ایران پرس- نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه در امور افغانستان از آمادگی مسکو برای انجام اقدامات برای رفع تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل علیه طالبان، خبر داد.

«ضمیر کابلوف» نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه اظهار داشت اکنون زمان آن رسیده تا تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل علیه رهبران طالبان برداشته شود.

وی  گفت: اگر 15 عضو شورای امنیت ملی سازمان ملل در این باره به توافقی برسند روسیه نیز برای رفع تحریم‌ها آماده است.

این دیپلمات روس  تصریح کرد، روسیه تمایل دارد نمایندگانی از گروه طالبان در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در ژوییه 2019 شرکت کنند.

ضمیر کابلوف همچنین درباره دیدار 22 فوریه اش با  «زلمای خلیل زاد» نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان در آنکارای ترکیه گفت، دوطرف به طور ویژه در مورد تمهید و تدارک دور بعدی مذاکرات مسکو در مورد افغانستان بحث و گفتگو خواهند کرد.

تحریم‌ها علیه طالبان در سال 1999 میلادی توسط شورای امنیت سازمان ملل وضع شد و چند بار نیز این تحریم‌ها تشدید شده است.

اظهارات نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه در امور افغانستان درباره آمادگی کشورش برای برداشتن تحریم های شورای امنیت سازمان ملل ضد طالبان در شرایطی است که مسکو ازحدود دو سال پیش تاکنون نقش بسیار فعالی در روند تحولات افغانستان از جمله مسئله صلح در پیش گرفته است.

میزبانی از نشست های مربوط به امور صلح در افغانستان با حضوربرخی کشورهای منطقه یا نشست های نمایندگانی از شورای عالی صلح و برخی گروه های سیاسی این کشور با گروه طالبان از جمله اقدامات مسکو در این خصوص بوده است.

از نظر روس ها برداشتن تحریم های شورای امنیت سازمان ملل علیه گروه طالبان در قالب گام های متقابل اعتماد ساز می تواند در ترغیب طالبان به ورود جدی به روند مذاکرات صلح افغانستان کمک شایانی کند.

مشارکت فعال روس ها در روند تحولات افغانستان به خصوص مسئله راهبردی خاتمه جنگ و استقرار صلح در این کشور این پرسش را مطرح کرده است که بنا به چه ملاحظاتی مقامات کرملین به طور ویژه مسائل مربوط به افغانستان را دنبال می کنند و درباره چالش های مهم فراروی این کشور ابراز همکاری و مساعدت می کنند؟    

روس ها به دلیل اشغال افغانستان درفاصله سال های 1979 تا 1989 میلادی،جایگاه منفی در حافظه تاریخی ملت این کشور دارند و بر این اساس تلاش می کنند ازطریق همکاری با دولت این کشوردرچارچوب نیازهای کلان افغانستان مشتمل بر تامین امنیت، استقرارصلح وترمیم خرابی های ناشی از جنگ چنین ذهنیتی را تغییر دهند.

علاوه بر این روسیه که همواره نگران گسترش تروریسم و تشدید ترانزیت مواد مخدر به این کشور از داخل خاک افغانستان است، کمک به دولت این کشور برای مهار ناامنی ها را تامین امنیت ملی و منافع منطقه ای خود می داند.

«عبدالجبار شلگری» در گفت و گو با خبرنگار رادیو دری گفته است،

روسیه از گسترش قاچاق مواد مخدر و گسترش نفوذ داعش در افغانستان نگران است که در این شرایط بهتر است مسکو به جای برقراری رابطه با طالبان، با حکومت افغانستان روابط نزدیکتری برقرار کند و به تقویت نیروهای امنیتی این کشور کمک کند تا از این طریق با قاچاق مواد مخدر و گروه داعش مقابله شود.

علاوه براین، نفرت مردم افغانستان ازآمریکا دربیش از 17 سال گذشته در آن کشور سبب شده تا روسیه در چارچوب رقابت های منطقه ای و بین المللی با کاخ سفید، خود را به عنوان بازیگرجایگزین آمریکا در روند تحولات افغانستان معرفی کند.

به نظرمیرسد، بخشی ازاظهارات ضمیر کابلوف درباره برداشتن تحریم های شورای امنیت ضد طالبان را می توان در چارچوب تمایل مسکو برای ایفای نقش پلیس خوب در مواجهه با طالبان ارزیابی کرد. 138/118

نویسنده:محمد رضا عسگری

بیشتربخوانید:

واکنش طالبان به نشست بین‌الافغانی در روسیه

اعلام آمادگی "اشرف غنی" برای واگذاری دفتر به طالبان/ تحلیل

شکست مذاکرات «زلمی خلیل زاد» با گروه طالبان