به گزارش خبرگزاری ایران پرس، نخستین مناظره کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم با محوریت اقتصاد، دوشنبه ۲۸ خرداد از ساعت ۲۰ آغاز شد.
در بخش دوم مناظره کارشناسان اقتصادی، سوالات دیگری با موضوع «مهار تورم» برای پاسخ دادن کاندیداها مطرح کردند.
سوالات به شرح زیر بود:
غلامرضا مصباحی مقدم (عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام): یکی از مشکلات جامعه ما تورم مزمن در نرخ بالاست؛ 6 سال است تورم 40 درصد و بالاتر داریم. شما با این تورم مزمن چگونه می خواهید برخورد کنید؟
طهماسب مظاهری (رئیس کل اسبق بانک مرکزی): ریشه اصلی رشد نقدینگی تحمیل دولت به بانکهاست.در صورتی که مردم شما را انتخاب کنند چه برنامه ای برای کنترل و مهار کسری بودجه و مهار تورم در حدودی که در برنامه هفتم پیش بینی شده دارید؟
محمدجواد ایروانی (وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی): برای تنظیم نقدینگی به تولید چه برنامهای دارید؟
پیمان قربانی (معاون سابق اقتصادی بانک مرکزی): (با اشاره به ناترازی بانکها با توجه به سیاستها و تکالیفی که به آنها محول شده است)؛ برنامه شما با توجه به تاکید برنامه هفتم بر کاهش ناترازی بانکها، برای اصلاح نظام بانکی و احیای بانکهای ناتراز و حل و فصل بانکهایی که قابلیت احیا ندارند چیست؟
مهدی غضنفری (رئیس صندوق توسعه ملی): درباره افزایش نقدینگی گفته شده که موجب تورم می شود. در اقتصاد کلا پارامترها با هم بده بستان دارند و نمیشود فقط یک پارامتر را چسبید. شما چگونگی نقدینگی را مهار می کنید در حالی که نقدینگی که روغن چرخدنده های تولید است را تامین میکنید؟
محمدرضا پورابراهیمی (رئیس سابق کمیسیون اقتصادی مجلس): راهکارهای شما با فرض استقرار تحریمها، برای ناترازی بودجه به عنوان اصلی ترین موضوع و مولفه اثر گذار بر شاخصهای اقتصادی کشور چیست؟
قاضیزاده: برخی میخواهند همه امورات را به بیرون وصل کنند
امیر حسین قاضیزاده در پاسخ به سوال کارشناسان درباره برنامهاش برای مهار تورم عنوان کرد: من ابتدا درباره بورس توضیح دهم چون یکی از دوستان این موضوع را مطرح کرد و طرفداران ایشان هم در فضای مجازی خیلی به آن پرداختند؛ کسی که با بورس آشنا باشد میداند که ناشی از انتظارات است. مردم در بورس آینده را میخرند. در دولت روحانی چه تصمیماتی گرفته شد؟ برخی تصمیمات شبانه گرفته شد و مردم یک شبه به خاک سیاه نشستند.
وی ادامه داد: نباید حس شود عدهای در پس پستوها از تصمیمات مطلع می شوند. بعضی از کارشناسان بورس که با شما دوست هستند سهامشان را زودتر از بورس خارج کردند و مردم را تنها گذاشتند. آن موقع من نایب رئیس مجلس بودم به قوه قضاییه نامه نوشتم و الان برای برخی افراد تشکیل پرونده شده است. اما اگر کار دست ما باشد خیلی سریعتر از اینها میتوانیم کار را حل کنیم. اگر سیاستها اصلاح شود موضوع بورس اصلاح میشود.
وی ادامه داد: اینکه صحبت از مردم میکنیم باید بتوانیم اول از همه اعتماد آنها را حفظ کنیم. دوستان درباره ترکیه صحبت میکنند. ما مشهدیها مثالی داریم که میگوییم کسانی که میآیند مشهد فکر میکنند کل مسیر مشهد، هتل تا حرم است. احتمالاً شما نهضت بزرگ جاده سازی در دولت آقای احمدی نژاد و کارهای خوب در دوره آقای رئیسی را یادتان رفته. دو میلیون و ششصد هزار مسکن الان در حال ساخت است فقط. نه 300 هزار تا!
قاضیزاده ادامه داد: مگر میشود کل کارشناسی کشور را یک نظر کرد؟ اینطور نیست که نظرات کارشناسی همه جا یکجور باشد. همه کارشناسان معتقدند میشود تورم را تک رقمی کرد. علم اقتصاد از معدود جاهایی است که راهکار روشن برای مساله تورم دارد. منتها حل کردن معضل تورم اقتدار سیاسی از جنس اقتدار سیاسی شهید رئیسی میخواهد نه اقتدار از جنس حل کردن ارتباط با بیرون کشور. برخی میگویند اگر سازش درست شد مساله داخلیمان درست میشود! برخی که مشکل آب خوردن را هم در خارج میدیدند همه امورات را میخواهند به بیرون وصل کنند.
قالیباف: عمده مشکلات ریشه در بی تدبیری و سیاستگذاریهای اشتباه دارد
قالیباف در بخش پنجم سخنانش در پاسخ به سوالات مرحله سوم مناظره اول نامزدهای ریاستجمهوری اظهار داشت: بحث تورم از موضوعات حیاتی و جدی ماست و متاسفانه هم تورم بالایی داشتیم و هم از جهت زمانی طولانی. این به سفرههای مردم بخصوص حقوق بگیران فشار جدی آورده است در سالهای گذشته. موضوع باید در اولویت باشد.
وی افزود: تورم ریشه در سه موضوع دارد. اول اصلاح نظام بانکی. بانکهای خصوصی و یا حتی بانکهای دولتی باعث خلق پول شدند. این را باید چاره اندیشی کنیم. نقدینگی ما الان 8200 همت است؛ کیفیت این نقدینگی درست در محل تولید نرفته است. این از اشکالات منجر به تورم است.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: یکی از اقدامات مجلس یازدهم، این بود که قانون جدید بانک مرکزی را نوشتیم و اقتدار به بانک مرکزی برگرداندیم تا بتواند این تخلفات و عدم کفایت سرمایه و کنترل نشدن بانکها را توجه کند. در کنار آن برای آنکه بتوانیم سرمایه گذاری را به تولید بیاوریم بهش توجه کردیم. ماده 8 را یعنی تشکیل بانک توسعه را آوردیم. آنهم برای سال اول.
