«اولگا لتچنکو» در گزارشی در خبرگزاری اسپوتنیک به بررسی تصمیم اخیر چینی ها در رابطه با جنگ تجاری آمریکا و کاهش واردات نفت از این کشور پرداخت.
این رسانه روس در پایگاه اینترنتی خود به زبان فرانسه نوشت: چین در راستای جنگ تجاری آمریکا، واردات نفت از این کشور را متوقف کرد. این در حالی است که در دو سال گذشته، میزان واردات نفت از آمریکا به چین هفت برابر شده بود.
آیا این اقدام بر درآمدهای نفتی آمریکا تاثیر گذار خواهد بود؟
چین به عنوان یک غول آسیایی و تشنه نفت، برای جبران نفت آمریکا، به کدام کشور متوسل خواهد شد؟
به نظر می رسد که چینی ها دیگر خواهان نفت آمریکا نیستند. «شی چانلین» رئیس یک شرکت چینی حمل و نقل دریایی روز چهارشنبه اعلام کرد که از ماه سپتامبر انتقال نفت از مبدا آمریکا در چهارچوب جنگ تعرفه ها به طور کامل متوقف شده است.
آغاز خرید نفت آمریکا
«سرگئی لوکونین» مسئول بخش اقتصادی و سیاسی چین در موسسه اقتصاد جهانی و روابط بین المللی در مسکو گفت: «آمریکا در سال 2016 فروش نفت به چین را آغاز کرده بود. در آن زمان این یک حرکت سیاسی بود تا چینی ها به آمریکا نشان بدهند که برای کاهش کسری تجاری با آمریکا آماده اند.»
بنابر گزارش موسسه اطلاعات انرژی، یک سال بعد از این تصمیم، چین پس از کانادا به دومین مشتری نفت آمریکا مبدل شد.
رویترز نیز گزارش داد: چین در فوریه سال 2017 نزدیک به دو میلیون بشکه نفت وارد می کرد. این رقم در ژوئن سال بعد به 14 میلیون بشکه افزایش یافت اما واردات نفت از آمریکا در ماه سپتامبر به ششصد بشکه در روز کاهش یافت.
«سرگئی لوکونین» در این خصوص عنوان کرد: «خودداری از خرید نفت آمریکا خسارات اندکی به چین تحمیل می کند. درعوض برای آمریکا مشکل ساز است. چرا که آمریکا تلاش می کند با نفت و گاز تولید شده از منابع شیست، جایی برای خود در بازار باز کند. آن ها خواستار فروش بیشتر تولیدات شان هستند و تا پیش از این برای فروش این محصولات روی چینی ها حساب کرده بودند. اما پکن هم اکنون از خرید نفت آمریکا خودداری می کند.»
چین به یک باره و رسما به چشم پوشی از نفت آمریکا تصمیم گرفت. اما برای یافتن منبعی جدید و تامین نفت چندان منتظر نخواهد ماند. این احتمال وجود دارد که پکن برای تامین نفت به سوی همسایه اش روسیه متمایل شود و این در حالی است که نزدیکی چین و روسیه از مدت ها پیش به دلیلی برای نگرانی آمریکایی ها مبدل شده است. گزینه هایی چون افزایش واردات نفت از آفریقا و یا کشورهای منطقه خلیج فارس که شرکای سنتی چینی ها هستند، را می بایست در نظر داشت.
چین اولین خریدار نفت ایران است
از این رو ممکن است میزان واردات نفت از این کشور را در دستور کار خود قرار بدهد. اما به هر ترتیب شرکت های چینی پیش از ماجراجویی و اتخاذ چنین تصمیمی مفاد تحریم های جدید آمریکا را که از ماه نوامبر آغاز می شود، به خوبی بررسی خواهند کرد.
به عقیده «سرگئی لوکونین»، تصمیم گیری ها با دقت و ضمن بررسی خطرات و منافع اتخاذ خواهد شد. اما با توجه به این که روسیه، چین و اتحادیه اروپا برای دور زدن تحریم های آمریکا در جستجوی یک ساز و کار جدید هستند، همکاری با ایران ادامه خواهد یافت.
البته لازم به ذکر است که «استیون منوچین» وزیر خزانه داری آمریکا در ماه مه در مصاحبه با فاکس نیوز گفته بود، میزان فروش نفت آمریکا به چین در 3 تا 5 سال آینده، دو برابر خواهد شد. 139/110
مترجم: علیرضا فراهانی
بیشتر بخوانید:
توقف خرید نفت از آمریکا؛ دستبالای چین در جنگتجاری/ تحلیل
واردات نفت چین از ایران رکورد زد
امریکا، چین و جنگ تعرفهها/ تحلیل
افزایش 25درصدی تعرفه چین بر کالاهای آمریکایی+ ویدئو
آغاز ثبت قراردادهای نفتی با یوان چین / تحلیل