«جانت یلن» روز پنجشنبه در جلسهای با قانونگذاران درباره اینکه آیا تحریمها رفتار ایران را در راستای چیزی که آمریکا میخواست، تغییر داده است؟ گفت: "بسیار کمتر از چیزی که به طور ایدهآل میخواستیم."
وزیر خزانه داری آمریکا افزود: "واشنگتن به دنبال راههایی برای تقویت تحریمها علیه ایران می باشد، این در حالی است که تحریمها به ایجاد تغییر سیاست و رفتار ایران به گونهای که آمریکا انتظار داشت، منجرنشده است."
جمهوری اسلامی ایران بیش از 40 سال است که تحت تحریم های یکجانبه ایالات متحده قرار دارد. اعمال تحریم های ضد ایرانی در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا پس از خروج از برجام و راه اندازی کارزار فشار حداکثری ابعاد جدید و بی سابقه ای پیدا کرد و شدیدترین تحریم ها را علیه ملت ایران به امید تسلیم ایران در برابر خواسته های غیر منطقی و غیر قانونی آمریکا اعمال کرد که البته با ناکامی و شکست مواجه شده است.
خروج از برجام احمقانهترین تصمیم 50 سال اخیر سیاست خارجی آمریکا
«کریس مورفی» سناتور دموکرات در توییتها و اظهارنظرهای مختلف، ادعای ترامپ مبنی بر اینکه با خروج از برجام میتوان به توافق قویتر با ایران رسید را اشتباه خوانده و خروج از برجام را احمقانهترین تصمیم 50 سال اخیر سیاست خارجی آمریکا توصیف کرده است.
مورفی اذعان کرده که از تحریمهای فشار حداکثری ترامپ علیه ایران چیزی نصیب آمریکا نشده و خروج از برجام، ایران را قویتر کرده است.
با این حال دولت «جو بایدن» نیز همین مسیر شکست خورده را تاکنون ادامه داده است. جو بایدن رئیس جمهور کنونی آمریکا از زمان روی کار آمدن به رغم شعارهای قبلی خود، کارزار فشار حداکثری را تداوم بخشیده و هر از چند گاهی تحریم های جدیدی را به بهانه های مختلف علیه ایران اعلام می کند.
نکته مهم اینکه مقامات دولت بایدن و شماری از سیاستمداران آمریکایی بارها بر شکست کارزار فشار حداکثری علیه ایران اذعان کرده اند. مساله دیگر اینکه ادعای دلسوزی دولت آمریکا درباره مردم ایران و حمایت از آنها با واقعیات در تناقض است.
آمریکا حتی در دوره همه گیری ویروس کرونا و بیماری کووید- 19 و نیاز شدید ایران به اقلام دارویی و پزشکی برای مقابله با این بیماری مرگبار، مانع کمک رسانی به مردم ایران شده و به رغم ادعای عدم ممنوعیت ارسال این اقلام به ایران اما در عمل با اعمال تحریم های ثانویه مانع تعامل شرکت ها و بانک ها با ایران شد.
در عین حال آمریکا همواره از پاسخ به درخواست نهادهای بین المللی از جمله سازمان ملل برای لغو تحریم ها علیه ایران خودداری کرده است.
نکته مهم اینکه قربانیان اصلی تحریم های ضد بشری آمریکا علیه ایران را به ویژه بیماران خاص مانند مبتلایان به تالاسمی و بیماری پروانه ای تشکیل می دهند و این امر نشان دهنده میزان خصومت واشنگتن با مردم ایران است.
سازمان ملل بارها به انتقاد از اعمال تحریم های یکجانبه توسط آمریکا علیه ایران به ویژه در دوره همه گیری ویروس کرونا و بیماری کووید- 19 پرداخته و خواهان لغو و یا کاهش آنها به منظور تسهیل دسترسی ایران مورد تحریم به اقلام اساسی، پزشکی و دارویی شده است.
«النا دوهان» می گوید: "تحریمهای یکجانبه موجب تضعیف اقتدار سازمان ملل متحد، ترس درزمینه همکاری های بینالمللی و حاکمیت قانون می شود."
اساسا رویکرد آمریکا بر خلاف ادعاهای حقوق بشری اش، استفاده از تمام ابزارهای فشار علیه ایران از جمله تحریم های گسترده یک جانبه و تداوم آنها است.
هر چند که اعمال این رویکرد نه فقط موجب تسلیم ایران نشده بلکه تهران هم چنان برمواضع ضد استکباری خود و مخالفت با سلطه گری آمریکا در چارچوب سیاست مقاومت حداکثری ادامه می دهد.
ایران با اتکا بر توانمندی های داخلی و خودکفایی رو به رشد در بسیاری از زمینه ها و عرصه هایی که قبل از آن وابستگی به غربی ها وجود داشته و نیز دور زدن تحریم ها توانسته تاثیرات منفی تحریم های آمریکا را تا حد زیادی خنثی کند. مساله ای که اکنون وزیرخزانه داری آمریکا نیز ناچار به اذعان به آن شده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117