قالیباف تصریح کرد: باید سپر حمایتی در حوزه تورم برای مردم داشته باشیم. مقام معظم رهبری بیش از 10 سال است سالها را همیشه با تاکید بر مسائل اقتصادی نام گذاری میکنند.
وی ادامه داد: بخش دوم اصلاح ساختار بودجه است؛ درآمد پایدار نداریم و متکی به نفت هستیم. باید به انضباط مالی هم توجه کرد.
نامزد انتخابات ریاست جمهور بیان داشت: معتقد هستم که مهمترین موضوع در کنار اینها این است که نیازمند یک مدیر قوی هستیم. ما امروز بخش عمدهای از مشکلاتمان ریشه در بی تدبیری و سیاستگذاریهای اشتباه دارد. سفره مردم از بی عرضگی و بی تدبیری در این بخش دارد کوچک میشود.
قالیباف با بیان اینکه عدم پایداری درآمد و نفتی بودن درآمد یکی از عوامل این تلاطمهاست که باید چاره شود، گفت: دولت خدمت و پیشرفت این سپر حمایتی را میگذارد که این حقوق به مردم نسبت به تورم داده شود. رشد اقتصادی هم باید به این موضوع اضافه شود.
جلیلی: امکان کنترل تورم وجود دارد
سعید جلیلی در پاسخ به سوالات عنوان کرد: تورم برای مردم آزاردهنده است؛ مانند کرونا هم نیست که شناخته نشده باشد و درمانش آنطور باشد. راهحلهای این موضوع روشن است و بسیاری از کشورها آن را انجام دادهاند.
وی بیان کرد: امکان کنترل تورم وجود دارد؛ اولین بحث این است که باید حاکمیت ریال تقویت شود. باید گردش پول و حرکت در مسیر اقتصاد کشور باید مورد دقت قرار بگیرد که به کجا میرود تا بتوان آن را مدیریت کرد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: برای حاکمیت ریال باید بتوانیم سامانههایی که لازمهی حاکمیت ریال است، مانند سامانههای مودیان، جامع تجارت، املاک و اسکان و رفاه ایرانیان با هم مرتبط شوند تا در موضوع حاکمیت ریال تفوق داشته باشیم.
جلیلی خاطرنشان کرد: آنجاست که باید دو ناترازی را حل کرد. یکی ناترازی بانکها و یکی ناترازی بودجه. رئیسجمهور باید برای ناترازی بودجه محکم بایستد و مراقب باشد منابع هرز نرود و بلکه منابع افزایش داشته باشد. باید این موارد بررسی شود تا منابع را از هرز رفتن صیانت کرد و ارتقا داد.
وی اظهار داشت: موضوع بعدی ناترازی بانکهاست؛ بانکهایی که خلق میکنند باید دید این خلق پول در چه جهتی است و نمیشود این خلق پول در منافعی که خودش میخواهد، باشد. یک دلیل تورم، ناشی از شوک بازار ارز است.
زاکانی: بانکها و دولت عامل اصلی تورم هستند
علیرضا زاکانی گفت: انتظارم در برنامه امروز این بود که دوستان موضوعات سیاسی را در میزگرد سیاسی مطرح و شفاف اعلام کنند تا مردم متوجه هم بشوند و بتوانند انتخاب کنند.
وی با اشاره به اینکه ترکیه جزو wto است و 600 درصد ارزش پولش افت کرده است، اضافه کرد: تورم در کوتاه مدت موضوع افزایش نرخ و انتظارات تورمی است و بانکها عامل اصلی هستند.
زاکانی ادامه داد: درباره تورم، بانکها عامل اصلی هستند اما در کنارش دولت. اما سال 92 دولت وقت 205 همت بدهی داشت اما در دولت آقای روحانی بیش از هزار همت شد این بدهی. مخروبهای تحویل شد اما از هنرهای شهید رئیسی بود که این را سامان داد.
اعتبار طلا را به جای یارانه باید به مردم بدهیم
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: نقدینگی مثل آب است و اگر بتواند هدایت بشود برای ما مثمر ثمر است.
وی خطاب به اظهار نظر برخی از نامزدهای ریاست جمهوری در حوزه سیاسی ادامه داد: اگر میخواهیم دوستان مشارکت سیاسی داشته باشند و همه اصرار داریم، این است که مردم پای انقلاب بایستند و در اقتصاد شریکشان کنیم. باید مردم را در اقتصاد شریک کنیم. اعتبار طلا را به جای یارانه باید به مردم بدهیم. انرژی مثل طلا با ارزش است ولی بد مصرف میکنیم. علاوه بر اینکه باید افزایش تولید صورت بگیرد و در خام فروشی را ببندیم ولی مصرف را هم باید بهینه کنیم. باید اعتبار طلا را به جای یارانه به مردم بدهیم. یارانه مردم در حوزه انرژی بدون تغییر قیمت انرژی صورت بگیرد و معادل قیمت طلای روز، اعتبار طلای غیرقابل برداشت به اندازه سهم خانوار از انرژی در حساب خانوار شارژ شود.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: در پایان هر ماه میزان یارانه انرژی معادل طلا ارزیابی میشود و به حساب خانوار شارژ میشود قابلیت خرید اعتباری دارد. هم عدم افزایش نقدینگی خواهد داشت و حفظ ارزش آن با طلاست دور از تورم است امکان فروش اعتباریش در بازار هست و امکان پشتوانه شدن اعتبار طلا برای وام هست.
پورمحمدی: تولید در کشور به خاطر سیاستهای بانک مرکزی تعطیل شده است
مصطفی پورمحمدی در بخش پنجم سخنان خود در این مناظره گفت: بزرگواران در جلسه در بحث تورم ریشهها را اشاره کردند؛ تورم و نقدینگی ریشههای مشترکی دارد و با کنترل نقدینگی میتوان تورم را کاهش داد. چند مثال بزنم: برادرمان آقای قالیباف اشاره کردند که در مجلس تصویب کردیم که اقتدار به بانک مرکزی بازگردد؛ بسیار کار خوبی است که بایستی از گذشته انجام میشد و جزو ضروریات سیاستهای پولی ما است.
