درگیری ها بین نیروهای ارتش سودان به فرماندهی ژنرال عبدالفتاح البرهان به عنوان رئیس شورای حاکمیتی سودان و«محمد حمدان دغلو» ملقب به «حمیدتی» فرمانده نیروهای واکنش سریع، در خارطوم، پایتخت سودان آغاز شده است. در واقع اختلاف نظر میان این دو مقام اکنون آتش جنگ را در سودان روشن کرده است.
اگرچه برهان و حمیدی بر سر مسائل مختلف اختلاف نظر داشتند اما موضوع کاهش قدرت و اختیارات فرمانده واکنش سریع و ادغام این نیروها در ارتش سودان، خشم بیش از پیش حمیدی را برانگیخته و بدین ترتیب جنگ آغاز شده است. اکنون این جنگ با بیش از هزار کشته یا مجروح وارد سومین روز خود شده است.
اگرچه از ساعات اولیه آغاز جنگ تلاش برای میانجیگری ها از داخل و خارج از سودان آغاز شد، اما این تلاش ها تاکنون به جایی نرسیده است و حتی تصویب طرح آتش بس سه ساعته برای ایجاد گذرگاه های انسانی امن به منظور خروج غیر نظامیان، به نتیجه نرسیده است.
اگرچه سودان دهه هاست با بحران سیاس و اقتصادی روبه رو است، اما برکناری عمرالبشیر دیکتاتور پیشین این کشور، امیدها را برای رسیدن به صلح و آرامش در سودان زنده کرده بود. اما جنجال ها و دعواهای سیاسی تشکیل شورای نظامی و عدم پایبندی به وعده برگزاری انتخابات، شرایط را در سودان بار دیگر سخت کرده است.
اسامه الشیخ کارشناس و تحلیلگر سودانی در این زمینه می گوید: درگیری های کنونی سودان در واقع بر سر رقابت بین رهبران ارتش و نیروهای شبه نظامی واکنش سریع بر سر قدرت است.
اکنون درحالی جنگ قدرت در سودان در سطحی وسیع و گسترده شعله ور شده است که فقر و گرسنگی دراین کشور، افزایش یافته است و بسیاری از سودانی ها، آرمان های خود را برای تغییرات سیاسی و رسیدن به دموکراسی بر باد رفته می بینند.
بسیاری از احزاب نیز نگران نقوذ بیش از پیش کشورهای خارجی در سودان هستند به طوری که روزنامه اینترنتی رای الیوم نوشت: توطئه خارجی در سودان با اجرای عوامل داخلی؛ بسیاری از سودانی ها را نگران کرده است که سرنوشت لیبی پیش روی سودان قرار گیرد.
عبدالله حمدوک نخست وزیر سابق سودان در این زمینه گفت: همین الان و قبل از آن که دیر شود، این جنگ باید متوقف و فرصت برای صلح مهیا شود. صلح تنها گزینه مردم سودان است تا بتوانند از افتادن در دام جنگ داخلی بگریزند. باید با هرگونه مداخله خارجی در امور سودان مخالفت شود، به همین دلیل از جامعه بین الملل می خواهم در حمایت از آغاز گفت و گوهای سیاسی در سودان، نقش مثبت ایفا کند.
اسامه الشیخ نیز در این زمینه هشدار می دهد: تنها بازنده جنگ داخلی، مردم سودان هستند زیرا شرایط اقتصادی بد کشور را بدتر خواهد کرد. از طرف دیگر یک سری کشورهای خارجی استثمارگر نیز در حال دامن زدن به این بحران هستند.
به هر حال، فارغ از نتیجه جنگ قدرت میان ژنرال ها در سودان؛ به نظر می رسد این کشور وارد مرحله جدیدی از بحران و ناامنی شده است که ادامه آن، پیامدهای ویرانگری برای این کشور خواهد داشت.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
116
بیشتر بخوانید:
ببینید: لحظه قطع پخش برنامههای شبکه تلویزیونی سودان به دلیل تیراندازی
آتش جنگ در خیابانهای سودان، تلاش برای کودتا
سودان در بحران امنیتی، تداوم درگیری در خیابانهای خارطوم
برگزاری نشست شورای امنیت برای بررسی تحولات سودان؛ فردا
تداوم درگیری میان ارتش و نیروهای واکنش سریع در سودان