با این حال مقامات ارشد دولت ترامپ با کمال بی پروایی، ایران را به عنوان نیروی بی ثبات ساز در خلیج فارس معرفی می کنند. در این زمینه مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا، در اظهاراتی بیاساس ایران را تهدیدی در خلیج فارس دانست.
پمپئو که به همراه مارک اسپر وزیر دفاع این کشور به استرالیا سفر کرده است در کنفرانس مطبوعاتی در سیدنی در مورد ایران مدعی شد: ایران یک تهدید در تنگه هرمز است. در واقع ایرانیها هر روز حملات بیدلیلی را علیه کشتیرانی بینالمللی انجام میدهند.
بر خلاف ادعای مضحک وزیر امور خارجه آمریکا که همانند دونالد ترامپ رئیس جمهور جنجالی این کشور، همواره اظهاراتی تعجب برانگیز به زبان می رانند، ایران که در حاشیه شمالی خلیج فارس قرار داشته و کنترل تنگه هرمز را نیز در دست دارد، همواره بر امنیت کشتیرانی در این پهنه آبی تاکید دارد.
به نظر می رسد منظور پمپئو از این اظهارات، اقدام قانونی نیروی دریایی سپاه پاسداران در توقیف نفتکش بریتانیایی «استنا ایمپرو» است که به دلایلی مانند ورود از مسیر خروجی تنگه هرمز، تصادف با شناور ایرانی، خاموش کردن سیستمهای ناوبری وبه طور کلی رفتار بر خلاف موازین حقوق دریاها اکنون در توقیف ایران قرار دارد.
آمریکا در هفتههای گذشته با همراهی متحد استراتژیک خود یعنی بریتانیا تلاش زیادی برای مقابله با قدرت دریایی ایران از طریق ایجاد به اصطلاح ائتلاف دریایی در خلیج فارس برای حفاظت از آزادی کشتیرانی انجام داده است، با این حال با ناکامی مواجه شده است.
در این زمینه نیز وزیر امور خارجه آمریکا دچار توهم شده و مدعی شده که این ائتلاف در حال شکل گیری است. پمپئو طی سخنانی درباره تلاش آمریکا برای ایجاد ائتلاف دریایی در خلیج فارس گفت: کشورش اطمینان زیادی به تشکیل ائتلاف دریایی در خلیج فارس دارد.
به رغم این ابراز اطمینان پمپئو بسیاری از کشورهای متحد آمریکا با درخواست واشنگتن برای پیوستن به این ائتلاف دریایی مخالفت کردهاند.
فرانسه، آلمان، اسپانیا، کرهجنوبی و ژاپن از جمله کشورهایی هستند که تاکنون شرکت در این ائتلاف دریایی را رد کردهاند.
اکنون آمریکا در صدد است تا با اعمال فشار به این کشورها آنها را وادار به مشارکت در این ائتلاف دریایی نماید. سخنگوی سفارت آمریکا در برلین در مصاحبه با خبرگزاری آلمان اعلام کرد که دولت متبوعش به صورت رسمی از دولتهای آلمان و همچنین فرانسه و بریتانیا خواسته به ائتلاف دریایی بپیوندند. با این حال آلمان این درخواست آمریکا را کاملا رد کرده است.
هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان به نمایندگی از دولت این کشور اعلام کرده است که هیچ گونه عملیات دریایی به رهبری آمریکا در منطقه خلیج فارس را نخواهد پذیرفت. ژاپن هم پیش از این اعلام کرده بود کشتیهای جنگی خود را برای شرکت در ماموریت دریایی تحت امر آمریکا در تنگه هرمز اعزام نخواهد کرد.
دلیل امتناع این کشورها از حضور در ائتلاف دریایی درخلیج فارس این است که مقامات ارشد آنها نه فقط مخالف سیاست کنونی آمریکا در قبال ایران یعنی سیاست فشار حداکثری هستند، بلکه تجارب قبلی در زمینه مداخله نظامی آمریکا و شرکایش در خلیج فارس به بهانه حفظ امنیت و آزادی کشتیرانی نشان می دهدکه این گونه اقدامات صرفا موجب افزایش تنشها و احتمال وقوع درگیری نظامی در خلیج فارس شده و کاملا بر خلاف هدف ادعایی خود عمل کرده اند.
این در حالی است که تهران خود را متعهد به حفظ امنیت خلیج فارس می داند. به گفته محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران: این ایران است که امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز را تضمین میکند.
کشورهای اروپایی مانند آلمان و فرانسه به عنوان اعضای تروئیکای اروپایی و گروه 1+4 معتقدند که وضعیت کنونی خلیج فارس نتیجه سیاستها و اقدامات ترامپ در خروج از توافق هسته ای برجام و اعمال تحریم های یکجانبه علیه تهران به ویژه تلاش واشنگتن برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
مخالفت اتحادیه اروپا با رویکرد نظامی واشنگتن در خلیج فارس/ تحلیل
مخالفت آلمان با پیوستن به ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس/ تحلیل