وی گفت: ما ابزار و عوامل تشکیل دهنده اقتدار را فراهم نکردیم. بانک مرکزی برای اینکه قیمت ارز بالا نرود تمام تسهیلات را کنترل میکند و تمام وامها کنترل شده است و تمام قولها به کارآفرینان و بنگاهها همگی متوقف شده است و تمام تولید به خاطر بانک مرکزی که ادعای استقلال دارد تعطیل شده است.
پورمحمدی خاطرنشان کرد: این مشکل به خاطر سیاست دستوری بانک مرکزی است تا قیمت ارز بالا نرود کل تسهیلات سرمایه در گردش متوقف شده است و بانک برای اینکه جذب منابع سرگردان و نقدینگی بهره را به 29 درصد افزایش داده است.
وی گفت: هزینه مالی در بازار آزاد 43 است که تورمزای شدید است و چرخه معیوب نقدینگی را تشدید میکند.
پورمحمدی گفت: ما برای هرکاری مدیر قوی میخواهیم و نمیشود که کارهای بزرگ را به افراد ناتوان داد! اما رئیسجمهور فقط مدیر قوی نیست و بایستی به مسائل سیاسی، دیپلماتیک، فرهنگی و اجتماعی و روانی اجتماعی آشنا باشد و قدرت تحلیل، جمعبندی، ایجاد وفاق، تحریککنندگی اجتماعی، اعتمادسازی داشته باشد و مردم به وی اعتماد کنند.
وی گفت: رئیسجمهور باید امنیتآفرین باشد امنیت روانی، فکری، حقوقی و مالکیت لازمه موفقیت در یک مدیریت کلان و سطح عالی است.
پورمحمدی خاطرنشان کرد: ما باید منظومه فکری اقتصادی خود را مشخص کنیم و اصول خود در اقتصاد خود را مشخص کنیم.
وی تأکید کرد: من 8 اصل را به عنوان اولویتها انتخاب کردم. اولی رقابت است اصل رقابت را برای ایجاد اقتصا موفق نباید شوخی بگیریم و دولت باید از رقابت کنار برود و تصدیگری نکند.
پورمحمدی گفت: نکته دوم اینکه اقتصاد بازار را قبول کنیم و اقتصاد دستوری را کنار بگذاریم. بحث مالکیت فکری برای رشد اقتصادی بسیار مهم و مبنایی است. انضباط مالی در بخشهای اقتصادی به خصوص دولت مهم است. ما دولت چابک میخواهیم که حافظ رقابت و اقتصاد بازار باشد.
قاضیزاده: جلوی دخالت سیاسیون در بانکها باید گرفته شود
امیرحسین قاضی زاده هاشمی درباره موضوع مهار تورم تصریح کرد: برای مهار تورم باید سه مساله مسائل پولی مالی، بهبود بهره وری و مسائل سیاسی را حل کنیم.
وی افزود: در مسائل پولی مالی، هم کنترل نقدینگی مهم است هم انضباط بخشی به بودجه دولت مهم است که اصلاح ساختار قانون بودجه خوشبختانه در مجلس تصویب شد و عملکردش امسال شروع میشود.در حوزه بهره وری در دولت شهید رئیسی برنامه ریزی جدی شد و در دنیا به عنوان کشور نمونه شناسایی شدیم و جایزه گرفتیم که این هم به مدد بچه مسلمانهای جوان این اتفاق افتاد که گزارشش در سایتهای مختلف هست.
نامزد انتخابات ریاست جمهور ادامه داد: اینکه می بینید ثباتی در بازار ارز داریم هم ناشی از اقتدار سیاسی است. علیرغم درگیری با دشمن تا دندان مسلح توانستیم نرخ ارز را تا حد زیادی کنترل کنیم. این ناشی از اقتدار درونزا است نه اقتدار برون زا که موجب میشود با یک مصاحبه قیمتها تغییر کند.
قاضیزاده گفت: در اصلاح نظام بانکی باید اول جلوی دخالت اشخاص غیرمسئول و تسهیلات سفارشی را بگیریم. همین بانک دی پر از تسهیلات سفارشی سیاسیون بود که علیهشان اقدام کردیم تا با فشار دادگاه بتوانیم این تسهیلات را بگیریم. بانک قرض الحسنه باید ایجاد کنیم. بانکهای مهر ایران و رسالت خوب و موفق عمل کردند. باید برای اشتغال و ازدواج و ... تسهیلات قرض الحسنه را توسعه دهیم. از سوی دیگر بانکها و سهامدارانش را باید پاسخگو کنیم تا تورم را به مردم منتقل نکنند.
وی درباره ساختار بودجه گفت: بودجه رفتار مدیران را کنترل میکند؛ ما در بنیاد شهید بودجه را بر مبنای برنامه عملیاتی واگذار کردیم؛ اگر مدیران بنیاد برنامه را انجام نداد به آنها بودجه ندادیم و عزلشان کردیم. وقت تنظیم بودجه همه بخشها میخواهند رویاهایشان را محقق کنند؛ وقتی بودجه به مجلس میرود آنجا هم باز رویای همکاران ما به آن اضافه میشود. یک مقداری از ناترازی بودجه با عددسازی هاست. درآمدهای دولت 70-80 درصد محقق میشود و برنامهها اجرایی نمیشود. ما در دولت مردم هم قسم با مجلس دست به دست هم میدهیم و بودجه تراز بدون تورم ارائه میکنیم.
قالیباف: بهره وری ریشه حل بسیاری از مشکلات است
محمدباقر قالیباف اظهار داشت: در تورم اولین نکته اصلاح ساختار بودجه است؛ اینکه میگوییم بودجه دولت خیلی اشتباه است. بودجه بودجهی زندگی مردم است.
