در این راستا «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا به شدت از نحوه مدیریت ویروس کرونا توسط چین انتقاد و مدعی شد که حزب حاکم کمونیست این کشور هنوز هم از ارائه اطلاعات مورد نیاز برای جلوگیری از ابتلای بیشتر به کرونا در جهان دریغ میکند.
پمپئو گفت: چین از اشتراک اطلاعات درباره این ویروس امتناع میکند که این خطراتی را برای سراسر جهانیان به وجود آورده و زندگی هزاران نفر را در معرض خطر قرار داده است.
آمریکا در حالی این موضع را علیه چین اتخاذ کرده که خود اکنون متهم شماره یک درباره ساخت و انتشار ویروس کرونا است. با توجه به سابقه بسیار منفی آمریکا در زمینه توسعه و کاربرد تسلیحات بیولوژیک علیه دشمنان خود، از زمان پیدایی و شیوع کرونا در شهر «ووهان» چین در دسامبر 2019 و گسترش آن در چند ماه اخیر به بیشتر کشورهای جهان، واشنگتن به عنوان مظنون شماره یک در این زمینه معرفی شده است.
به ویژه اینکه برخی مقامات آمریکایی درباره آثار مثبت ناشی از شیوع این بیماری در چین برای اقتصاد آمریکا سخن گفتند. «ویلبر راس» وزیر بازرگانی آمریکا در 31 ژانویه 2020 در اظهاراتی عجیب گفت که شیوع ویروس کشنده کرونا در چین میتواند برای اقتصاد آمریکا خوب باشد.
فرصت طلبی واشنگتن از گرفتار شدن چین در بحران کرونا برای ایجاد انتقال سرمایه و به تبع آن ایجاد شغل به آمریکا، در نقطه مقابل تلاش ها برای کمک به کشورهای درگیر بیماری کرونا قرار دارد که با انتقادهای گسترده جهانی مواجه شده است.
ضمن اینکه اکنون دولت ترامپ با انتقادهای فراونی در داخل آمریکا مواجه است که آن را متهم به نداشتن رویکردی واقعی درباره کرونا و نیز کوتاهی درباره انجام دادن اقدامات ضروری برای مقابله با این بیماری مرگبار کرده اند.
وزیرخارجه آمریکا برای توجیه این وضعیت مدعی شده که چالشهای زنجیرههای امدادرسانی که آمریکا با آنها روبهرو است به دلیل شرکتهایی بوده که زنجیرههای امدادرسانیشان از چین یا سایر کشورها و نه از داخل آمریکا اداره میشود.
اما واقعیت این است که دونالد ترامپ بر خلاف دولت چین که از همان ابتدا برخوردی جدی و همه جانبه با کرونا داشت که از جمله آنها قرنطینه کامل شهر چند میلیونی ووهان بود، واکنشی متفاوت به این بیماری را انتخاب کرد و به جای توجه به درخواست کارشناسان حوزه بهداشت برای برداشتن گامهای جدید برای مقابله با کرونا و جلوگیری از شیوع آن، به امید اینکه همه چیز به بهترین شکل ممکن حل خواهد شد در مقابله با کرونا واکنشی جدی نشان نداد.
اما هنگامی که مشخص شد اوضاع داخلی آمریکا با توجه به شیوع بسیار سریع کرونا به سمت وخامت می رود ترامپ تصمیم گرفت توصیه کارشناسان را جدی بگیرد. وی در تلاش برای تغییر آنچه در ارتباط با شیوع کرونا در آمریکا اتفاق افتاده، مدعی شد از همان ابتدا رویکردی جدی را در مقابله با این بیماری در پیش گرفته است.
مساله مهم این است که آیا نهادهای بین المللی نیز موضع مشابهی درباره مقصر دانستن چین در زمینه شیوع کرونا دارند؟
ظاهرا این ادعای دولت ترامپ با موضع این نهادها از جمله سازمان جهانی بهداشت همسان نیست. مقامات دولت مرکزی و محلی چین برای مقابله با کرونا، یکی از بی سابقه ترین و گسترده ترین قرنطینه ها در طول تاریخ را اجرایی کردند؛ به طوری که کارخانه ها بسته شدند، حمل و نقل عمومی متوقف شد و مردم این کشور موظف به ماندن در خانه شدند.
این سیاست پکن موجب افزایش آگاهی و تغییر رفتار مردم شد و بدون اتخاذ چنین سیاستی مطمئنا چین هم اینک می بایست میلیون ها نفر مبتلا و ده ها هزار قربانی می داشت. این عملکرد دولت چین باعث شد تا سازمان جهانی بهداشت در اواخر فوریه 2020، خرسندی خود را از سیاست ها و اقدامات چینی ها در مهار کرونا ابراز کند.
نویسنده: سیدرضامیرطاهر
139/116
بیشتر بخوانید:
افزایش اختلافات سیاسی در آمریکا بر سر مقابله با کرونا/ تحلیل
تایید ورود امریکا به رکود عمیق اقتصادی/ تحلیل
سردرگمی دولت امریکا در مقابله با ویروس کرونا