«میخائیل بوگدانوف» Mikhail Bogdanov معاون وزیر امور خارجه روسیه سند «مفهوم امنیت جمعی در خلیج فارس» را سه شنبه قبل به دیپلماتهای خارجی که در مسکو حضور داشتند ارائه کرد.
این سند روز دوشنبه 29 ژوئیه در سازمان ملل متحد منتشر شد. اصول اصلی این مفهوم بر مواردی مانند رویکرد گام به گام، چند جانبه گرایی و رعایت دقیق قوانین بینالمللی، منشور سازمان ملل و قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل تاکید دارد.
مسکو تاکید کرده که وظیفه راهبردی این سند، ایجاد مکانیزم امنیت جمعی و همکاری در منطقه خلیج فارس با مشارکت یکسان تمامی کشورهای منطقه است.
طبق متن این سند که در سایت رسمی وزارت خارجه روسیه منتشر شده، پیشنهاد شده که رایزنهایی بر اساس مذاکرات چندجانبه انجام شود و در نهایت یک گروه ابتکاری برای فراهم سازی مقدمات برگزاری یک کنفرانس بین المللی در زمینه امنیت و همکاری در منطقه خلیج فارس شکل بگیرد که در جریان آن توافقاتی در زمینه سیستم امنیتی و اقدامات لازم برای تامین آن در نظر گرفته شود.
از جمله اقدامات پیشنهادی مسکو، تقویت گفت وگوها بین مقامات سیاسی، نظامی و کارشناسان کشورهای منطقه، هماهنگی در زمینه اجرای مانورها و عملیات نظامی و پروازهای نظامی، دسترسی ناظرین به تاسیسات غیرمحرمانه و آشنایی با تسلیحات نظامی طرفین، خودداری از استقرار گروههای نظامی کشورهای فرامنطقه ای در خلیج فارس و به طور کلی کاهش حضور نظامی خارجی در این منطقه است.
آمریکا به عنوان قدرت مداخله گر فرا منطقه ای با گسترش ایران هراسی، در صدد توجیه حضور خود وایجاد ائتلافهای منطقه ای برآمده است. این در حالی است که روسیه در برابر اتهامات آمریکا علیه ایران که آن را به عنوان منشاء ناامنی در منطقه تلقی می کند، مواضعی حمایت آمیز در قبال ایران دارد.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در 24 ژوئیه در مصاحبه ای گفت: «من معتقدم ایران کشوری است که باید بخشی از راهحلها برای مشکلات منطقه باشد، نه اینکه آن را به عنوان مقصر اصلی اتفاقات در آنجا قلمداد کرد.»
آمریکا در برهه کنونی در راستای سیاست فشار حداکثری حضور نظامی خود در حوزه خلیج فارس و غرب آسیا تقویت کرده و اقدامات تحریک آمیزی علیه ایران انجام می دهد.
آمریکا همواره با هر گونه طرح و ابتکار منطقه ای برای ایجاد امنیت و ثبات در خلیج فارس مخالفت ورزیده و در مسیر تحقق آنها کارشکنی کرده است.
جمهوری اسلامی ایران بارها بر لزوم حفظ امنیت منطقه از طریق همکاری کشورهای آن و نیز ضرورت حل و فصل مشکلات منطقه ای از طریق گفت و گو تاکید کرده و طرحهایی نیز در این زمینه ارائه کرده است.
این طرحها از این دیدگاه ایران نشأت میگیرد که امنیت در حوزه خلیج فارس از مسیرمشارکت همه کشورهای آن حاصل خواهد شد و نظم امنیتی مطلوب و پایدار برای منطقه بدون مداخله خارجی محقق میشود.
در عین حال ایران خود را متعهد به حفظ صلح و امنیت منطقه از جمله خلیج فارس می داند. به گفته محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران : این ایران است که امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز را تضمین میکند.
روسیه نیز به عنوان یکی از قدرتهای بین المللی رقیب آمریکا که در سال های اخیر نقش مهمی در غرب آسیا ایفا کرده ، بر حمایت از طرح های تهران برای تنش زدایی در روابط ایران و کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس تاکید کرده است.
اکنون مسکو درصدد است تا با پیشبرد سند «مفهوم امنیت جمعی در خلیج فارس» درسازمان ملل، زمینه پذیرش و اجرایی کردن آن را توسط این نهاد بین المللی به عنوان گامی جدید برای کاهش تنش ها در خلیج فارس فراهم نماید.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
ارائه سند روسیه درباره امنیت خلیج فارس به سازمان ملل