«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز یکشنبه در اظهاراتی تاکید کرد که تحولات جاری در بلاروس نباید این کشور را به «اوکراین دوم» تبدیل کند. وی همچنین بر ضرورت حل بحران داخلی بلاروس از طریق تعامل و گفتگو با الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری این کشور تاکید کرد.
جوزپ بورل ضمن اشاره به اختلافات و تنشها با روسیه پس از الحاق کریمه به خاک این کشور در سال 2014 خاطرنشان کرد: "اتحادیه اروپا تمایل ندارد شاهد تبدیل بلاروس به اوکراین دوم باشد."
هشدار بی سابقه بالاترین مقام سیاست خارجی اتحادیه اروپا، درباره وضعیت بلاروس و تبدیل آن به اوکراین دوم با توجه به تجربه رویارویی غرب و روسیه در جریان بحران اوکراین در سال 2014 صورت گرفته است.
غرب گرایان اوکراین در سال 2014 با سازماندهی اعتراضات گسترده در کی یف پایتخت اوکراین و به ویژه تجمع در مرکز این شهر به نام «میدان» و با همراهی و کمکهای مستقیم سیاسی و لجستیکی اروپا و آمریکا توانستند در نهایت «ویکتور یانوکوویچ» رئیس جمهوری روس گرای این کشور را سرنگون کنند و دولتی غرب گرا در اوکراین با ریاست جمهوری «پترو پوروشنکو» روی کار بیاورند.
هدف غرب این بود که اوکراین در همسایگی غربی روسیه را تحت نفوذ کامل سیاسی و اقتصادی خود درآورده و با عضویت آن در ناتو حلقه محاصره روسیه را تنگ تر کرده و این کشور را تحت انزوای روز افزون قرار دهند.
با این حال مسکو واکنش شدیدی را به این کنش غربی ها نشان داده و ضمن جدا سازی شبه جزیره کریمه از اوکراین با برگزاری همه پرسی، با حمایت مستقیم از جدایی طلبان شرق این کشور در جریان جنگ داخلی اوکراین، عملا دولت غرب گرای این کشور را در شرایط بسیار بغرنج و پیچیده ای قرار داد که تاکنون نیز ادامه دارد.
با توجه به این تجربه تلخ برای غربی ها، اکنون بورل بر تبدیل نشدن بلاروس به نسخه دوم اوکراین تاکید می ورزد. اتحادیه اروپا پیشتر به نتایج انتخابات 9 اوت در بلاروس واکنش نشان داده و آن را رد کرده بود.
این انتخابات که برای ششمین دوره متوالی الکساندر لوکاشنکو، متحد روسیه را بر اریکه قدرت حفظ می کند، مخالفان این کشور را مصمم کرده تا اینبار به حکومت 26 ساله وی پایان دهند؛ درخواستی که «سویاتلانا سیخانوسکایا» رقیب اصلی لوکاشنکو در انتخابات اخیر ریاست جمهوری و رهبر فعلی مخالفان دولت نیز بر آن اصرار دارد.
تظاهرات و اعتراضات گسترده در بلاروس تاکنون منجر به کشته شدن سه تن و زخمی شدن صدهها تن شده و طبق گزارش ها نزدیک به هفت هزار نفر از شهروندان این کشور نیز تاکنون از سوی پلیس و نیروهای امنیتی دستگیر شدهاند.
لوکاشنکو که طی روزهای گذشته با اعتراضات خیابانی مواجه شده است، روز یکشنبه با ظاهری نظامی و مسلح در میان نیروهای امنیتی کشورش در خیابان حاضر شد. تحلیلگران دلیل این اقدام لوکاشنکو را نمایش قدرت وی در برابر مخالفان و تهدید معترضان برای پایان دادن به اعتراضات قلمداد کردهاند.
لوکاشنکو اخیرا در واکنش به وقایع اخیر در کشورش، انگشت اتهام خود را سمت ناتو نشانه رفت و تأکید کرده که این سازمان نظامی غربی، از بر هم خوردن ثبات در بلاروس، حمایت آشکار نظامی میکند. وی معتقد است که منشا این اعتراضات از خارج از بلاروس است و به منظور ایجاد یک منطقه حائل بین روسیه و دیگر نقاط اروپا انجام میگیرد.
این در حالی است که مقامات ارشد روسیه درباره چگونگی حل و فصل بحران سیاسی کنونی در بلاروس صراحتا بر لزوم عدم مداخله خارجی تاکید کرده و درباره مداخله روزافزون غربی ها به ویژه اتحادیه اروپا و آمریکا در امور داخلی این کشور هشدار داده اند.
«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه روز یکشنبه ضمن مخالفت با دخالت غربی ها و آمریکا در امور داخلی بلاروس تاکید کرد که هیچ نسخه ای نباید بر این کشور تحمیل شود و این مردم بلاروس هستند که تصمیم می گیرند که چگونه از این بحران خارج شوند.
به گفته «تد گالن کارپنتر» کارشناس سیاسی آمریکایی: "روسیه دلیل دارد که اوکراین و بلاروس را در حوزه نفوذ خود بنامد. در حقیقت، این دو کشور در درون هسته مرکزی منطقه امنیتی روسیه قرار دارند و کرملین احتمالا برای مقابله با حضور نظامی بیشتر ناتو در مرزهای خود، منتهای تلاش خود را خواهد کرد."
بدین ترتیب با ادامه حمایت عملی غربی ها از مخالفان و معترضان در بلاروس که خواهان تغییرات اساسی سیاسی در این کشور شرق اروپا با کنار رفتن لوکاشنکو هستند و از سوی دیگر حمایت روسیه از وی و نیز تاکید بر حفظ منافع مسکو در بلاروس، عملا روند تحولات در این کشور به سمت تقابل مجدد روسیه و غرب همانند بحران اوکراین در سال 2014 پیش می رود.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
لوکاشنکو: آمریکا عامل اصلی ناآرامیهای بلاروس است
هشدار پوتین درباره مداخله فزاینده غرب در امور داخلی بلاروس
پیروزی لوکاشنکو در انتخابات ریاست جمهوری بلاروس و اعتراضات گسترده