وی افزود: مابهالتفاوت تورم و خلق پول از سفره مردم اتفاق میافتد. اقتصاد را کوچک میکنیم چون تولید رونق ندارد و بعدش مالیات پرداخت نمیشود و وقتی مالیات نیست از کجا میگیرند؟ از تورم. چه کسی هزینه این را پرداخت میکند؟ همهی مردم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: اینجاست که میگویم یک مدیر قوی و فردی که موثر باشد و سابقه و کارنامه و برنامه داشته باشد مهم است.
قالیباف تصریح کرد: الان بانک مرکزی این قدرت را دارد؛ من نگفتم استقلال به آن دادیم. اقتدار دادیم. الان فرصت و زمان استقلال بانک مرکزی نیست. باید قدرتمندانه اما بایستد و با جریاناتی که خلق پول میکنند برخورد کند. جای درست مبارزه با فساد اینجاست.
وی ادامه داد: ما نیازمند انسجام سیاسی هستیم. فرهنگ کار و تلاش و تولید میخواهیم. چه کسی میتواند این را ایجاد کند؟ کسی جز رئیس جمهور قوی؟ رئیس جمهور قوی فقط تصمیم نمیگیرد؛ بلکه نخبگان جامعه باید تصمیم گیری کنند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری بیان داشت: وقتی نیروهای خلاق ما به کار گرفته نمیشوند و یک مرتبه میگوییم قیمت ارز 4200 باید باشد همه صاحب نظران بهت زدهاند و بعد میگوییم چرا اساتید و دانشجویان ما مهاجرت میکنند!
قالیباف تصریح کرد: بله حتما باید از تجربه دنیا استفاده کرد ولی آقای پزشکیان وقتی ما از تجربه نیروی داخل استفاده نمیکنیم از بیرون استفاده میکنیم؟
وی افزود: ما وقتی از سرمایه داخلی استفاده نمیکنیم از سرمایه خارجی استفاده میکنیم؟ وقتی یک مدیر بی عرضه و بی تدبیر و نپخته و بدون برنامه میآید قانونی که الان تصویب شده و باید اجرا کند را نمیتواند اجرا کند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری بیان داشت: لذا اگر به تولید توجه نکنیم وقتی دولت را بزرگ میکنیم و تمرکززدایی نمیکنیم و هزینه را کاهش نمیدهیم این روی سفره و زندگی مردم اثر میگذارد. بهره وری ریشه حل بسیاری از مشکلات است.
پزشکیان: مشورت گرفتن از کشورهای اسلامی برای حل مشکلات، جای دوری نمیرود
مسعود پزشکیان گفت: متاسفانه ما هوای داخلیها را نداریم و فقط یک گروه خاص را مدیر میدانیم. آقای قالیباف دعوایی که آنموقع هم میکردند، میگفتند مشکل مدیریت است. راست میگویند. ولی آدمی که نه دوره دیده، نه علم دارد نه تجربه دارد نه یک جایی عملکرد خود را نشان داده، نمیتواند کارها را بسامان کند. ما با تجربهها را کنار گذاشتیم و یک عده آدم صفر کیلومتر را آوردیم خب معلوم است که هزینه درست میکند.
وی افزود: حضرت ابراهیم(ع) هم که پیامبر بوده خدا میگوید وقتی امتحان پس داد بعد از آن او را پیامبر کردم. یک آدمی که هیچ تجربهای ندارد او را رئیس یک بنگاه یا مدیرکل میکنیم خب معلوم است مشکل ایجاد میکند.
این کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری گفت: من پیش از این هم گفتم که عامل اصلی ایجاد تورم، دولتها هستند و تفاوتی هم نمیکند که این دولت باشد یا دولت دیگر. کسری بودجه و بزرگ شدن دولت از عوامل ایجاد تورم هستند. خب دولت باید از بزرگ شدن جلوگیری کند و بنگاههایی را که کارایی ندارند حذف کند. دولت باید بودجهای را تقدیم مجلس کند که در آن کسری بودجه وجود نداشته باشد.
وی ادامه داد: راه و روش معلوم است؛ مدیریت باید توسط کارشناسان و عالمان شکل بگیرد. ما مدیران باتجربه آنقدر نداریم مدام آنها را عوض کنیم. مشورت گرفتن از کشورهای اسلامی که موفق شدند جای دوری نمیرود.
جلیلی: فرآیند تخصیص و تأمین ارز باید بروز باشد
سعید جلیلی بیان کرد: بخش مهم تورم کشور بهویژه در سالهای اخیر ناشی از قیمت ارز است؛ هر وقت قیمت ارز بالا رفته اثر خود را بر سایر کالاها گذاشته و مردم از آن متأثر شدند. باید دید دولت اینجا چه نقشی دارد؛ آیا این موضوع راهحل دارد؟
جلیلی گفت: ما بررسی مفصلی در این زمینه داشتیم و باید بتوان بازار ارز را که تأثیر مستقیمی بر تورم و کالاها دارد، مدیریت شود و آنوقت بسیاری از تورم کنترل میشود.
وی اظهار داشت: امروز مصارف و منابع ارزی داریم ولی منابع ارزی ما بیشتر است اما این باید اولویتبندی شود و اولویتها باید مشخص شود و دید که مصارف به آن سمت میرود یا نه. برخی وقایع مانند دبش و غیره ناشی از این بود که منابع و مصارف هماهنگ نبود.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: باید فرآیند ثبت سفارش و تخصیص و تأمین ارز بهقدری بروز باشد که فاصله نیفتد و فاصله زمانی بین تخصیص و تامین وجود نداشته باشد که به بازار ارز شوک وارد کند. باید معاملات به بازارهای اصلی بیاید و دولت شهید رئیسی این کار را محقق کرد. سال گذشته قیمت لاستیک افزایش 200 درصدی وجود داشت و مشخص شد که ارز تخصیص داده نشده بوده و البته دیدم که بانک مرکزی تخصیص داشته ولی فرآیند مدیریتی طی نشده بود. باید فرآیندها تا نتیجه دنبال شود.
زاکانی: بنزین "صبح جمعه" یادمان نرفته!
