هزاران تن از مخالفان نخستوزیر ارمنستان با برگزاری تجمع اعتراضی در ایروان، خواستار برکناری وی از قدرت شدند. مخالفان نخستوزیر ارمنستان، دولت پاشینیان را مسئول شکست کشورشان در جنگ قرهباغ با جمهوری آذربایجان میدانند و خواستار خروج از توافقنامه صلح قرهباغ هستند.
درگیریهای جدید جمهوری آذربایجان و ارمنستان از 27 سپتامبر 2020 در منطقه مورد مناقشه قرهباغ آغاز شد و بر اساس توافقنامه صلح برای تحقق آتشبس کامل و رفع تمام خصومتها در منطقه قرهباغ که از بامداد 10 نوامبر 2020 به امضای رئیسجمهوری آذربایجان، نخستوزیر ارمنستان و رئیسجمهوری روسیه رسید، کنترل مناطقی در منطقه قرهباغ که در درگیریهای بین نظامیان ارمنستان و جمهوری آذربایجان به دست نیروهای این کشور افتاده است به جمهوری آذربایجان واگذار شد.
تظاهرات علیه توافق 10 نوامبر 2020
این موضع مخالفان دولت ایروان، نشان میدهد که معترضان علاوه بر اعتراض به دولت پاشینیان و تلاش برای برکناری وی، خواستار لغو توافقنامه ده مادهای صلح قرهباغ با جمهوری آذربایجان با میانجیگری روسیه هستند .
با توجه به اینکه برخی از دولتهای غربی بهویژه آمریکا و فرانسه مخالف اجرای توافقنامه صلحی هستند که روسیه بانی آن باشد، کارشناسان مداخلات خارجی در جریان اعتراضات داخلی در ارمنستان را دور از انتظار نمیدانند.
به هر حال، مخالفان دولت ایروان علاوه بر اینکه خواستار استعفای پاشینیان از سمت خود شدهاند، خواهان خروج این کشور از توافقنامه صلح قرهباغ هستند.
به گفته معترضان توافقنامه دهم نوامبر، با مصالح و منافع ملی ارمنستان مغایرت دارد. مخالفان دولت پاشینیان، درعینحال، بر تأسیس "دولت وفاق ملی" در ارمنستان تأکید دارند.
روسیه به تنهایی نمیتواند مشکلات را حل کند
بدیهی است که با طرح شعارهای مردمی در ارمنستان، در صورت حذف پاشینیان از قدرت، روسیه با مشکلات جدیدی مواجه خواهد شد.در واقع، این موضوع که روسیه بهتنهایی توانایی برقراری صلح در منطقه را ندارد و باید از کشورهای مستقلی نظیر ایران نیز بهرهبرداری کند، به حقیقت خواهد پیوست.
بهرغم این واقعیتها، برخی کارشناسان سیاسی بر این باورند که روسیه با اتخاذ سیاستهای متعادل میان طرفین مناقشه قرهباغ، درصدد است اوضاع منطقه را به سمت ثبات هرچه بیشتر پیش ببرد. در همین ارتباط ، "مائیس قربانف" کارشناس سیاسی روسیه میگوید: «به نظر میرسد برای روسیه، مؤثرترین اقدام جهت جلوگیری از اجرای سناریوهای خطرناک، پایبندی هرچه بیشتر به روند اجرای یک سیاست متعادل و عملی در منطقه خواهد بود.»
در این میان، باید گفت: اپوزیسیون ارمنستان علاوه بر موضوع قرهباغ کوهستانی، به مواضع اقتصادی دولت پاشینیان و مشکلات اجتماعی این کشور نیز معترض هستند.
در حقیقت، دولتی که با سوار شدن بر موج اعتراضات مردمی در سال 2018 میلادی قدرت را در ارمنستان به دست گرفته است، اکنون با اعتراضات مردمی، میبایست قدرت را به فرد دیگری واگذار کند.
نزدیک به سه سال گذشته که نیکول پاشینیان بر مسند نخستوزیری ارمنستان تکیه زده است، دولت تحت امر وی صرفاً موضوع مبارزه با فساد را مطرح کرده و در دستگیری و زندانی کردن برخی از مقامهای دولتهای پیشین ارمنستان موفقیتهایی کسب کرده است.
اما به نظر میرسد، دولت نیکول پاشینیان نهتنها به نیازهای مردم ارمنستان پاسخ نداده است، بلکه شعارهای خود را نیز نتوانسته محقق سازد.//114
نویسنده: محمدعلی طالبی
تاکید ایران بر ضرورت حل دائمی بحران قرهباغ
تاکید مسکو بر مذاکره با آنکارا درباره حل بحران قره باغ
آمادگی ایران برای کمک به استحکام آتش بس در قره باغ