برخی از کشورهای عربی در نیمه دوم سال 2020 میلادی در جهت عادیسازی روابط با رژیم اسرائیل حرکت کردند. 4 کشور امارات، بحرین، مغرب و سودان به طور علنی عادیسازی را اعلام کردند و برخی کشورها نیز روابط با اسرائیل را افزایش داده، اما از علنیسازی این روابط خودداری کردند.
عادیسازی روابط با واکنش گروههای مختلف فلسطینی مواجه شد. اغلب واکنشها در قبال این موضوع، سیاسی بود و صرفاً به محکومیت عادیسازی و تقبیح این رفتار پرداختند. تلاشهایی نیز برای پایان دادن به اختلاف میان گروههای فلسطینی و تشکیل دولت وحدت ملی انجام شد، اما با اعلام تشکیلات خودگردان مبنی بر آمادگی برای احیای مذاکرات و همکاریهای امنیتی با اسرائیل، این تلاشها بینتیجه باقی ماند.
اکنون میتوان امضای منشور شرف را گام مهمی برای مقابله گروههای فلسطینی با عادیسازی روابط عنوان کرد. تمرکز این منشور بر «رسانه» قرار دارد. این منشور چند بعد مهم دارد.
بعد نخست، تحریم رسانههای اسرائیلی و کشورهای سازشکار توسط شخصیتهای فلسطینی است.
مطابق این منشور، گروهها و جناحهای ملی و اسلامی فلسطین بر لزوم مقابله با عادیسازی روابط «رسانهای» با رژیم اشغالگر صهیونیستی تأکید و اعلام کردند نه تنها با هیچ رسانه صهیونیستی مصاحبه نمیکنند بلکه در رسانههایی که میزبان شخصیتهای صهیونیستی باشد نیز تحت هیچ شرایطی حاضر نمیشوند. به عبارت دیگر، در صورتی که رسانههای عربی نیز میزبان شخصیتهای اسرائیلی باشند، شخصیتهای فلسطینی متعهد شدند که با این رسانهها نیز گفتگو نکنند. هر کسی که این توافق را نقض کند، مرتکب جرم شده است.
بعد دوم، فعالان رسانهای و مطبوعاتی فلسطینی متعهد شدند در هیچ کنفرانس، همایش و کارگاهی که میزبان نماینده رسمی یا غیررسمی صهیونیستی باشد، مشارکت نکنند.
بعد سوم، ایجاد گفتمان رسانهای ملی فلسطینی است.
این گفتمان ضمن اینکه شامل سیاست یکپارچه رسانهای در مخالفت با عادیسازی است، فلسطین را نیز آرمان نخست امت عربی و اسلامی معرفی میکند. در همین راستا، «خالد البطش»، عضو دفتر سیاسی جنبش جهاد اسلامی فلسطین که در مراسم روز گذشته حاضر بود، بر اهمیت تصویب گفتمان رسانهای ملی یکپارچه برای مقابله با عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی در هر شکل آن تأکید کرد و گفت فلسطین باید آرمان نخست امت عربی و اسلامی باقی بماند.
بعد چهارم، هدفی است که منشور شرف پیگیری میکند.
هدف اصلی تصمیمات اتخاذ شده در این منشور و سیاست یکپارچه رسانهای، ممانعت از نفوذ صهیونیستها در بین امت اسلامی از طریق حضور مکرر در رسانههای عربی و اسلامی و عادیسازی روابط رسانهای است. هدف دیگر منشور شرف این است که گروههای فلسطینی بدون اینکه منتظر حمایت خارجی باشند، جایگاه و شأن موضوع و آرمان فلسطین را نزد کشورهای عربی و اسلامی حفظ کنند.
«هانی الثوابته»، عضو کمیته مرکزی جبهه خلق برای آزادی فلسطین در این خصوص گفت: تلاشهای بیوقفه برای عادیسازی روابط با رژیم اشغالگر در منطقه عربی تلاش برای مقابله با همه اشکال عادیسازی از جمله عادیسازی رسانهای را ضروری میکند. صداهایی که در حمایت از عادیسازی رسانهای در منطقه شنیده میشود در راستای تضعیف شعور ملتها، بزک کردن چهره رژیم اشغالگر و شراکت در تنزل جایگاه آرمان فلسطین نزد کشورهای عربی و اسلامی است.»
نکته پایانی اینکه؛ منشور شرف فلسطینی به نوعی باور گروههای فلسطینی به «خوداتکایی» برای دفاع از فلسطین و مقابله با عادیسازی روابط از طریق سیاست رسانهای یکپارچه است، اما زمانی اهمیت این منشور افزایش مییابد که گروهها و شخصیتهای فلسطینی از بعد نظری عبور و آنرا عملیاتی کنند.//114
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
منشور «شرف فلسطینی» در جرم انگاری هرگونه عادی سازی رسانه ای با صهیونیستها