ایران پرس: «ریما بنت بندر آل سعود» سفیر عربستان سعودی در آمریکا درگفت وگو با «سی.ان.ان» اعلام کرده بود، اصلاحات در عربستان واقعی است و این کشور در طول پنج سال گذشته اقداماتی انجام داده که در 80 سال گذشته نکرده بود.

سازمان اروپایی - سعودی حقوق بشر در واکنش به این اظهارات، اصلاحات ولی‌عهد سعودی را دروغین و جعلی توصیف کرد.

محمد بن سلمان ژوئن 2017 به سمت ولیعهد عربستان سعودی منصوب شد. بن سلمان در 5 سال گذشته در حوزه اجتماعی محدودیت‌هایی را برداشته است.

برای مثال، وی به زنان حق رانندگی داد، مجوز برگزاری کنسرت را صادر کرد و یا به زنان اجازه حضور در استادیوم‌ها برای دیدن مسابقات فوتبال داد.

بن سلمان در حالی این اقدامات را اصلاحات می نامد که برخی از آنها از حقوق ابتدایی هر شهروندی از جمله زنان محسوب می شود و از سوی دیگر ولیعهد سعودی اقدامی در زمینه حقوق سیاسی زنان عربستان انجام نداده است.

بن سلمان، شخصیتی اقتدارگرا و از ناقضان اصلی حقوق بشر در نظام جهانی

موضوع مهمتر این است که اساسا تحلیلگران روابط بین الملل و حقوق بین الملل نه تنها محمدبن سلمان را رهبری اصلاحگر نمی دانند بلکه وی را شخصیتی اقتدارگرا و از ناقضان اصلی حقوق بشر در نظام جهانی می دانند.

«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا رسما در دوره تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرده بود عربستان را به کشوری مطرود تبدیل خواهد کرد.

علت اصلی این اظهار نظر بایدن، نقض فاحش حقوق بشر توسط دولت سعودی بود. بنابراین اصلاحات ادعایی بن سلمان حتی توسط مهم‌ترین حامی عربستان در نظام جهانی نیز پذیرفته نشد.

ولیعهد سعودی در کنار حذف برخی محدودیت‌های اجتماعی، خفقان و اختناق سیاسی را در عربستان افزایش داده است.

در همین راستا، سازمان اروپایی - سعودی حقوق بشر که به موارد نقض حقوق بشر در عربستان سعودی می‌پردازد، در بیانیه ای اعلام کرد: موارد فزاینده نقض حقوق بشر در سال‌های اخیر از بازداشت‌های خودسرانه تا احکام طولانی مدت در حق فعالان حقوق بشر، اعدام‌های ناعادلانه، کوچ اجباری فعالان و سرکوب نهادهای مدنی همگی نشان دهنده این مطلب است که نمی‌توان تغییرات رخ داده را مثبت دانست و آن را اصلاحات نامید.

سازمان اروپایی حقوق بشر عربستان سعودی تأکید کرد: تغییراتی که آل سعود افتخار می‌کند که در طول پنج سال گذشته رخ داده است، شامل دو برابر شدن تعداد احکام اعدام‌ها است که بالغ بر هزار حکم شامل احکام اعدام علیه کودکان می‌شود.

در میان افرادی که با خشم نظام سعودی مواجه شدند طیفهای مختلفی وجود دارند. شاهزادگان سعودی، فعالان مدنی و مذهبی، شهروندان عادی معترض به وضع زندگی و حتی برخی مفتی ها نیز در زمره افرادی هستند که توسط بن سلمان زندانی شده و به احکام حبس محکوم شدند.

در میان این افرادی، اشخاصی نیز حضور دارند که از حقوق زنان در عربستان دفاع کردند، اما در زندان حضور دارند، شکنجه می شوند و از حق زندگی محروم شدند. بنابراین آنچه محمد بن سلمان در عربستان در سال‌های اخیر انجام داد اصلاحات و توجه به ارزشهای حقوق بشری نبود بلکه اقداماتی با هدف کسب محبوبیت و مقبولیت نسل جوان عربستان بود و خشونت ساختاری به مراتب بیشتر شده است.

نویسنده: سیدرضی عمادی

117