علیرضا زاکانی با اشاره به موضوع ارز گفت: معتقدم باید به سمت پول ملی و ارزش بالای آن رفت. این اموراتی است که جنبه التیامبخشی و تسکین دارد و درمانش جای دیگری است. سال 99 موضوع بورس که پیش آمد دو هزار همت قیمت ارزش گذاری کل بورس بود و صد همت با ناشیگری وارد شد و با یک دقتی دولت وقت این جنبه غیرحرفهای را تبلیغ کرد و یک حباب 60 برابری ایجاد کرد و نهایتا مردم را به خاک سیاه نشاند.
وی خطاب به پزشکیان اظهار کرد: آقای پزشکیان میگوید باید افراد ناکارآمد را محاکمه کند. ما هم به این مسئله معتقدیم و معلوم است چه کسانی ناکارآمد بودند که دولتمرد هم بودند، هم اکنون نیز در ستاد ایشان هستند و ایشان باید مجوز بدهد که به سراغ این آقایان رفته است.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه توانمندی و پاکی را اگر با هم نبینیم دچار مشکل میشویم، گفت: کارشناسی خوب است اما واگذاری کار توسط یک رئیس جمهور و مسئول به یک کارشناس و بیدقتی در امورات آن کارشناس میتواند فاجعه به بار بیاورد.
فروش سوالات کنکور در سال 82 توسط برخی از افراد
وی با بیان اینکه بنزین جمعه یادمان نرفته است، افزود: یادمان هست در ایام کرونا روزانه 700 نفر به دلیل کرونا جان میباختند و اگر یک سال ادامه میداشت از شهدای جنگ بیشتر میشد. همچنین واگذاری کار به کارشناس میشود تقلب کنکور سال 82 که یک عده سوالات را با قیمت سی میلیون تومان خریدند و بعد حق همه پزشکان را تضییع کردند و با جان مردم بازی کردند که مجلس جلویشان را گرفت. لذا به اعتقاد بنده اگر کشور تدبیر و تصمیم درست در آن باشد میشود به بهترین نحوی تهدیدات را به فرصت تبدیل کرد.
زاکانی خاطرنشان کرد: در شهرداری تهران بنابر آمار و مستندات نزدیک به 81 همت بدهی قطعی با بانکها طی بیست سال گذشته بود و ما سال گذشته 33 همت را تسویه کردیم و کل بدهیها را هم تسویه و به حمل و نقل عمومی منتقل میکنیم.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به روند افزایش بودجه شهرداری تهران در 3 سال گذشته گفت: امسال بودجه پایه را صددرصد افزایش دادیم و به 169 همت رسید که قابل مقایسه با قبل نیست.
پورمحمدی: مالکیت و مدیریت "بورس و سهام عدالت" باید به مردم بازگردد
مصطفی پورمحمدی گفت: ما اگر بخواهیم رشد اقتصادی در کشور ایجاد کنیم بدون ایجاد انضباط مالی محقق نمیشود. مشارکت آحاد جامعه در اقتصاد و مردمیسازی اقتصادی بسیار مهم است چراکه مردم سرمایه زیادی دارند، ابتکارات و خلاقیت زیادی دارند و هم انرژی زیادی دارند و همه اینها را باید در رونق اقتصادی به کار بگیریم.
وی گفت: توانمندسازی اقتصاد مردم را باید سرلوحه اهداف خود قرار بدهیم و از طرفی بخش تعاون نقشش در اقتصاد کوچک است.
پورمحمدی با بیان اینکه اصل 44 بسیار مترقی است، گفت: مثالهایی که توسط دوستان زده شد مربوط به قبل از اصل 44 بود. در اصل 44 نزدیک به 14 درصد به بخش خصوصی واقعی واگذار شده است و عمده آن به رد دیون یا به نهادهای عمومی تحت کنترل دولت یا نهادهای شبه دولتی تعلق دارد که این خصوصیسازی نمیشود!
پورمحمدی خاطرنشان کرد: بحث ساماندهی سهام عدالت بسیار مهم است و ما باید مالکیت و مدیریت در بورس و سهام عدالت را به مردم بازگردانیم؛ ما به مردم میگوییم که شما 50 میلیون عضو هستید اما خودمان مدیریت میکنیم.
وی گفت: تلقی بنده این است که ما باید اقتصاد مقاومتی که رهبری با هوشمندی و فراست و درک صحیح از موقعیت کشور و فهم درست از نظام بین المللی انجام دادند جدی بگیریم؛ ما باید در زنجیره اقتصاد جهانی ورود کنیم و بازیچه نباشیم و حتی به بازیگری اعتقاد ندارم و به بازیگردانی اعتقا دارم.
پورمحمدی ادامه داد: ما کشور بزرگی هستیم و در جای بزرگی قرار گرفتهایم و توانمندی تخصصی و نخبگی جامعه به ویژه جوانان ما قابل توجه است؛ چرا غفلت میکنیم؟ چرا میترسیم؟ ما باید در میدانهای بزرگ بازی کرده و از شکست نترسیم.
وی گفت: انسانها، کشورها، ملتها هدفگیریهای درشت و بزرگ را باید انتخاب کنند و در آن میدانها بازی کنند البته که ممکن چند جا هم شکست بخورند اما مهم است که مرد میدان باشند.
پورمحمدی گفت: اقتصاد مقاومتی در گفتمان دولت قرار، محور است و ما با پایه نگاه کارشناسی عمیق و متکی بر مدیران کارآمد و توانا کار میکنیم. نکته اساسی این است که این مدیران، ذهن همبسته و همافزا داشته باشند و اصطکاک ایجاد نکنند.
کاندیداها در آخرین مرحله از مناظره، طی 6 دقیقه (در صورتی که از این زمان در مراحل قبلی استفاده نکرده باشند) به جمع بندی مطالب خود پرداختند.
قاضیزاده: آرمانهای شهید رئیسی را محقق میکنیم
قاضی زاده هاشمی در جمع بندی صحبتهای خود گفت: ملت بزرگ ایران، من ابتدا که پا به عرصه انتخابات گذاشتم فکر میکردم لازم است به ظلمهایی که به شهید رئیسی میشود پاسخ دهم ولی امروز متوجه شدم که به نظام ظلم میشود.انگار ما هیچ کارشناسی در کشور نداریم و حتی لازم است کارشناس وارد کنیم! بله ما از تجربه مدیریت جهان استفاده کنیم، ولی کارشناسان برجسته در کشور داریم.
