این کشور اروپای شمالی عضو ناتو، برای نخستین بار از جنگ جهانی دوم به این سو، اجازه ورود نظامیان خارجی را به خاک خود داده است.
مقام های رسمی نروژ، ارتباط این اقدام با نگرانی ناتو از اهداف روسیه را رد کردهاند، اما استقرارنظامیان آمریکایی در نروژ همزمان با اعزام هزاران نظامی آمریکا به لهستان، با هدف افزایش همکاری امنیتی و نظامی با کشورهای شرق اروپا است.
باراک اوباما رئیس جمهوری دموکرات آمریکا در آخرین روزهای زمامداری، درصدد حضور گسترده نظامیان آمریکایی در نقاط مختلف اروپا به ویژه در جوار مرز با روسیه در شرق و شمال اروپا است. علیرغم اظهارات رسمی مقامات نروژی، نگاهی به اظهارات مقامات ارشد ناتو و کشورهای عضو آن درباره تهدیدهای روسیه و صف آرایی نیروها و تجهیزات ناتو در جوار مرزهای روسیه، مشخص می کند که مقابله با سیاستهای مسکو در شرق و شمال اروپا هدف اصلی مقامات ناتو محسوب می شود.
کشورهای جناح شمالی ناتو تاکنون به لحاظ افزایش نیرو و تجهیزات نظامی درقبال تحرکات نظامی مسکو، کمتر مد نظر بودند، اما در یک سال اخیر برخی اقدامات مانند استقرار هواپیماهای جنگنده امریکایی در هلند، افزایش اقدامات و تمرینات نظامی مشترک ناتو با سوئد و فنلاند که عضو این پیمان نیستند و اکنون استقرار تفنگداران آمریکایی در نروژ، نشانه تلاش ناتو برای افزایش آمادگی های نظامی در این منطقه است.
البته واکنش روسیه به اقدامات نظامی اخیر آمریکا مانند استقرار یک تیپ زرهی در لهستان و استقرار تفنگداران دریایی در نروژ نیز قابل توجه است. در این زمینه ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه با اشاره به استقرارشمار زیادی از نیروهای نظامی آمریکایی به همراه خودروهای زرهی سنگین در لهستان اعلام کرد واشنگتن با استقرار نیروی نظامی بیشتر در اروپا مسابقه جدید تسلیحاتی را آغاز کرده است.
از دیدگاه روسیه، این اقدامات نظامی واشنگتن به مثابه ضربه ای ویرانگر به ساختار امنیتی اروپا بوده و باعث برهم خوردن توازن قوا در قاره سبز خواهد شد. با این همه روسیه کماکان خواهان یافتن راه حلی برای برون رفت از وضعیت امنیتی پیچیده و بغرنج کنونی در اروپا است.
در این زمینه شاهد آن هستیم که نیکولای پاتروشف رئیس شورای امنیت روسیه ودستیار ارشد رئیس جمهور روسیه به آمادگی مسکو برای ازسرگیری همکاری با آمریکا در زمینه مسائل امنیتی در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ اشاره کرده است.
در واقع روسها امیدوار هستند که ترامپ در چارچوب تحقق وعده هایش در باره بهبود روابط با روسیه، تغییراتی اساسی در سیاست نظامی و امنیتی کنونی آمریکا در اروپا انجام دهد. این مساله بویژه با توجه به انتقادات گزنده ترامپ از ناتو و منسوخ خواندن آن و تاکید بر تجدید نظر در روابط سنتی آمریکا با این سازمان دفاعی و اعضای اروپایی آن، موجب پیدایش این امید در روسها شده که احتمالا دولت جدید آمریکا اقدامات کنونی در زمینه تقویت حضور نظامی آمریکا در اروپا را متوقف کرده و حتی شاید این روند را معکوس کند.118/111