ایران پرس- الکساندر ووچیچ Alexander Vujic و هاشم تاچی Hashem takchi سران صربستان و کوزوو برای پیشبرد مذاکرات سازش روز پنج شنبه دیدار می‌کنند.

این دو مقام ارشد در نشستی به میزبانی فدریکا موگرینی رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بروکسل شرکت می کنند. ووچیچ و تاچی در 3 ژوئیه 2017 در یک نشست رسمی با موگرینی، موافقت کردند تا مرحله جدیدی از مذاکرات سازش میان بلگراد و پریشتینا را آغاز کنند.در واقع مذاکرات روز پنج شنبه بیشتر برای بررسی میزان پیشرفت در توافقات قبلی و بررسی چالش ها و موانع در این زمینه است.

پارلمان کوزوو در فوریه 2008 بطور یک جانبه استقلال این منطقه از صربستان را اعلام کرد. تاکنون حدود 113 کشور استقلال کوزوو را به رسمیت شناخته اند، با این حال صربستان به همراه کشورهای مهمی مانند روسیه و چین و نیز برخی کشورهای اتحادیه اروپا یعنی یونان و اسپانیا مخالف استقلال کوزوو هستند.

اعلام استقلال کوزوو باعث بروز تنش های شدید بین صربستان و کوزوو شده و در این راستا اتحادیه اروپا به عنوان میانجی برای حل و فصل اختلافات وارد عمل شد. مذاکرات صربستان و کوزوو برای حل وفصل مساله کوزوو از اکتبر 2012 با میانجیگری کاترین اشتون مسئول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا، آغاز گردید که در نهایت منجر به امضای توافقنامه 15 ماده ای به منظور عادی سازی روابط بلگراد و پریشتینا شد.

آخرین نشست بین مقامات صربستان وکوزوو در چارچوب مذاکرات عادی سازی روابط بلگراد و پریشتینا در اوایل ژوئیه 2017 در بروکسل انجام شد. در سال 2017 انتخابات ریاست جمهوری در صربستان و انتخابات پارلمانی در کوزوو برگزار گردید.

بویژه روی کار آمدن الکساندر ووچیچ که قبلا نخست وزیر صربستان بود به عنوان رئیس جمهوری این کشور در مه 2017 تحول مهمی در زمینه مساله کوزوو محسوب می شود. در واقع مهمترین مساله صربستان در عرصه سیاست خارجی، معضل کوزوو است.

صربستان تاکنون بیش از 30 دور مذاکرات دشوار با کوزوو با میانجی گری اتحادیه اروپا برای دستیابی به توافق با این منطقه داشته است. اتحادیه اروپا یکی از شرایط اصلی خود در زمینه عضویت صربستان را، حل مساله کوزوو از سوی صربستان اعلام کرده است.

بلگراد بخوبی از این موضوع اطلاع دارد که بدون حل مساله کوزوو، شانسی برای عضویت در اتحادیه اروپا نخواهد داشت، به همین دلیل با مذاکرات تحت نظارت اتحادیه اروپا  با کوزوو موافقت کرده است.  

به رغم ادامه مذاکرات و نیز امضای برخی توافقنامه ها، بلگراد با تاکید بر این که کوزوو استان جنوبی صربستان است، اعلام یک جانبه استقلال آن را به رسمیت نمی شناسد و خواهان باطل کردن سند استقلال کوزوو از راه های دیپلماتیک و صلح آمیز است. با این حال اختلافات دو طرف در مواردی مانند وضعیت صربهای ساکن شمال کوزوو به قوت خود باقی مانده است. 

به گفته محمود فاضلی کارشناس حوزه بالکان، شواهد نشان می‌دهد مخالفت صربستان با استقلال کوزوو ادامه خواهد یافت. می توان پیش بینی کرد که به رغم تمایل شدید بلگراد برای عضویت در اتحادیه اروپا که شرط آن حل مساله کوزوو است، اما صربستان حداکثر تلاش ممکن را برای جلوگیری از جدایی کوزوو از این کشور صورت خواهد داد. در این راستا برخی از تحلیگران صرب بر این عقیده هستند که دیر یا زود مناقشه بین کوزوو و صربستان تشدید خواهد شد.118/110

سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید:

آغاز انتخابات زودهنگام پارلمانی در کوزوو

هشدار آلمان درباره گسترش وهابیت در کوزوو

درخواست کوزوو از روسیه برای برسمیت شناختن آن/تحلیل

صربستان و کوزوو به دنبال تنش‌زدایی و عادی سازی روابط/ تحلیل