ایران پرس- نخست وزیر پاکستان برنامه ها و حضور نظامی آمریکا را در افغانستان شکست خورده دانست.

«عمران خان» در گفت وگو با روزنامه واشنگتن پست گفت، اتهام آمریکا ضد پاکستان مبنی بر همکاری با تروریست ها، برای انحراف افکارعمومی جهان از شکست آمریکا در افغانستان است. نخست وزیر پاکستان افزود، اسلام آباد از آمریکا دستور نمی گیرد.

«عمران خان» با اشاره به اینکه هیچ پناهگاه امنی در پاکستان برای تروریست ها وجود ندارد، گفت، بارها اسلام آباد آمادگی خود را برای نابودی پایگاه های تروریستها اعلام کرد، اما آمریکا هیچ اطلاعاتی در مورد ادعاهای خود در اختیار پاکستان قرار نداده است.

نخست وزیرپاکستان همچنین تاکید کرد، امنیت و ثبات درافغانستان به نفع پاکستان و منطقه است و اسلام آباد هر اقدامی را در زمینه تسهیل روند صلح افغانستان اتخاذ خواهد کرد.

شکست ماموریت های امریکا در افغانستان

سخنان عمران خان درباره شکست آمریکا در افغانستان، مسئله تازه ای نیست و بارها موضوع ناکامی کاخ سفید در این کشور در اظهارات مقام کابل و اسلام آباد مطرح شده و حتی مورد اذعان برخی مقامات سیاسی و نظامی واشنگتن هم قرار گرفته است.

«عبدالغفور ساجد» کارشناس مسائل سیاسی افغان گفته است، امریکا ماموریت های مختلفی را در افغانستان تجربه کرده؛ اما با شکست مواجه شده است.

با توجه به آنکه نمادهای بسیاری ازمسئله شکست آمریکا در افغانستان در سال های اخیرمشاهده شده است، این پرسش مطرح می شود که بنا به چه دلایلی عمران خان به بازگویی یک موضوع تکراری روی آورده است؟

این اظهارات نخست وزیر پاکستان که حدود یک هفته پس از نامه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به عمران خان ابراز شده است، حاکی از پیام های دیپلماتیک آشکار اسلام آباد به ترامپ درباره نقشی است که پاکستان در تحولات افغانستان دارد.

رییس جمهوری آمریکا در این نامه از اسلام آباد خواسته است درخصوص مذاکره صلح میان طالبان و افغانستان نقش ایفا کند.

واشنگتن برای خروج از بن بست افغانستان باید همکاری با پاکستان را احیا کند

سخنان عمران خان درباره شکست آمریکا در افغانستان همزمان با دستور وی به وزارت خارجه پاکستان برای تنظیم پاسخ نامه ترامپ، این پیام را برای کاخ سفید مخابره می کند که اسلام آباد نقش غیر قابل انکاری در افغانستان دارد و واشنگتن برای خروج از بن بست در این کشور باید همکاری با پاکستان را احیا کند.

اگرچه پاکستان همواره اتهام آمریکا،افغانستان و هند مبنی بر حمایت از تروریسم را رد کرده است، اما براین مسئله هم تاکید دارد که بدون توجه به نقش اسلام آباد، روند صلح در افغانستان به فرجام مورد انتظار خود نمی رسد.

البته پاکستان در تببین این نقش خود به جزییات بیشتری اشاره نمی کند اما نفوذ این کشور در بین گروه طالبان افغانستان، مسئله ای است که برخی محافل سیاسی، امنیتی و رسانه ای در این کشور آنرا ابزار در اختیار اسلام آباد  برای تاثیر گذاری بر تحولات افغانستان می دانند.

مناسبات دو جانبه اسلام آباد و واشنگتن

این دیدگاه وجود دارد که پاسخ پاکستان به نامه ترامپ برای کمک این کشور به روند صلح در افغانستان، دارای ابعاد مختلفی است که بخشی از آن به مناسبات دو جانبه اسلام آباد و واشنگتن و بخشی هم به سیاست منطقه ای کاخ سفید ارتباط پیدا می کند.

پاکستان علاوه بر درخواست از آمریکا برای تداوم و افزایش کمک مالی و نظامی به آن کشور، خواستار ایجاد توازن در روابط کاخ سفید با هند در مقایسه با مناسبات با اسلام آباد است که همکاری پاکستان با آمریکا در دو گانه جنگ و صلح در افغانستان به ضریب تحقق این مطالبات گره خورده است.     

نویسنده:محمدرضا عسگری

133/118

بیشتر بخوانید:

سیاست‌های خصمانه آمریکا، منشا اصلی مشکلات پاکستان/ تحلیل

تاکید طالبان بر لزوم برچیده شدن پایگاههای آمریکایی در افغانستان