از سال 2011 تاکنون، اسرائیل مراحل سه گانه ای را در روابط با کشورهای عربی پشت سر گذاشت.
وقوع قیام های عربی و سقوط برخی دیکتاتورها و لرزان شدن پایه های قدرت برخی دیگر از حکام عرب، سبب شد که حتی برخی از مقام های سیاسی و نظامی اسرائیلی نیز اذعان کنند که تل آویو بدترین دوران خود را می گذراند زیرا انزوای آن در خاورمیانه با قیام های عربی تشدید شده است.
وقوع بحران در سوریه که با مدیریت غرب به رهبری آمریکا و برخی از کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی رخ داد، مرحله دیگری از سیاست خارجی اسرائیل را رقم زد.
در این مرحله، از نگرانی های اسرائیل در خصوص پیامدهای قیام های عربی کاسته شد.
اشغال عراق توسط تروریستهای داعش و همچنین به قدرت رسیدن «ملک سلمان» و پسرش، «محمد»، درعربستان و به قدرت رسیدن «دونالد ترامپ» در آمریکا نیز بیش از همه به نفع رژیم صهیونیستی بود.
این وضعیت سبب شکل گیری مرحله جدیدی در سیاست خارجی اسرائیل شد که عادی سازی و تقویت روابط با برخی از کشورهای عربی بود.
در واقع، ماهیت آشوب و ناامنی در جهان عرب بعد از وقوع قیام های مردمی سبب شد که اسرائیل اهدافی نظیر توسعه سرزمینی و به حاشیه راندن موضوع فلسطین و همچنین رویکردهای ضد ایرانی خود را با آسودگی خاطر بیشتری پیگیری کند.
این در حالی است که اسرائیل در گسترش ناامنی، خشونت و هرج و مرج در منطقه خاورمیانه نقش نخست را ایفا می کند.
برنامه هسته ای و همچنین الگوی رفتاری هسته ای اسرائیل یکی از علل اساسی ناامنی و خشونت در خاورمیانه است.
الگوی رفتاری هسته ای اسرائیل در سه بعد قابل بررسی است. اسرائیل دست کم 200 کلاهک هسته ای در اختیار دارد، اجازه بازدید از مراکز اتمی اش از جمله سایت هسته ای دیمونا را نمی دهد و همچنین به پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT) نیز نپیوسته است.
این موضوع ها مورد تاکید «خالد طوقان»، رئیس سازمان انرژی اتمی اردن در نشست اخیر امنیتی «امان»، پایتخت این کشور، قرار گرفته است.
به گفته «خالد طوقان» برنامه هسته ای اسرائیل منبع اشاعه سلاح های کشتار جمعی و خطرناک ترین تهدید منطقه خاورمیانه است. این الگوی رفتاری اسرائیل مسابقه تسلیحاتی را در منطقه خاورمیانه گسترش می دهد.
در عین حال، نکته مهم این است که حتی یکی از مهمترین دلایل مدیریت اعتراض های مردمی در جهان عرب توسط آمریکا و کشاندن آن به جنگ های تروریستی نیز تامین منافع اسرائیل بود.
واقعیت این است که امنیت و منافع اسرائیل با گسترش خشونت، ناامنی و هرج و مرج در درون کشورهای اسلامی و همچنین با اختلاف میان میان کشورهای اسلامی و به عبارتی با «جنگ درون تمدنی» در جهان اسلام تامین می شود.138/118
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتربخوانید:
اردن: برنامه اتمی اسرائیل خطری برای منطقه است
رژیم صهیونیستی، اردن را به قطع آب «امان» تهدید کرد
سلاح های اتمی اسراییل؛ تهدیدی جدی برای امنیت منطقه/ تحلیل