«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا روز چهارشنبه در دیدار با با «اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم صهیونیستی خطاب به او گفت: "آقای رئیس، بارها تاکید کرده ام که اگر اسرائیل وجود هم نداشت، ما باید آن را اختراع میکردیم."
گفتنی است، هرتزوگ علاوه بر بایدن با مقامات ارشد دولت آمریکا، اعضای سنا و مجلس نمایندگان و نمایندگان اقلیت یهودی دیدار خواهد کرد. کثرت شمار مقامات آمریکایی دیدارکننده با رئیس رژیم صهیونیستی نشانه دیگری از اهمیت این رژیم برای واشنگتن است.
سخنان بایدن درباره وجود رژیم صهیونیستی که برای نخستین بار به اهمیت اسرائیل برای ایالات متحده در حد ساختن آن اشاره کرده حاوی چند نکته مهم است:
نخست اینکه آمریکا نقشی سرنوشت ساز و کلیدی در پیدایش رژیم صهیونیستی ایفا کرده و به بقای آن کمک های حیاتی نموده است.
مساله دوم اینکه وجود اسرائیل برای منافع ایالات متحده اهمیت کلیدی دارد و تصریح بایدن به اینکه حتی اگر رژیم صهیونیستی وجود نداشت آمریکا آن را اختراع می کرد نشانه این امر محسوب می شود.
از زمان اعلام موجودیت رسمی رژیم صهیونیستی در مه 1948 آمریکا نقش محوری در حمایت از آن داشته و جزو اولین کشورهایی بود که این رژیم را به رسمیت شناخت.
آمریکا تاکنون صدها میلیارد دلار کمک های اقتصادی و نظامی و تسلیحاتی به تل آویو نموده و حتی در جنگ اکتبر 1973 که اسرائیل در تنگنای بزرگی قرار گرفته بود با ایجاد پل هوایی به انتقال تجهیزات سنگین مانند تانک پرداخت که این کار در عرف نظامی به دلیل هزینه بسیار گزاف آن اقدامی غیر معمول بشمار می رفت.
با این حال این اقدام واشنگتن نشانه مهمی در زمینه اهمیت وجود اسرائیل در استراتژی منطقه ای ایالات متحده بشمار می رود. واشنگتن با کمک به تثبیت رژیم صهیونیستی یک کانون بحران دائمی در غرب آسیا ایجاد کرده است.
در واقع کارکرد رژیم صهیونیستی برای آمریکا بحران سازی، مسابقه تسلیحاتی، ایجاد بهانه برای حضور نظامی دائمی در غرب آسیا و وجود متحدی اسراتژیک برای ایالات متحده در راستای کمک به تحقق اهداف واشنگتن است.
نقطه عطف در روند هفتاد و چهار ساله ساله حمایت آمریکا از اسرائیل، دولت ترامپ بوده است.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا در دوره چهار ساله زمامداری خود سیاست حمایت همه جانبه از رژیم صهیونیستی را در پیش گرفت واقداماتی بی سابقه را برای حمایت از اسرائیل مانند شناسایی الحاق جولان اشغالی به فلسطین اشغالی، اعلام طرح معامله قرن، قبول الحاق حدود 30 درصد از کرانه باختری به فلسطین اشغالی و آغاز روند عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل را صورت داد.
در عین حال اقدامات ترامپ در زمینه حمایت همه جانبه از اسرائیل و ضدیت با فلسطینی ها مانند قطع کمکها به آنروا ،قطع کمک ها به تشکیلات خودگردان فلسطین و خروج از شورای حقوق بشر سازمان ملل و یونسکو در اعتراض به رویکرد ضد اسرائیلی آنها نیز صورت گرفت که البته با محکومیت جهانی مواجه شد.
اقدام کلیدی دولت ترامپ، به رسمیت شناختن قدس بهعنوان پایتخت اسرائیل و دستور انتقال سفارت این کشور از تلآویو به قدس در دسامبر 2017 بود. سفارت آمریکا در 14 مه 2018، در هفتادمین سالروز تأسیس رژیم صهیونیستی به قدس منتقل شد.
قدس شرقی از سال 1967 در اشغال اسرائیل است. به رغم اقدام غیر قانونی ترامپ، اما قدس در سطح جهانی به عنوان پایتخت اسرائیل پذیرفته نشده است.
مجمع عمومی سازمان ملل در 21 دسامبر 2017 قطعنامه ای را با 128 رأی موافق، 9 رأی مخالف و 35 رأی ممتنع، علیه اقدام یکجانبه ترامپ در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت آمریکا به این شهر به تصویب رساند.
نکته مهم در زمینه روابط واشنگتن و تل آویو حمایت بی چون و چرای آن از اقدامات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم فلسطین به ویژه حملات مکرر و دامنه دار آن به باریکه غزه و نیز بیرون راندن فلسطینی ها از خانه ها و مزارع شان و آواره کردن هزاران نفر فلسطینی است.
ضمن اینکه آمریکا همواره در مجامع بین المللی به حمایت از اسرائیل پرداخته و بارها با استفاده ار حق وتوی خود مانع از تصویب هر قطعنامه ای علیه اقدامات تل آویو در شورای امنیت سازمان ملل شده است.
«شبلی تلهامی» کارشناس سیاسی با اشاره به نزاع چندین دهه ایی فلسطینی ها و رژیم صهیونیستی می گوید: "در این منازعه؛ آمریکا به هیچ عنوان صرفا یک نظاره گر نیست. آمریکا خودش جزیی از این عدم موازنه قواست که بطور ناعادلانه یک طرف را قربانی طرف دیگر می کند و راه رسیدن به صلح را هرچه دورتر و دورتر می کند."
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117