادیه اروپا که همواره از چندجانبه گرایی، اطاعت از اصول و قوانین اتحادیه اروپا و همکاری و همیاری اعضای آن در تصمیم گیری ها صحبت می کردند، این روزها نه تنها با بحران کرونا بلکه با بحران مشروعیت و هویت رو به رو شده اند و به دلیل عملکرد نادرست کشورهای قویتر چون فرانسه و آلمان در قبال کشورهای ضعیفتری چون اسپانیا و ایتالیا با انتقادهای بسیاری مواجهند.
«داگ باندو» کارشناس سیاسی در این زمینه نوشت: "هواداران روابط همیشگی و نزدیک بین کشورهای اروپایی هرگز تسلیم مقاومت و فشارهای عمومی نشده اند و هر مشکلی که پیش می آمد، پاسخ آنها وحدت بیشتر اروپا بود؛ اما اکنون چه کشورهایی مانند اسپانیا یا ایتالیا از اتحادیه اروپا خارج شوند یا نه، شیوع کرونا اعتبار هواداران اتحادیه اروپا را زیر سوال برده است."
پس از برگزیت و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، جریانهای راستگرا در کشورهای ضعیفتر اروپا چون ایتالیا موضوع خروج از این اتحادیه را با برگزاری همه پرسی مطرح کرده بودند، اما وضع مقررات سختگیرانه و وعده مقامات اروپا برای همراهی با این کشورها سبب شد که آنها این سیاست را دنبال نکنند.
این در حالی است که کشورهایی چون ایتالیا پیش از شیوع ویروس کرونا نیز با بحران اقتصادی و فشار پناهجویان مواجه بوده و مقامات اتحادیه اروپا در برابر اجرای سیاستهای ریاضت اقتصادی به ایتالیا کمک مالی ارائه کرده بودند.
اکنون نیز موضوع کمکهای اقتصادی برای دوره پسا کرونا دغدغه جدی اتحادیه اروپا به ویژه کشورهایی چون ایتالیا و اسپانیا است. اسپانیا و ایتالیا از بدهکارترین کشورهای اروپایی هستند. افراد و شرکتهای بدهکار متوسط و کوچک در این دو کشور با شیوع کرونا در آستانه سقوط و ورشکستگی قرار گرفته اند از این رو مقامات این کشورها خواستار توجه و کمک ویژه اتحادیه اروپا برای بازسازی اقتصادی و جبران خسارات دوران کرونا هستند.
اگرچه مقامات اروپا اختصاص کمکهای مالی و پرداخت وام را وعده دادهاند اما آنها نه تنها مطمئن نیستند اتحادیه اروپا به وعدههای خود عمل کند بلکه نگران تبعیض در اختصاص بودجه و کمک هستند. مقامات ایتالیا در این راستا هشدار می دهند که اگر ایتالیا سقوط کند، همه کشورهای عضو این اتحادیه سقوط می کنند.
این شرایط حتی کشورها و مقامات طرفدار اتحادیه اروپا را نیز به ستوه آورده است. «پدرو سانچز» نخست وزیر اسپانیا در این زمینه هشدار داد: "حتی سرسختترین کشورها و دولتهای هوادار اتحادیه اروپا، نظیر اسپانیا نیز به نشانه واقعی تعهد این نهاد اروپایی نیاز دارند، اکنون خود اروپا درخطر است."
شیوع کرونا اتحادیه اروپا را در آزمون سختی میان ماندن و فروپاشیدن قرار داده است، اگرچه مقامات اتحادیه اروپا چون رییس جمهوری فرانسه و آلمان نیز خطر تجزیه اتحادیه اروپا را احساس کرده اند اما تاکنون برنامهها، طرحها و کمکهای وعده داده شده نتوانسته رضایت کشورهای ضعیفتر را جلب کند؛ این کشورها با شیوع کرونا تنهایی، ورشکستگی و مرگ شهروندانشان را تجربه کرده اند؛ به نظرمی رسد اکنون مقامات اروپا به جز عذرخواهی، فرصت کمی برای جبران در اختیار دارند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
139/118
بیشتر بخوانید:
شمار مبتلایان به ویروس کرونا در اروپا از یک میلیون نفر گذشت
ادامه جولان ویروس کرونا در اروپا
هشدار نخست وزیر ایتالیا درباره فروپاشی اتحادیه اروپا