ایران پرس: مهلت آتش بس دو ماهه در یمن دیروز به پایان رسید و طرف های درگیر و دخیل با تمدید آن به مدت دو ماه دیگر موافقت کردند.

این آتش بس از 13 فروردین (دوم آوریل) گذشته در آغاز ورود جنگ یمن به هشتمین سال خود به مرحله اجرا در آمد. آتش بس شامل: توقف همه عملیات نظامی زمینی و هوایی و دریایی داخل و خارج یمن و توقف همه عملیات جاری در میادین نبرد و تخلیه 18 کشتی حامل سوخت و مشتقات نفتی در بندر الحدیده و ازسرگیری محدود فعالیت فرودگاه صنعا با دو پرواز تجاری به مقصد اردن و مصر می شد.

در آن مقطع چنین وانمود می شد که گویا برقراری آتش بس با هدف کاستن از رنج و درد مردم یمن در ماه مبارک رمضان صورت گرفته است، اما واقعیت امر این است که متاسفانه از همان ابتدای جنگ یمن مسائل انسانی که اغلب قریب به اتفاق مردم این کشور را بخصوص در خارج از حوزه دولت های اشغالگر تحت تاثیر قرارداده است در حاشیه قرار گرفته و به یک اولویت دست چندم تبدیل شده است و با یک نگاه و ارزیابی ساده از نحوه واکنش مجامع جهانی و غربی به مردم جنگ زده در اوکراین و یمن به عمق و وسعت این برخوردهای تبعیض آمیز پی برد.

ضمن آنکه بعد از برقراری آتش بس دوماهه نیز طرف های متجاوز بعد از اینکه نیازهای سیاسی اش تا حدودی برطرف شد به تعهدات خود در قبال آتش بس عمل نکرده و بارها آن را نقض کردند. در عین حال دولت های متجاوز از فرصت آتش بس دوماهه برای تقویت قوای نظامی خود در جبهه های جنگ استفاده کردند و جلوی سقوط شهر استراتژیک مارب را گرفتند و از فرصت آتش بس برای سرومان دادن به اوضاع آشفته نیروهای مزدور خود در جنوب استفاده کردند و در این راستا عربستان با کنار گذاشتن «عبدربه منصور هادی» قدرت وی را به شورای ریاست جمهوری منتقل کرد تا بلکه از این طریق بتواند اتحادی را بین نیروهای مزدور تحت امر خود بوجود آورد و از شکست های نظامی پی درپی این نیروها جلوگیری کند.

حال سوالی که پیش می آید این است که پس دلیل تمدید آتش بس چه بوده است؟ پاسخ را می توان در افزایش نیازهای غرب و آمریکا به نفت عربستان بعد از اعمال تحریم های نفتی علیه روسیه بعد از جنگ اوکراین پیدا کرد و از این دید با برقراری آتش بس و تمدید آن تلاش می شود از حملات تدافعی یمنی ها به تاسیسات نفتی عربستان جلوگیری شود تا بلکه این کشور قادر به افزایش سقف تولید نفت خود شود.

همچنین تلاش می شود به واسطه دولت های متجاوز سعودی و اماراتی، صدور نفت و گاز یمن به بازارهای جهانی تسهیل شود تا به سهم خود بتواند در مهار قیمت ها موثر باشد.

به نوشته روزنامه لبنانی الاخبار: "گردان وابسته به «تیپ107» و وابسته به حزب اصلاح (اخوان المسلمین یمن) به دستور فرماندهی ائتلاف سعودی-اماراتی از موقعیتش در میدان نفتی «جنت هنت (شکار بهشت)» عقب نشینی کرده و «تیپ ششم عمالقة» جایگزین آن شده است.

با این تغییر و تحول، امارات با توجه به ادامه سیطره اش برای هشتمین سال پیاپی بر تأسیسات گازی بلحاف، روی بزرگترین میدان نفتی در یمن دست گذاشته است که به نظر می رسد چنین کاری در راستای تلاش های آمریکا و انگلیس برای تولید مجدد گاز مایع و صدور آن به بازارهای اروپا به عنوان بخشی از تلاشها برای جبران گاز روسیه است."

در همین حال عربستان از فضای آتش بس برای صدور نفت خود و تثبیت و تقویت نیروهای مزدور تحت امر خود در جنوب و شرق استفاده می کند و امارات نیز از این فضا برای تثبیت موقعیت خود در بنادر یمن در سایه همپیمانی با اسرائیل بهره برداری می کند.

در این میان دولت نجات ملی به رهبری انصارلله هرچند به اهداف و بهره برداری های ائتلاف متجاوز از آتش بس واقف است اما از آنجا که برقراری آتش بس به کاهش نسبی محاصره و تحریم های سوختی انجامیده و تا حدی در کاهش رنج و آلام مردم موثر بوده از تمدید آن استقبال کرده اما درعین حال با دقت تمام اوضاع و رفتار دولت های متجاوز را رصد می کند و خود را برای هر سناریوی احتمالی در صورت نقض آتش بس و پایان آن آماده کرده است.

نویسنده: احمد کاظم زاده

117