«ینس استولتنبرگ»، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی گفت: «ما هم اکنون توجه زیادی را به موضوع افزایش تولید نظامی معطوف کردهایم .کارخانههای جدیدی در دست ساخت هستند و تولید رو به افزایش است اما لازم است که فورا اقدامات بیشتری صورت بگیرد.»
دبیرکل ائتلاف ناتو در حالی این مسائل را مطرح کرد که رسانهها و مقامهای غربی به دلیل تشدید روند شکستهای اوکراین در میدان نبرد با روسیه و مبهم بودن تصویب نهایی دهها میلیارد دلار کمک درخواستی دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا برای کییف در کنگره آمریکا ، زنگ خطر را به صدا در آوردهاند.
سخنان جدید دبیر کل ناتو در باره وجود مشکلات جدی در این ائتلاف نظامی غربی در حالی ابراز شده که تا قبل از این وی همواره نسبت به نیرومندی این سازمان نظامی در مواجهه با تهدیدات و چالش ها تاکید می کرد. به ویژه از آغاز جنگ روسیه و اوکراین در اواخر فوریه 2022 استولتنبرگ بر آمادگی ناتو برای مقابله با روسیه داد سخن داده و در عین حال تمایل زیادی برای بزرگ نمایی تهدید ادعایی از جانب مسکو علیه کشورهای ناتو به خصوص کشورهایی مانند لهستان و جمهوری های سه گانه بالتیک داشت.
با این حال در آستانه سومین سال جنگ اوکراین که با پیروزهای پی در پی روسیه و شکست های اوکراین به خصوص ناکامی ارتش اوکراین در ضد حملات علیه نیروهای روسی و کاهش محسوس کمک های غرب به کی یف هماره شده ، اکنون دبیر کل ناتو موضعی متفاوت اتخاذ کرده است.
در این راستا ینس استولتنبرگ چند روز قبل در سخنانی پیش از نشست وزرای دفاع ناتو در بروکسل اذعان نمود که این ائتلاف هیچ گونه تهدید نظامی فوری برای کشورهای خود از جانب روسیه نمیبیند. استولتنبرگ گفت: «ما هیچ تهدید نظامی فوری برای هیچ یک از کشورهای متحد نمیبینیم. اما وجود خطر حملات ترکیبی دایمی وجود دارد، از جمله ... حملات سایبری و سایر اقدامات با ماهیت ترکیبی علیه متحدان.»
نکته مهم اینکه مسکو بارها بر نادرستی تهدید انگاری روسیه علیه کشورهای عضو ناتو از جانب مقامات ارشد ناتو و غربی تاکید کرده است. در آخرین موضع گیری در این زمینه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در مصاحبه با «تاکر کارلسون»، روزنامهنگار آمریکایی، تاکید کرد که مسکو به کشورهای ناتو حمله نخواهد کرد و این برای روسیه هیچ معنایی ندارد.به گفته او سیاستمداران غربی مرتباً مردم خود را با تهدید خیالی روسیه میترسانند.
البته اظهارات جدید دبیر کل ناتو در باره وجود مشکلات در این سازمان نظامی غربی ابعاد مختلفی دارد. از جمله این موارد باید به مشکلات نظامی در زمینه تامین سلاح و مهمات و نیز معضلات مربوط به تعمیر و نگهداری اشاره کرد. ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو در کنفرانس مونیخ گفت: "ما از نظر نظامی نیرومندتر از روسیه هستیم. اما در عین حال، جنگ در اوکراین نشان داد که ما شکاف های جدی داریم. به عنوان نمونه، درباره نگهداری سلاح، ما سیستم های مدرن داریم، اما به قطعات یدکی، تعمیر و نگهداری و مهمات نیاز داریم. در اوایل جنگ ما با کمبود منابع روبرو شدیم، اکنون تعداد آنها بسیار کم شده است. اکنون باید روی چگونگی افزایش تولید مهمات تمرکز کنیم".
به این ترتیب مشخص است که بر خلاف گزافه گویی های سران ناتو در اوایل جنگ اوکراین در باره آمادگی کامل این سازمان نظامی اما به دلیل اینکه ناتو و کشورهای عضو آن در چند دهه اخیر با هیچ چالش نظامی جدی مواجه نبوده است لذا در عمل آمادگی نظامی آن برای ورود به جنگ احتمالی با روسیه در سطحی نازل است. مقامات ارشد ناتو به این مهم پی برده و زنگ خطر از جانب دبیر کل ناتو نیز در همین ارتباط به صدا در آمده است. در این مورد می توان به آشکار شدن ناکارآمدی برخی تسلیحات غربی در جنگ اوکراین از جمله تانک ها و خودروهای زرهی اشاره کرد.در این راستا گزارش های زیادی درباره خرابی و نیاز مکرر به تعمیر و نگهداری تانک های لئوپارد آلمانی که گل سرسبد تانک های غربی محسوب می شود اشاره کرد.
این مساله ای است که مورد توجه مقامات ارشد روسیه نیز قرار گرفته است. سرگئی چمزوف، مدیر کل شرکت دولتی روستیخ می گوید که به اصطلاح برتری فن آوری غرب در حوزه نظامی یک افسانه است. سرگئی شایگو وزیر دفاع روسیه نیز معتقد است که در بسیاری از موارد، حتی تجهیزات ساخت شوروی از نظر کیفیت جنگی از مدل های غربی پیشی می گیرد، و در مورد سلاح های ساخت غرب که به اوکراین ارائه می شود، "هیچ چیز منحصر به فرد و آسیب ناپذیری سلاحهای مدرن غربی در میدان نبرد برای روسیه وجود ندارد".
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
ناامیدی آمریکا و ناتو از پیروزی اوکراین در جنگ با روسیه