ایران پرس: ایده خاورمیانه عاری از سلاح کشتار جمعی مدت‌هاست که مطرح شده، اما این ایده در عمل جنبه اجرایی پیدا نکرده است.

دومین نشست کنفرانس خاورمیانه عاری از سلاح‌های کشتار جمعی از دوشنبه گذشته با سخنرانی «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل و رئیس کنفرانس در محل دبیرخانه این سازمان در نیویورک آغاز به کار کرد.

خاورمیانه عاری از سلاح‌های کشتار جمعی موضوعی است که در ویترین باقی مانده و اجرایی نشده است. در این خصوص دو دلیل اصلی وجود دارد که مربوط به الگوی رفتاری آمریکا و رژیم صهیونیستی است.

دلایل عدم اجرای خاورمیانه عاری از سلاح‌های کشتار جمعی

نخستین دلیل، الگوی رفتاری ایالات متحده آمریکا است. آمریکا از حامیان اصلی ایده خاورمیانه عاری از سلاح کشتار جمعی است، اما در عمل واشنگتن نه تنها هیچ اقدامی در این خصوص انجام نداده بلکه در جهت تقویت نظامی‌گری غیرمتعارف در منطقه غرب آسیا عمل کرده است.

آمریکا بزرگ‌ترین صادرکننده سلاح به منطقه غرب آسیا و یکی از حامیان اصلی رژیم صهیونیستی است که تنها دارنده سلاح هسته‌ای در این منطقه است. همچنین آمریکا نگاه گزینشی به موضوع هسته‌ای در جهان و به خصوص در منطقه غرب آسیا دارد.

در حالی که دولت آمریکا با دستیابی ایران به انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای مخالف است و آنرا بهانه‌ای بر فشار حداکثری علیه ایران قرار داد، این کشور در مقابل دستیابی عربستان سعودی به انرژی هسته‌ای سکوت کرده، در حالی که برخی منابع نیز اعلام کردند عربستان پنهان‌کاری هسته‌ای دارد. 

در عین حال، آمریکا در نشست کنونی خاورمیانه عاری از سلاح کشتار جمعی در نیویورک نیز شرکت نکرده، موضوعی که مورد انتقاد روسیه قرار گرفته است. 

در همین راستا، «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین در پیامی توییتری عکسی از میز خالی آمریکا در این نشست منتشر کرد و با انتقاد از غیبت واشنگتن در این نشست، نوشت: "صندلی خالی در کنفرانس ایجاد منطقه عاری از سلاح کشتار جمعی در خاورمیانه. مایه تاسف است ایالات متحده به عنوان یکی از ۳ کشور حامی قطعنامه 1995 که مسئولیت ویژه‌ای در اجرای ایده چنین منطقه‌ای دارد، دعوت برای حضور در این کنفرانس را رد کرد."

دومین دلیل، الگوی رفتاری رژیم اسرائیل است. این رژیم که تنها دارنده سلاح هسته‌ای در غرب آسیا است، همچنان از پیوستن به پیمان منع گسترش سلاح هسته‌ای (NPT) خودداری می‌کند و در نشست‌های مربوط به خاورمیانه عاری از سلاح کشتار جمعی نیز اجتناب می‌کند.

در همین راستا، مجید تخت روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در دومین نشست خاورمیانه عاری از سلاح کشتار جمعی گفت: "برگزاری موفق کنفرانس البته مطلوب برخی نیست و در حالی که همه مدعوین از منطقه و چهار قدرت هسته‌ای در کنفرانس شرکت می‌کنند، آمریکا و اسرائیل همچنان با آن مخالفت کرده و در نشست‌های کنفرانس شرکت نمی‌کنند. در چنین شرایطی، اولین راه رفع این موانع، الحاق اسرائیل به ان پی تی و قبول بازرسی‌های آژانس بر تمام فعالیت‌های هسته‌ای آن می‌باشد. در اثر حمایت و چشم پوشی آمریکا نسبت به برنامه هسته‌ای اسرائیل است که تحقق منطقه عاری از سلاح‌های کشتار جمعی در خاورمیانه غیر ممکن شده است."

نکته پایانی اینکه؛ نشست‌ها در خصوص خاورمیانه عاری از سلاح کشتار جمعی زمانی سازنده خواهد بود که قدرت‌های بزرگ به خصوص آمریکا اراده جدی برای تحقق این ایده داشته باشند و در مقابل سلاح‌ هسته‌ای اسرائیل سکوت نکنند. 

نویسنده: سیدرضی عمادی

117