دولت محلی منطقه کردستان عراق روز گذشته 11 اکتبر با صدور بیانیه ای اعلام کرد آماده است درباره فرودگاه ها، گذرگاه ها و بانک ها با دولت مرکزی بغداد گفتگو کند.
در این بیانیه و اعلام آمادگی همچنان خبری از لغو نتیجه همه پرسی جدایی کردستان از عراق نیست؛ در حالی که مهمترین شرط عراق برای مذاکره با مقامات کردستان این کشور، لغو نتیجه همه پرسی جدایی این منطقه از عراق است.
با این حال، این بیانیه محدودیت های منطقه کردستان را آشکارا نشان می دهد و به منزله تائید این محدودیت ها توسط دولت این منطقه است.
مهمترین محدودیت منطقه کردستان محصور شدن میان کشورهای همسایه و نداشتن راه ارتباطی به خارج از این منطقه است.
از این رو، دولت عراق نیز پس از برگزاری همه پرسی جدایی کردستان از این کشور بر همین محدودیت جغرافیایی تمرکز کرد و ضمن بستن گذرگاه های مرزی، از شرکت های هواپیمایی خارجی خواست تا پروازهای خود به منطقه کردستان را متوقف کنند که این درخواست نیز توسط شرکت های هواپیمایی اجرایی شد.
علاوه بر این، دولت مرکزی بغداد علیه دولت محلی کردستان، تحریم های بانکی را اعمال کرد که این منطقه به لحاظ مالی نیز تحت فشار قرار گرفت.
دولت عراق همچنان نه تنها بر پیگیری این راهبرد «نرم» علیه منطقه کردستان تاکید دارد بلکه درصدد است در صورتی که دولت محلی کردستان نتایج همه پرسی را لغو نکند، اقدام های تنبیهی جدیدی نیز اعمال کند که از جمله این اقدام ها می تواند درخواست از کشورها و نهادهای مالی بین المللی برای تحریم مالی منطقه کردستان باشد.
در همین راستا، «محمد اللکاش»، از نمایندگان و اعضای جریان ملی حکمت به ریاست عمار حکیم گفت: دولت با حکمتی بالا با مسئله همه پرسی برخورد کرد و برای جنگ یا درگیری مسلحانه تلاش و اقدامی نمی کند اما به دنبال تشدید مجازاتهای نرم به منظور وادار ساختن اربیل به عقب نشینی از نتایج همه پرسی جدایی طلبانه است.
با تداوم اقدام های تنبیهی و تادیبی دولت عراق و همچنین دولت های ترکیه و ایران علیه منطقه کردستان، به نظر می رسد که دولت محلی کردستان عراق در گام بعدی تلاش خواهد کرد که پای بازیگران فرامنطقه ای را برای میانجی گری میان اربیل و بغداد باز گند.
در همین راستا، روزنامه سعودی «العرب» چاپ لندن، در گزارشی نوشت؛ "حزب دموکراتیک کردستان متقاعد شده است که امکان دخالت روسیه و فرانسه برای متوقف کردن محاصره روز افزون منطقه کردستان توسط بغداد، آنکارا و تهران وجود دارد؛ به ویژه که فرانسه روابط بسیار خوبی با رهبران منطقه کردستان دارد و سهام شرکتهای روسی در منطقه کردستان نیز در حال افزایش است و نزدیک است که مسکو کنترل کامل این بخش حیاتی اربیل را به دست گیرد."
اگرچه میانجی گری یک بازیگر فرامنطقه ای راهکاری با امکانپذیری بالا در این تنش است، اما، بعید به نظر می رسد که بغداد میانجی گری را نیز بدون لغو نتیجه همه پرسی جدایی کردستان از عراق بپذیرد.
نویسنده: سید رضی عمادی
116/110
بیشتر بخوانید:
همه احتمالات پس از همه پرسی جدایی کردستان
دستور بازداشت اعضای کمیته برگزاری همه پرسی کردستان عراق صادر شد