در حالی که عربستان سعودی برای ترویج افکار وهابیت در تونس هزینه زیادی صرف کرد اما این افکار در تونس مورد استقبال مردم این کشور به خصوص فرهیختگان تونسی قرار نگرفته است.

«غفران الحسینانی»، مدیر رسانه‌ای نهاد نخست‌وزیری تونس گفت، افکار وهابی با سرمایه عربستان سعودی به آرامی وارد فضای علمی - دانشگاهی تونس شد، اما هیچگاه مورد استقبال فرهیختگان تونسی قرار نگرفت.

تونس از جمله کشورهایی است که عربستان سعودی برای ترویج تفکرات وهابیت در این کشور هزینه های زیادی صرف کرد.

یکی از علل صرف هزینه های زیاد برای ترویج وهابیت در تونس این است که تونس در سال 2011 نخستین کشور عربی بود که نظام دیکتاتوری در آن سقوط کرد؛ از این رو، آل سعود تلاش کرد با سرمایه گذاری در مدارس و نهادهای آموزشی تونس، افکار وهابیت را در این کشور ترویج و تونس را به عنوان الگویی برای دیگر کشورهای عربی معرفی کند.

با این حال، با وجود روابط نسبتا نزدیک میان تونس و عربستان، افکار وهابیت نه تنها با استقبال فرهیختگان تونسی مواجه نشد بلکه حتی برخی مقامات دولتی و شخصیت های علمی تونس آشکارا از تلاش های آل سعود برای ترویج وهابیت در این کشور انتقاد و تروریسم را محصول تفکرات وهابیت معرفی کردند.

در همین راستا، «عبدالجلیل بن سالم»، وزیر امور دینی سابق تونس در جلسه روز سوم نوامبر مجلس این کشور که سفیر عربستان در تونس و همچنین برخی دیگر از مقامات سعودی نیز حضور داشتند، مدارس مذهبی بنیادگرایانهٔ عربستان را الهام‌ بخش ایدئولوژی‌های افراطی در منطقه عنوان کرد.

بن سالم همچنین در این جلسه از سفیر ریاض در تونس و همچنین دبیرکل شورای وزیران امور داخلی کشورهای عربی که یک سعودی است، خواسته بود تا مدارس دینی عربستان را اصلاح کنند، زیرا تروریسم حاصل تربیت در این مدارس است.

اگرچه دولت تونس در واکنش به انتقادهای واقع بینانه «عبدالجلیل بن سالم» از وهابیت و عربستان سعودی، وی را از سمت وزیر امور دینی تونس برکنار کرد اما این اظهارات یکی از نشانه های آشکار و بارز درباره عقیم ماندن افکار وهابیت در تونس محسوب می شود.

«عبد الفتاح مورو»، یکی از موسسان جنبش النهضه و معاون رییس پارلمان تونس نیز چندی پیش با اشاره به اینکه وهابیت، اساس تفکر داعش است، عربستان سعودی را سرچشمه این گروه تروریستی دانسته بود.

در همین حال، «بدری المدنی»، نویسنده سرشناس تونسی نیز در اکتبر 2016 با «جاهلی خواندن» دولت عربستان سعودی گفت تفکر جاهلی عربستان، جهان اسلام را به مخاطره انداخته و دستگاه‌های رسانه‌ای جاهلی عرب، مانع رسیدن واقعیت‌ها به جامعه اسلامی شده است.

شیخ «محمد علی کیوة» از شیوخ الازهر و استاد علوم سیاسی دانشگاه الزیتونه تونس نیز در نوامبر 2016 با تاکید بر برائت اسلام از تکفیری‌ها و وهابیون گفت، شمار کسانی که در تونس فکر وهابی داشتند و تبلیغ وهابیت می‌کردند، کاهش یافت و در حال حاضر تعداد آنها اندک است و به هسته‌های پنهانی تبدیل شده‌اند.