وی افزود: میگویند ما باید وارد میدانهای بزرگ شویم درحالی که ما میداندار بزرگ هستیم. امروز قدرتهای جهانی بدون ایران قادر به رقم زدن معادلات جهانی نیستند. امام و آقا مردم را باور داشتند و کارهای بزرگ انجام دادند و شهید رئیسی هم اینطور بود. اینکه این حرفها را میزنیم بخاطر این است که به مردم پشت کردهایم.
قاضیزاده ادامه داد: دور میز کابینه شهید رئیسی از همه نحلههای فکری اعضایی هستند اما آقای پزشکیان در حلقه بستهای هستند که مجلس خودشان خود آقای پزشکیان را هم تحمل نکرد و میخواست ایشان را استیضاح کند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: با خزانه بدهکار دولت را به شهید رئیسی تحویل دادند ولی آقای رئیسی این دولت را به خوبی اداره کرد. 8 میلیادر دلار ارز ترجیحی در نظر گرفته بودند که بخشی از آن هم مصرف شده بود. در فروش نفت تحریمها بیشتر شد ولی در دولت شهید رئیسی فروش نفت چند برابر شد. وقتی دولت را تحویل گرفتیم روزی 800 نفر بر اثر کرونا کشته میشدند و برخی نمیتوانستند واکسن به کشور بیاورند اما در دولت شهید رئیسی این مشکل حل شد و تعداد کشتههای ما از اروپا و آمریکا کمتر شد.
وی با بیان اینکه روابط با همسایگان در قبل دچار مشکل و با برخی نیز روابط قطع بود، گفت: این مسئله در دولت آقای رئیسی حل شد و تراز جمهوری اسلامی رشد پیدا کرد. قبل از آقای رئیسی تورم 46 درصد بود ولی رشد تورم در دولت آقای رئیسی کاهش یافته است. رشد اقتصادی کشور در گذشته و در دولت قبل صفر بود ولی رشد 6 درصدی در دولت آقای رئیسی ایجاد شد.
قاضیزاده عنوان کرد: ما قول میدهیم با همین جوانان انقلابی و پشتیبانی مردم با قوت و قدرت آرزو و آرمانهای شهید رئیسی را محقق کنیم.
قالیباف: همانند حوزه دفاعی باید در حوزه اقتصادی سرآمد بشویم
محمدباقر قالیباف در جمعبندی پایانی سخنان خود اظهار داشت: اولین جایی که اساس تحول است مردم هستند و نقش مردم در تحول مهم است. امنیت سرمایه و فرصت مردم باید فراهم شود و از همه مهمتر اینکه دست و پای دولت باید جمع شود.
وی با بیان اینکه تصمیمات خلق الساعه نباید گرفته شود، گفت: کارآفرینان و صاحب نظران و بخصوص جوانان در حوزه دانش بنیان، باید بر صدر بنشینند و اجازه بدهیم برای ما آنها تصمیم سازی کنند و ما تصمیم گیری کنیم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: تحولات بزرگ در کشور ریشه در حضور مردم و جوانان و پیشگامان هر تحول دارد. بازار سرمایه، هم بازار اولیه و هم ثانویه باید مورد توجه قرار گیرد.
قالیباف با بیان اینکه معتقدم که باید رفع تحریم را هم دنبال کنیم، بیان داشت: کانال نرخ بهره را باید توجه کنیم که به تولید آسیب نرسد.
وی ادامه داد: تورم نتیجهی سیاستگذاریهای دولتیهاست پس دولت باید یک سپر حمایتی برای حداقل 5 دهک از جامعه درست کند. مثلاً برای بازنشستگان و یا درباره 5 قلم از لوازم خانگی. تا جلوی آسیب را برای مردم بگیریم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه باید حقوق مردم به اندازه تورم باشد، گفت: این را باید تا زمان کاهش تورم ضامن باشیم و ضمانت کنیم. حتماً با مدیریت قوی و رئیس جمهور قوی و مدیران قوی و متدین که هم قوی و هم امین باشند، حتما میتوان تورم را کنترل کرد و کاهش داد.
قالیباف تاکید کرد: انقلاب اسلامی این فرصت را به همهی مردم عزیز ما داد در مردمسالاری دینی که مردم بر سرنوشت خودشان حاکم باشند و بتوانند نفرات را در سلسله مراتب قدرت در هر سطحی انتخاب کنند. مردم عزیز امروز شما هستید که تصمیم میگیرید و ان شاالله دولتی مستقر کنید که آینده فرزندان این سرزمین را بسازد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری در پایان بیان داشت: همانطور که در حوزه دفاع که همه دنیا به توان ما حسرت خوردند انشاالله شاهد باشیم که در حوزه مسائل اقتصادی هم به گونهای باشیم که کشورهای دیگر نسبت به پیشرفتهای اقتصادی این کشور حسرت بخورند.
پزشکیان: من هیچ ربطی به دولت آقای روحانی ندارم
مسعود پزشکیان در مرحله جمعبندی پایانی این مناظره در واکنش به اظهارات قاضی زاده که به گفته او مبنی بر نادیده گرفتن دستاوردهای دولت سیزدهم انتقاد کرده بود، گفت: نمیخواهم وارد تحلیل دولت آقای رئیسی شوم چون قلباً به ایشان ارادت دارم.
وی افزود: من هیچوقت نگفتم مدیر از خارج بیاوریم بلکه گفتم مشاور بیاوریم و از او مشورت بگیریم. ضمن اینکه درخواست من از آقای زاکانی این است که قرارداد با چین را شفاف کند و تخلفات در شهرداری را بگوید.
پزشکیان خطاب به مردم گفت: زندگی شخصی و سیاسی من مبتنی بر اصل اخلاق و صداقت بوده و این مهمترین عهد من با شماست. رئیس جمهور اختیارات تعریف شدهای دارد و قرار نیست با دعوا و درگیری کشور را اداره کنم ولی رویکرد خود را بیان خواهم کرد.
این کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری با بیان اینکه من طرفدار عدالت اجتماعی هستم نه شعارهای توزیعی پوپولیستی که ماحصلش فقر بیشتر شد، گفت: ما باید بدانیم که کشتههای جنگ اقتصادی فقرا هستند.
وی همچنین در بخش دیگری از اظهاراتش، با بیان اینکه ثروتمندان کارآفرین را متفاوت از نوکیسهها میدانم، خاطرنشان کرد: مردم باید بدانند پول دولت کجا خرج میشود. من خزانه دولت را در اتاق تمام شیشهای قرار میدهم. ما باید غیر از مسائل نظامی و امنیتی هرچیزی که به خزانه ارتباط پیدا میکند شفاف کنیم.
پزشکیان گفت: من پدیدهای به نام شبه دولتی را اساساً قبول ندارم و کارها را به بخش خصوصی خواهم سپرد. البته به بخش خصوصی هم میگویم که قرار نیست رانتی به او داده شود.
وی در ادامه اظهاراتش فیلترینگ و محدودیت اینترنت را عامل محدودیت کسب و کارها عنوان کرد و خاطرنشان کرد: ما باید نظام تامین اجتماعی موثر برای فقرا داشته باشیم.
پزشکیان خاطرنشان کرد: من هیچ ربطی به دولت آقای روحانی نداشتهام. هر دولتی یک سری عیب و یک سری مزیتها داشته است.
وی در پایان افزود: من معتقدم نباید همدیگر را تخریب کنیم. چرا که تخریب کردن به نفع مملکت و انقلاب نیست. من را به آن طرف نکشانید که عیب آدمها را بگویم. با هم درنیفتیم. دست به دست هم بدهیم. قطعا سیاستهای کلی مقام معظم رهبری و قانون برنامه دولت مسیر راه ماست.
جلیلی: مردم باید ببینند که رئیسجمهور چه مسیری را پیش میگیرد
سعید جلیلی در بخش پایانی این مناظره و جمعبندیِ سخنان خود، عنوان کرد: مردم عزیز ما حرفها را شنیدند؛ باید دقت داشت که رئیسجمهور در 4 سال آینده که زیربار مسئولیت میرود اگر دچار روزمرگی باشد و برخی مشکلات را حل کند یا اینکه نهتنها از این مشکلات عبور کند بلکه کشور را جهش دهد.
وی بیان کرد: لازم است که در ایام انتخابات از دیدگاهها و برنامهها تشخیص داده شود که چه کاری صورت خواهد گرفت. رئیسجمهور باید چند موضوع را جدی مورد توجه قرار دهد و روزانه پیگیری کند که منجر به جهش کشور شود. لازمهی این جهش این است که رئیسجمهور باید اولویت مشخص داشته باشد و بداند علت مشکلات چیست و بداند چه مشکلاتی وجود دارد و به اولویتها برسد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: باید فراتر از حل این موضوع از جمله تورم و غیره، در چارچوب کلی برنامه داشته باشد تا این موارد حل شود. اگر رئیسجمهور این داشبورد مدیریت را سرحوله کارش قرار ندهد، دچار روزمرگی خواهد شد.
جلیلی گفت: بسیاری از مسائل مانند تورم و مشکلات خصوصیسازیها و غیره ریشه در این دارد که باید اولویت این باشد که در اقتصاد کشور انضباط جدی باشد تا منابع و مصارف به بهترین شکل باشد که این عوارض بروز نکند. پیشرفت چگونه بهدست میآید؟ این با مشارکت دادن همهی مردم رخ میدهد و باید این امکان در آحاد مردم کشور جاری شود که نقشآفرینی کنند. ما برای این کار برنامه داریم و در تامین مالی، استفاده از ظرفیت دانشگاهیان و غیره برنامه داریم تا دچار عقبماندگیها نشویم.
وی اظهار داشت: عدالت این است که که پایکار بیایند و عدهای با رانت وارد این صحنه نشوند. باید اقتصاد مولد برنامهریزی شود و بتواند جایگاه خود را در عرصه جهانی شناخته شود. ما امروز فرصتهای تاریخی در سیاست خارجی داریم و تعاملهای گسترده با کشورها میتوانیم داشته باشیم و در این زمینه نیز امکانات علمی خوبی داریم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد: البته رسیدگی به این مسائل بهمعنای غفلت از معیشت مردم نیست و باید برای آن برنامه داشت و طرح سفر، سبد غذایی و دیگر طرحها را برنامهریزی کردهایم.
زاکانی: برای مردم خساست نکنیم و بگذاریم مردم ثروتمند بشوند
علیرضا زاکانی در مرحله پایانی مناظره اقتصادی و در جمع بندی سخنان خود گفت: به اعتقاد بنده برای اینکه کار کشور به سمت خیر و صلاح پیش برود نیاز به کار کارشناسی و دقیق داریم و مدیری را میخواهد که دانش، تجربه و سلامت داشته باشد و با فساد مبارزه کند و عرضه کار داشته باشد.
زاکانی با اشاره به سه ویژگی اشاره شده افزود: اگر مسئول این موارد را نداشته باشد، کلاه سرش میگذارند و لذا هرکس میخواهد سکان کار را دست بگیرد باید با تهدیداتی که در اقتصاد مشخص است تکلیفش را مشخص کند.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به موضوع پرداخت یارانه ادامه داد: سفره مردم کوچک شده است و مردم به فشار اقتصادی میآید. در حوزه مسکن، رفاه و تفریحات مشکل دارند و باید بستههای برای آنها درنظر گرفته شود.
وی خاطرنشان کرد: هرکس میخواهد سکان کشور را به دست بگیرد باید بداند با نقدینگی، فساد، قاچاق، تورم و عدم توزیع عادلانه یارانهها میخواهد چه کار کند؟ درباره فقر و فساد و تبعیض چه میخواهد کند؟ فردی که میخواهد سکان دار کشور بشود باید برنامه بدهد و نه شعار.
