ایران پرس- پس از جنایت آمریکا در ترور ناجوانمردانه سردار سپهبد «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و «ابومهدی المهندس» معاون سازمان بسیج مردمی عراق "حشد الشعبی" و همراهان آنها در فرودگاه بغداد، پارلمان عراق 5 ژانویه به خروج نیروهای ائتلاف ضد داعش از جمله نیروهای آمریکایی از عراق رای داد.

با این حال آمریکا در موضعی غیرقانونی همچنان بر ادامه حضور نظامیان این کشور در عراق اصرار دارد. 

«جاناتان هافمن» سخنگوی پنتاگون پنج‌شنبه (16 ژانویه) در یک نشست خبری تأکید کرد، آمریکا قصد ندارد در شرایط کنونی نیروهای نظامی خود را از عراق خارج کند. 

هافمن گفت: "ما قصدی برای خارج کردن نیروهایمان از عراق نداریم. هنوز در این مورد با میزبانان عراقی گفتگو می‌کنیم و امیدواریم آنجا بمانیم. هدف ما این است که در غرب آسیا باقی بمانیم."

وی افزود: "ما به برنامه‌ریزی و جابه جایی نیروها در عراق ادامه می‌دهیم و امیدواریم به‌ زودی عملیات‌‌ خود را از سر بگیریم. عملیات‌ نظامی ما علیه داعش در سوریه نیز متوقف نشده است."

قبل از این اظهارات، روزنامه نیویورک‌تایمز به نقل از برخی منابع نظامی مدعی شده بود، نیروهای ارتش آمریکا برنامه‌های نظامی مشترک خود با نیروهای عراقی را برای به اصطلاح «مبارزه با داعش» بعد از وقفه‌ چند هفته‌ای از سر گرفته‌اند. 

«عبدالکریم خلف» سخنگوی نیروهای مسلح عراق آغاز عملیات ارتش آمریکا در عراق را تکذیب کرد.

به  گفته وی، فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق هیچ گونه موافقتی با آغاز عملیات ارتش آمریکا در عراق نکرده است.

آمریکایی ها از مصوبه پارلمان عراق که برای آنها بسیار غیر منتظره بود دچار شوک شدند و در واکنش هایی شتاب زده و انفعالی خواستار بازنگری در این مصوبه شده اند.

آنها مدعی هستند که منافع عراق در گروی ادامه روابط با واشنگتن است. به همین دلیل دولت ترامپ به دنبال متقاعد کردن مقامات عراقی است تا از اجرایی شدن مصوبه پارلمان این کشور در زمینه اخراج نظامیان نیروهای ائتلاف آمریکایی به اصطلاح مبارزه با داعش جلوگیری کند. 

«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در این زمینه موضعی قلدرمآبانه اتخاذ کرده و اساسا قصد واشنگتن را برای خروج از عراق نفی کرده است.

ترامپ ابتدا عراقی ها را به دلیل طرح درخواست خروج نظامیان  آمریکایی از این کشور به وضع شدیدترین تحریم ها تهدید کرد و سپس مدعی شد که اساسا مساله خارج شدن نیروهای آمریکایی از عراق مطرح نیست.

وی مدعی است، مقامات عراقی اساسا در مذاکرات خصوصی درخواست خروج نظامیان آمریکایی را طرح نکرده‌اند.

ترامپ 10 ژانویه اعلام کرد، اگر بغداد خواهان خروج نظامیان آمریکایی از خاک عراق است، باید غرامتی معادل 35 میلیارد دلار پرداخت کند.

وی مدعی است که ایالات متحده چند میلیارد دلار در پایگاه‌هایش در عراق سرمایه‌گذاری کرده و اگر عراق به صورت دوستانه این موضوع را پیش نبرد، باید هزینه این پایگاه را پرداخت کند، وگرنه با «تحریم‌های شدید» مواجه خواهد شد.

واشنگتن همچنان به فشارهای خود علیه بغداد در این زمینه ادامه می دهد. دولت آمریکا به «عادل عبدالمهدی» نخست‌وزیر عراق هشدار داده که در واکنش به مصوبه مجلس این کشور برای خروج نیروهای آمریکایی، می‌تواند حساب مرکزی دولت عراق را نزد فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) مسدود کند.

«رابرت اوبراین» مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز گفته است، نظامیان آمریکا طبق شرایط موردنظر این کشور از خاک عراق خارج می شوند و این خروج را زمانی انجام می دهند که وضعیت «امن» باشد.

بدین ترتیب ظاهرا مقامات آمریکایی اصرار دارند که تشخیص زمان خروج از عراق بر عهده واشنگتن است. 

آمریکا خود را آماده می کرد تا به زعم خود پس از ترور ناجوانمردانه سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس سلطه خود را بر عراق را کامل کند اما اکنون مساله خروج از این کشور مطرح است.

با این حال بررسی مواضع مقامات ارشد آمریکایی و پنتاگون نشان می دهد که واشنگتن به رغم مصوبه پارلمان عراق که خواهان خروج نظامیان آمریکایی از این کشور است، قصد دارد به بهانه ایجاد امنیت و مبارزه با داعش همچنان در عراق باقی بماند؛ مساله ای که بی تردید با واکنش تند و چه بسا خشن عراقی ها مواجه خواهد شد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/116