ایران پرس - چهارمین نشست سه جانبه وزرای امور خارجه جمهوری آذربایجان، ترکیه و ترکمنستان روز چهارشنبه (19 ژوئیه) در باکو آغاز به کار کرد.

در این نشست، وزیران امور خارجه جمهوری آذربایجان، ترکیه و ترکمنستان حضور دارند. هدف از برگزاری نشست باکو، نهادینه کردن راهکارهای مشورت و گسترش همکاری های منطقه ای سه کشور در بالاترین سطح و بر اساس منافع متقابل اعلام شده است.

نخستین نشست سه جانبه وزیران امور خارجه سه کشور در 26 ماه می سال 2014 در باکو، دومین در 29 ژانویه سال 2015 میلادی در عشق آباد و سومین نشست سال گذشته در آنتالیای ترکیه برگزار شده بود. 

شرکت کنندگان در نشست باکو در حالی نشست های مشترک خود را نشست ترک زبان ها معرفی می کنند که مقام های این کشورها هر بار با مترجم با یکدیگر دیدار و گفتگو می کنند.

این موضوع زمانی برجسته تر می شود که، جمهوری های آسیای مرکزی شامل ازبکستان، قزاقستان و قرقیزستان نیز در این نشست ها حضور داشته باشند.

در واقع ، باید گفت: سیاستمداران حاکم بر آنکارا به منظور تقویت سیاست خارجی ترکیه، پس ازاستقلال آسیای مرکزی و قفقاز در سال 1991 میلادی، نشست های مربوط با کشورهای ترک زبان را برنامه ریزی و راه اندازی کرده اند.

در حقیقت به نظر می رسد پس از استقلال جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز ، مقام های آنکارا از چهار کشور آسیای مرکزی و جمهوری آذربایجان در جهت پیشبرد سیاست خارجی ترکیه بهره برداری کرده اند. نشست مشترک جمهوری آذربایجان ، ترکیه و ترکمنستان در حالی در باکو آغاز شده است که ، اختلاف های اعضای شرکت کننده منافع متقابل اعضای این نشست را زیرسوال می برد. در حقیقت ، باید گفت: هدف از برگزاری نشست باکو در حالی گسترش همکاری های منطقه ای سه کشور بر اساس منافع متقابل اعلام شده است که، اختلاف های این کشورها هر روز بیشتر می شود.

به عنوان مثال، ترکمنستان سه حوزه نفتی دریای خزر را که جمهوری آذربایجان مدعی مالکیت آن است، متعلق به خود می داند.

سه حوزه نفتی دریای خزر را که جمهوری آذربایجان آذری، چراغ و گونشلی نامگذاری کرده است ، ترکمن ها این حوزه ها را به ترتیب ، ترکمن باشی ، عثمان و سردار نامگذاری کرده اند. اختلاف های دو کشور موجب شد در سال 2000 میلادی ، ترکمنستان سفارت خود را در باکو تعطیل کند و گفتگوهای طرفین در زمینه حل اختلاف های جاری تاکنون بی نتیجه بوده است.

جمهوری آذربایجان و ترکیه نیز اختلاف های بسیاری دارند. برغم آن که اختلاف های دوطرف همواره در پس پرده پنهان است ، اما هر از گاهی بر مناسبات دو کشور سایه می افکند. به عنوان مثال ، حزب مساوات جمهوری آذربایجان - که به دلیل تاریخی ، سیاسی و اقتصادی ، بزرگترین حامی ترکیه در جمهوری آذربایجان قلمداد می شود - اخیراً علیه سیاست های ترکیه موضعگیری کرده است.

رهبر حزب مساوات جمهوری آذربایجان اخیراً در صفحه فیس بوک خود ، با خطاب قرار دادن «رجب طیب اردوغان» ، از وی انتقاد کرد.

وی می گوید: رئیس جمهوری ترکیه در حالی از حمایت از جمهوری آذربایجان و آزادسازی قره باغ دم می زند که ، رای سازمان های بین المللی را بی ارزش دانسته و نمایندگان سازمان عفو بین الملل را زندانی کرده است. حال سوال اینجاست که ، چرا این شخص دستور حمله به ارتش را با هدف آزادسازی قره باغ صادر نمی کند ؟ از چه کسی و یا چه کسانی احتیاط می کند ؟

این نگاه رهبر حزب مساوات جمهوری آذربایجان به ترکیه و انتقاد به سیاست مقام های دولت آنکارا به باکو نشاندهنده عمق اختلاف دو کشور است که هر از گاهی از سوی ملت های دو کشور و یا احزاب دو طرف بروز می کند.

در یک جمعبندی کلی از نشست باکو، باید گفت: اهداف این نشست با واقعیت هایی که در روابط اعضا وجود دارد ، مطابقت ندارد و اختلاف کشورهای به اصطلاح ترک زبان به گونه ای است که ، هر روز ابعاد گسترده تری به خود می گیرد.

در واقع ، جدا از اختلاف های زبانی، اختلاف های مالی و سیاسی کشورهای موسوم به ترک زبان آن قدر زیاد است که بر انگیزه های همگرایانه  میان آنها برتری دارد. 112/114

بیشتر بخوانید:

تاکید ترکمنستان بر تعیین تکلیف منصفانه رژیم حقوقی دریای خزر

تصویب بیانیه مشترک سران جمهوری آذربایجان، ایران و روسیه در مجلس جمهوری آذربایجان

 تاکید ترکمنستان بر تعیین تکلیف منصفانه رژیم حقوقی دریای خزر