زاکانی خاطرنشان کرد: بنزین را میخواستند تحریم کنند، ستاره خلیج فارس مانع شد. این شاهد و مثال است. من به دنبال ارتقاء عدالت و پیشرفت هستم. در عدالت و پیشرفت هم 4 سرفصل تحولی عرض کردم. اول اینکه اقتصاد خودمان را مستقل از ارز و بر پایه تقویت ارزش پولی طراحی کنیم. نکته دوم، خامفروشی نکنیم. مبتنی بر دانش محصول نهایی را با یک ارزش فوقالعاده بفروشیم و تحریم پذیر هم نیست. نکته سوم حاکمیت مردم در اقتصاد است و بپذیریم که مردم در اقتصاد حاکم بشوند و نکته پایانی توزیع ثروتی است که خلق میشود.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: برای مردم خساست نکنیم و بگذاریم مردم ثروتمند شوند. زمانی که در شهرداری تهران کار را شروع کردیم مشکلات متعددی داشتیم و شهردار سابق تهران توسط یکی از عزیزان یک پیغامی برای من فرستاد و گفته بود که تا سر ماه شما دوام نمیآورید اما ما نه تنها تخلف نکردیم بلکه در مسیر درستی حرکت کردیم و کارها پیش رفت. در شهرداری تهران در دو سال اخیر 130 هزار میلیارد امکانات را به این نهاد برگرداندیم.
وی با اشاره به قراردادهای چین گفت: در سفر به این کشور 13 میلیارد یورو تفاهمنامه نوشته شد و برای دو میلیارد یورو قرارداد نوشتیم و بیست درصد آن را از پول بلوکه شده پول خودمان گرفتیم. الباقی را در دو، سه سال گرفتیم و بنا بر گفته آقای فرزین؛ مدیر عامل بانک مرکزی در تاریخ ایران چنین چیزی وجود نداشته است و این قرارداد کاملا شفاف است.
زاکانی تصریح کرد: ما یارانهها را مبتنی بر اعتبار طلا تنظیم خواهیم کرد که دستخوش تورم نشود.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به برخی از بداخلاقیها در مناظرههای دوره قبل ریاست جمهوری پرداخت و گفت: در مناظرههای قبل توهینهای جدی به شهید رئیسی میشد. این صحنهها جلوی چشم ماست. برخی از دوستان در این ایام بودند. اتهامات زیادی در آن زمان به رئیسی زده شد. اما شهید ما مذاکرات را تعطیل نکرد و چک برجام را هم نقد کرد.
وی در پایان گفت: سفره مردم در دهه 90 کوچکتر میشد و هم اکنون مردم اگر بخواهند به دهه 90 برگردند سکته میکنند و مردم قطعا به آن دوران بر نمیگردند.
پورمحمدی: مشارکت بالای مردم در انتخابات رمز اقتدار ملی است
مصطفی پورمحمدی در بخش پایانی و جمع بندی صحبتهای خود گفت: من چون آخرین نفر هستم وظیفه دارم چند تشکر کنم. یک تشکر از دوستان حاضر در جلسه میکنم که جلسه خوب، صریح و جدی بود و جامعه به این گفتگوها نیاز دارد. از سازمان صداوسیما که این بستر را فراهم کرد تشکر میکنم و از همه مردم که تا این وقت شب برنامه مارا دیدند تشکر میکنم.
وی گفت: امیدوارم مجموعه این تحرکات و تلاشها، باعث شود که عیدی ما و گفتگوهای ما تا عید سعید غدیر، مشارکت بالای مردم در انتخابات باشد که رمز اقتدار ملی ما است.
پورمحمدی گفت: مسئله مهم در این گفتمان و منظومه فکری اقتصاد، ثبات، اطمینان و آرامشبخشی به جامعه است تا در نهایت رئیس دولت را در دستیابی به 2 هدف کلان و مهم تقویت اعتبار دولت نزدم مردم و ارتقای نقش منطقهای و جهانی جمهوری اسلامی ایران کمک کند.
وی گفت: مهمترین ویژگی مورد انتظار از چنین برنامهای، برخورداری از انسجام کافی در همه حوزههای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و قابلیت سنجش مستمر و بههنگام نتایج مورد انتظار است. در این چارچوب اهداف اصلی بایستی قابل سنجش و کمی برای کنترل و نظارت مردم و پاسخگویی به آن باشد.
پورمحمدی گفت: دولت وظیفه ای جز ایجاد امنیت و تأمین زندگی توآم با رفاه، عزت و آرامش برای مردم ندارد و قرار ما در دولت قرار چنین است. دولت باید از سر راه فعالیت اقتصادی مردم کنار برود و مانع فعالیت و آزادی کسب و کار مشروع مردم نباشد.
وی گفت: دولت باید در زیرساختها سرمایهگذاری کند تا مردم و بخش خصوصی و تعاون از طریق این زیرساختها از این سرمایهگذاریها نهایت استفاده را ببرند و قرارِ دولت قرار چنین است.
پورمحمدی گفت: زیرساختهای اصلی مغفول مانده کشور مثل شبکههای ارتباطی فیزیکی به خصوص شبکه ارتباطی الکترونیکی توسعه پیدا کرده و سریع و ارزان شود و از دانشهای جدید و مهندسی نوین کارآمد اقتصادی بهرهگیری کند.
وی گفت: من در ابتدا نیز عرض کردم شرط تحقق این خواستها وفاق، گفتمان واحد در عرصه بینالمللی و مباحثات بین المللی است و در داخل نیز شرط آن، تحقق معجزه است و اعجاز اعتماد مردم به حاکمیت و اعتماد حاکمیت به مردم است.
پورمحمدی ادامه داد: اگر به مردم بها نداده و با آنها صادق نباشیم آنها نیز به ما اعتماد نخواهند کرد. در پایان میگویم دولت یک پیمانکاری و بنگاهداری، مدیریت یک بیمارستان، مدیریت یک شهر، مدیریت یک مؤسسه یا یک پژوهشکده نیست دولت مجموعه ظرفیتهای یک کشور، یک ملت، یک تاریخ، یک فرهنگ، یک هویت و یک تمدن است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مدیریت دولت بایستی تجمیع ظرفیتها را انجام دهد و هماهنگی بین کنشگران و فعالان را داشته باشد. این تفکر و گفتمان جامع و کارآمد، عقبه کارشناسی و تجربه و امتحاندادگی میخواهد و با رمز وفاق و رمز اعتبار، تعهدات خود را پایبند هستیم.125